Ege Postası
Geri

Saygın'dan kız öğrencilere, 'Atatürk'e layık olun'

GEDİZ Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Işılay Saygın, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanınmasının 81'inci yıldönümünde, kadın dernekleri ve kız öğrencilerle biraraya geldi. Saygın, "Avrupalı kadınlardan yıllar önce siyasal haklar kazanmamızı Ulu Önderimize borçluyuz. Özellikle genç kızlarımız bunu çok iyi bilmeli" dedi.
Saygın'dan kız öğrencilere, 'Atatürk'e layık olun'
Haberler / İzmir
3 Aralık 2015 Perşembe 13:06
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanınmasının 81'inci yıldönümü Gediz Üniversitesi'nde kutlandı. Kadın dernekleri temsilcileri, kadın akademisyenler ile kız öğrenciler, Mütevelli Heyeti Başkanı Işılay Saygın'ın öncülüğünde bir araya geldi. Uluslararası Kadınlar Dayanışma Derneği ve Türk Kadınlar Konseyi Derneği Genel Başkanı olan eski Devlet Bakanı Saygın, Türk kadınının birçok Avrupa ülkesinden yıllar önce demokratik haklara kavuştuğunu hatırlattı. Saygın, bu kazanımları Atatürk'e borçlu olduklarını ifade etti, “Fransız kadınların 1945'te, İsviçreli kadınların ise 1960'da kazandığı seçme ve seçilme hakkını onlardan seneler önce 5 Aralık 1934'te elde ettik. Bunu Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'e borçluyuz. Böyle bir devlet adamının evlatları olduğumuz için ne kadar şükretsek ve gurur duysak az. Tüm kadınlarımızın, özellikle de genç kızlarımızın O'nu iyi anlamalarını, Avrupa'dan yıllar önce bizlere nasıl bir ufuk çizdiğini iyi bilmelerini ve Atamıza layık olmalarını istiyorum" dedi.



Gediz Üniversitesi Kadın ve Aile Araştırmaları Merkezi (GenDes) Müdürü Doç. Dr. Sibel Safi de 1934'ten bu yana Türk kadınının demokrasi serüvenine değindi. Doç. Dr. Safi, kadının siyasal katılımının hala erkekler düzeyinde olmadığını, karar mekanizmalarında yer alma konusunda cinsiyet eşitsizliğinin sürdüğünü dile getirdi, “Kadınlarımız ilk kez 1935'teki seçimlere katıldı, 18 kadın milletvekiliyle yüzde 4.5'lik temsil hakkı elde edildi. Bu oran 1950, 1960 ve 1970'li yıllarda yüzde 1'in bile altına düştü. Şu an kadınların Meclis'teki oranı yüzde 14 düzeyinde. Kadınlar karar mekanizmalarında ne kadar çok yer alırsa şiddetin önlenmesinde ve kadının statüsünün yükseltilmesinde o denli başarıya ulaşılır" dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası