Ege Postası
Geri

Savcının 10 derneğin kapatılması istemine, mahkemeden red

Van 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde 'terör örgütü ile bağlantıları bulunduğu' suçlamasıyla 10 derneğin yargılandığı davanın ikinci duruşması bugün görüldü. Mahkeme heyeti, Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, kentte faaliyet yürüten...
Savcının 10 derneğin kapatılması istemine, mahkemeden red
Haberler / Güncel
17 Mayıs 2013 Cuma 17:39
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Van 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde 'terör örgütü ile bağlantıları bulunduğu' suçlamasıyla 10 derneğin yargılandığı davanın ikinci duruşması bugün görüldü. Mahkeme heyeti, Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, kentte faaliyet yürüten 10 dernek hakkındaki kapatma istemini reddetti.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı, kentte faaliyet gösteren 10 derneğin kapatılması için iddianame hazırlayarak, 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne göndermişti. Bu derneklerle ilgili olarak görülen kapatma davasının ikinci duruşması bugün yapıldı. Duruşmada, kapatma talebine ilişkin söz alan Van Kadın Derneği (VAKAD) avukatı Müjde Tozbey Erden, Van Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi (VAKASUM) hakkında arama kararı alındığını ancak VAKASUM değil VAKAD'ın arandığını belirtti. Erden, dosyada derneğin kapatılmasını gerektirecek deliller bulunmadığını belirterek, davanın reddine karar verilmesini talep etti.

Van-Mezopotamya’da Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (VAN MEYADER) avukatı Nazvan Mızrak, derneğin kuruluş amacının; normal ölümler dışında, çatışmalarda, işkencede, faili meçhullerde hayatını kaybeden kişilerin aileleriyle yardımlaşmak olduğunu belirtti. Mızrak, dernek temsilcilerinin de bu amaçla faaliyet yürüttüğünü ve cenaze törenlerine katıldığını söyledi.

Mahkeme Başkanı Emine Baş Yaşar araya girerek, "Dernek aynı şekilde şehit ailelerinin de cenazelerine katılıyor muydu'" sorusunu sordu. Başkan Yaşar, "Cenaze ayrımı yapmadan insani bir görev olarak insanların cenazelerine katılınabilir. Bunu insani bir görev olarak düşündüğüm için soruyorum. Cenaze çok farklı bir şey. Bunun suç olmasına kendi açımdan katılmıyorum. Acaba teröristlerin cenazesine katılan dernekler, aynı hassasiyetle şehitlerin cenazelerine katılıyorlar mıydı, bunu merak ettiğim için soruyorum. Çünkü avukatların sunduğu hiçbir yazılı savunmada şehit cenazelerine katılmaya ilişkin ifadeye rastlamadım. Yardım yapmak için kurulan derneklerin amaçlarında samimi olduklarına inanamıyorum. Çünkü Van'da o kadar yardıma muhtaç aile, çocuk, kadın var ki bu dernekler hangilerine ulaşabildi." diye konuştu.

Daha sonra duruşmayı takip eden MEYADER yöneticileri, Van'da şehit olan asker ve polis cenazelerine katıldıklarını bildirerek, cenaze ayrımı yapılmasının doğru olmadığını söyledi. Diğer dernek avukatlarının da davanın reddedilmesiyle ilgili taleplerini dile getirmelerinin ardından, Mahkeme Başkanı Yaşar, 10 derneğin kapatılması talebinin reddine karar vererek duruşmayı sonlandırdı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası