İzmir'de 08.00'de başlayan ve halkın yoğun katılımın gözlendiği oy kullanma işlemi, 17.00 itibariyle son buldu. Oy sayımına geçildi.
4 milyon 279 bin 677 nüfuslu İzmir'de 2 seçim bölgesinde, toplam 3 milyon 309 bin 416 seçmen bulunuyor. Seçmenler toplam 9430 sandıkta oy kullandı.
Sabah saatlerinden itibaren oyunu kullanmak için sandık başlarına giden vatandaşlar, zaman zaman uzun kuyrukların oluşmasına neden oldu. Yaşlı seçmenler için genellikle okulların zemin katlarına sandıkların kurulduğu dikkat çekti.
VALİ AYYILDIZ HUZURLU SEÇİM DİLEDİ
İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için sandık başına gitti. Vali Ayyıldız, eşi Dilek Didem Ayyıldız ile Mithatpaşa Endüstri Meslek Lisesi'nde kayılı oldukları 1320 numaralı sandıkta oyunu kullandı. Seçimin vatana ve millete hayırlı olması temennisinde bulunan Ayyıldız, Türkiye'de olduğu gibi İzmir genelinde oy kullanma sürecinin huzur ve güven içinde geçmesi diledi.
Ayyıldız, seçim güvenliğinin sağlanması için her türlü tedbirin alındığını belirtti.
TEKERLEKLİ SANDALYEYLE OY KULLANDILAR
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi seçimlerinde, sandığa engelli ve yaşlılar da yoğun ilgi gösteriyor. Karşıyaka'da yaşayan yürüme engelli Faruk Koroz, tekerlekli sandalyesiyle Fevzipaşa Ortaokulu'nda oy kullanacağı sandığa gitti. Mührü alarak tekerlekli sandalyesiyle kabine geçen Koroz, seçimini yaptıktan sonra sandığa oyunu attı. Engeline rağmen oy kullanmaya geldiğini söyleyen Koroz, "Bu şekilde Girne Bulvarı'ndan buraya geldim. Oyumuzu kullandık, vatani görevimizi yaptık. Ülkemiz için hayırlısı neyse o olsun" dedi.
Hava sıcaklığına rağmen yaşlı vatandaşlar da sandıklara gelerek oy kullandı. 90 yaşındaki Mazhar Can, oyunu kullanmak için torunuyla birlikte tekerlekli sandalyeyle İzmir Atatürk Lisesi'ne geldi.
İzmir'in Karabağlar ilçesi Eski İzmir semtinde bulunan Naci Şensoy Anadolu Lisesi'nde oy kullanacaklar, sandık başlarına geldi. Tekerlekli sandalyesiyle oy kullanmaya gelen Sami Gürgen (94), oyunun ülkesi için hayırlı olmasını dileyerek, "Allah'tan iyilik istiyorum. 3 oğlum, 6 torunum var. 1968'de bu mahalleye Konya'dan göç ettim. O zaman kimsecikler yoktu. Bu mahalleye ilk yerleşenlerden biriyim. Bu seçim inşallah ülkemiz için hayırlı olur" dedi.
MUHTARLIKTAN KAĞIT GELMESİNE RAĞMEN OY KULLANAMADI
27 Haziran 2000 tarihinde dünyaya gelen Çağla Boyder ise ailesiyle birlikte geldiği okulda oy kullanamamanın üzüntüsünü yaşadı. Boyder, "Annem ve babam ile birlikte seçmen kağıdımı muhtarlıktan aldım; ama sandık başındaki memur, 18 yaşını doldurmadığım için oy kullanamayacağımı söyledi. O zaman muhtarlık niye bana bu kağıdı verdi, anlamadık. 3 gün sonra doğum günüm. 3 gün farkla kaçırdım. Bu durumda bir sonraki seçimde bu hakkımı kullanacağım" diye konuştu.
ASANSÖR BOZULUNCA SANDALYEYLE TAŞINDILAR
İzmir'in Konak ilçesinde, asansörün bozulduğu Şehit Ömer Halisdemir Ortaokulu'nda, bazı yaşlı ve engelliler zorluk yaşadı. 7 katlı okulun ilk 3 katındaki sandıklarda oylarını kullanacak engelliler ve yaşlılar, sınıflara çıkarken, güçlük yaşadı. Durumdan haberdar olan CHP Konak İlçe Yönetimi'nce okula gençlik kollarından bir grup gönderildi. Gençler, merdivenlerden çıkamayacak durumdaki seçmenleri, sandalyeyle oy kullanacakları katlara taşıdı. Bazı kişilerin ise bu durum nedeniyle oy kullanamadan geri döndüğü öne sürüldü.
CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu, okula gelerek, yaptığı açıklamada "Bunun kasıtlı olarak yapıldığını düşünmek istemiyorum; ancak en çok sorunla karşılaştığımız seçim bu oldu. Her yerden, sorunlar yaşandığına dair telefonlar alıyoruz. Biz ülkemizde artık demokrasi ve huzur istiyoruz" dedi.
ÖDEMİŞ'TE GELİN VE DAMAT OY KULLANDI
İzmir'in Ödemiş ilçesinin kırsal Yeniköy Mahallesi'nde kahvede kurulan sandıkta gelin Nazan Tokaç (22) ve damat Emre Tokaç (26) düğünden önce oy kullandı.
