Sarısülük davasında jet hızıyla bürokrasi
Ankara’daki Gezi protestoları sırasında Ethem Sarısülük’ü öldüren polis Ahmet Şahbaz’la ilgili dava yerinin değiştirilmesi için kurumların karar alması, talep, onay gibi tüm yazışmaları 1 güne sığdı. Şahbaz’ı tahliyeye götüren süreçte valiliğin, mahkemenin ve savcılığın kaleme aldıkları metinlerin ‘kes-yapıştır’ yöntemiyle hazırlanmış olması da dikkat çekti.
Ethem Sarısülük, 1 Haziran 2013 tarihinde Gezi eylemlerine destek amacıyla Ankara’da yapılan protesto sırasında başına isabet eden kurşunla hayatını kaybetti. Sarısülük’ü vuran polis memuru Ahmet Şahbaz hakkında Ankara 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Mahkeme, Şahbaz’a ‘olası kastla adam öldürme’ suçundan 7 yıl 9 ay 10 gün hapis cezası verdi. Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi, kararı usulden bozarak, dosyayı yerel mahkemeye gönderdi. Ankara 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay’ın bozma kararından sonra yapacağı yargılama için yeni duruşma tarihi olarak 7 Eylül’ü belirledi. Ancak Ankara Valiliği, 14 Ağustos günü, mahkemeye bir yazı göndererek, sanık Ahmet Şahbaz’ın, 7 Eylül’de yapılacak duruşmada ‘saldırıya uğrayabileceği, öldürüleceği’ uyarısı yaparak dosyanın başka bir yere gönderilmesini istedi. Valiliğin yazısı üzerine Ankara 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nin ‘geçici heyeti’ 14 Ağustos’ta toplanarak, dosyanın başka bir yere gönderilmesi için adalet bakanlığı’na başvurma kararı aldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da mahkemenin verdiği kararı, aynı gün Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’ne gönderdi. Hem valiliğin hem mahkemenin hem de savcılığın kaleme aldıkları metinlerin kes-yapıştır yöntemiyle hazırlanmış olması dikkat çekti. Adalet Bakanlığı’nın dosyayı gönderdiği Yargıtay 5’inci Ceza Dairesi, davanın Aksaray Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verdi. Ankara 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi de geçen perşembe günü dosyanın Aksaray Ağır Ceza Mahkemesi’ne yollanmasına ve sanık Ahmet Şahbaz’ın tahliyesine karar verdi.
MÜDAHALE İZLENİMİ
Sarısülük Ailesi’nin avukatlarından Murat Yılmaz, kamuoyunda yargının yavaş işlediğine ilişkin değerlendirmeler yapıldığına dikkat çekerek, “Ancak bu dosyada yavaş işleyen yargı bir günde her şeyi çözmüş. Valilik yazısı üzerine mahkeme aynı gün toplanıp karar vermiş. Mahkemenin kararı aynı gün yani 14 Ağustos’ta jet hızıyla Adalet Bakanlığı’na gönderilmiş. Olayların gelişimi mahkemeye yasadışı bir müdahalede bulunulduğu izlenimi vermektedir” dedi. (Hürriyet)