Ödemiş'in kırsal Yeniköy Mahallesi'nde, nikahları kıyılan ve bugün akşam düğünleri yapılacak olan gelin Nazan Tokaç ve eczacılık yapan damat Emre Tokaç (26), kuaförden çıkıp, gelinlik ve damatlıklarıyla soluğu, sandık başında aldı. Süslenen gelin arabasıyla Yeniköy Kahvehanesi'nde kurulan sandığa oy kullanmaya gelen Tokaç çiftini gören sandık görevlileri ve oy kullanmaya gelen diğer seçmenler şaşkınlık yaşadı. Tokaç çifti, oylamanın sona ermesine 1 saat kala oylarını kullanıp, evlerine döndü. Gelin Nazan Tokaç, "Oyumuzu kullanıp, vatandaşlık görevimizi yerine getirdiğimiz için çok mutlu olduk. Mutlu günümüzde gelinlik ve damatlıklarımızla gidip, oy kullanmak bizim için de güzel bir anı oldu" dedi.
BEKÇİLER DE GÖREVDE
Öte yandan 15 Mayıs'ta göreve başlayan bekçiler de, oy kullanılan okullarda polislerin yanında bu yıl ilk kez görev yaptı. Sivil ekiplerin okulların güvenliğini sağladığı görüldü.
PLAJ YERİNE SANDIĞA KOŞTULAR
İzmir'in turizm cenneti ilçesi Çeşme'de yaşayanlar, sıcak havaya rağmen plajlara değil; sandıklara giderek, oylarını kullandı. Cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimi nedeniyle Türkiye'nin en önemli turizm merkezleri arasında yer alan Çeşme'nin ünlü plajları boş kalırken, ilçe sakinleri, sabah saatlerinde oy kullanmaya başladı. Çeşme Belediye Başkanı CHP'li Muhittin Dalgıç, eşi Semra, oğlu Barış ve Burak Dalgıç ile birlikte sandık başına gelerek, oy kullandı. Alaçatı 15 Eylül Mustafa Çapkan İlkokulu'ndaki 1002 numaralı sandıkta oyunu kullanan Başkan Dalgıç, "Ülkemiz için demokrasi için özgürlük ve adalet için tarihi bir seçim yaşıyoruz. Çeşme'de bütün vatandaşlarımız sandığa akın akın gidiyor. Turistik bir ilçenin belediye başkanı olarak ilk defa sahillerin boş olmasından dolayı çok mutluyum. Oteller, kafeler, restoranlarda insan yok. Bugün hepsi boş. İnsanların gösterdiği bu duyarlılık için ilk defa kendimi bu kadar mutlu hissediyorum. Seçimleri inşallah kazasız belasız tamamlarız. Demokrasi adına iyi bir sonuç çıkacaktır. Bundan hiç şüphem yok. Parlamenter sistem kazanacaktır, özgürlük kazanacaktır, adalet kazanacaktır, barış kazanacaktır" dedi. Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ömer Önal ise kişisel bilgisayarı ile seçmenlere sıra ve sandık numaralarını bulmaları için yardımcı olurken, seçimlerin ülke adına hayırlı olmasını diledi.
HASTA SEÇMENE ULAŞIM HİZMETİ
İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri birimi, evde ya da hastanede tedavisi sürdürülen hastaları, ambulanslarla oy kullanacağı okullara taşıdı.
İzmir'de sağlık sorunları nedeniyle evde sağlık hizmeti alan ya da hastanelerde tedavilerine devam edilen hastalar, nakil ambulanslarla oy kullanacakları okullara ulaştırıldı. Yüksek Seçim Kurulu'nun engelli hastaların talepleri doğrultusunda hastaların ayağına gittiğini ifade eden İzmir İl Sağlık Müdürü Bediha Salnur, son 1 ay içinde ciddi bir hastalık geçirip de evde sağlık hizmeti kapsamına alınan hastalara da destek verdiklerini dile getirdi. Daha önceden mobil sandık talebinde bulunan seçmenlerin ayağına sandık götürüldüğünü anlatan Salnur, "Ama bu talepte bulunmayan vatandaşlarımız da oy kullanmak istediğinde biz devreye giriyoruz. Hastanede tedavisi devam eden seçmenler için hastanelerde tüm hazırlıkları yaptık. Hasta oturabilecek durumdaysa nakil araçlarımızla oy kullanacağı yere taşınıyor. Bazılarını ise sedyeyle ve nakil ambulanslarla oy kullanmaya götürüyoruz. Bugün içinde çok sayıda talep geldi. Ekiplerimiz yoğunluğa yetişmek için çalışıyor" diye konuştu.
Oy kullanmak için kendilerine başvuran hasta sayısının giderek arttığını belirten Salnur, sayının gün sonunda netleşeceğini söyleyerek, "Bugün çok sayıda telefon geldi. Biz de yoğunluğa yetişmeye çalışıyoruz. İnsanların hür bir biçimde, demokratik haklarını kullanmaları açısından sağlık ekipleri olarak elimizden gelen desteği veriyoruz. Hastanede yatmak onların seçimi değil. Biz onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz" dedi. (DHA-AA)