Ege Postası
Geri

Sayıştay Denetim Raporu Yayımlandı: Büyükşehir Hilton Oteli kararından yararlanamadı

İzmir Büyükşehir Belediyesi 2019 yılı Sayıştay Denetim Raporu açıklandı. Raporda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Hilton Oteli’ne ilişkin verilen karardan yararlanamadığı ifadeleri dikkat çekti.
Sayıştay Denetim Raporu Yayımlandı: Büyükşehir Hilton Oteli kararından yararlanamadı
Haberler / Yerel Yönetimler
18 Aralık 2020 Cuma 14:06
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGEPOSTASI- Sayıştay Başkanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi 2019 yılı Sayıştay Denetim Raporu’nu yayımladı.

Raporda yer alan başlıklar şunlar oldu;

“İzmir Büyükşehir Belediyesinin mülkiyetinde bulunan 88 adet konutun mevzuata aykırı olarak ilçe belediyelerine tahsis edildiği yine ilçe belediyesinin mülkiyetinde bulunan 3 adet konutun lojman olarak Büyükşehir Belediyesine tahsis edildiği görülmüştür. Belediye, belediye meclisinin kararı üzerine yapacağı anlaşmaya uygun olarak görev ve sorumluluk alanlarına giren konularda; ‘Kendilerine ait taşınmazları, aslî görev ve hizmetlerinde kullanılmak üzere bedelli veya bedelsiz olarak mahallî idareler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarına devredebilir veya süresi yirmibeş yılı geçmemek üzere tahsis edebilir. Bu taşınmazlar aynı kuruluşlara kiraya da verilebilir. Bu taşınmazların, tahsis amacı dışında kullanılması hâlinde, tahsis işlemi iptal edilir. Tahsis süresi sonunda, aynı esaslara göre yeniden tahsis mümkündür’ denilmekte ve aynı maddenin ikinci fıkrasında ise; ‘Kamu kurum ve kuruluşlarına belediyeler, bağlı kuruluşları ve belediye şirketlerince devir veya tahsis edilen taşınmazlar, kamu konutu ve sosyal tesis olarak kullanılamaz’ ifadeleri yer almaktadır. Sonuç olarak, kamu idaresinin ilçe belediyelerine tahsis ettiği 88 adet taşınmazın tahsis işleminin mevzuata aykırı olması sebebiyle iptal edilmesi yine ilçe belediyesi mülkiyetinde olan konutun Büyükşehir Belediyesine tahsis işleminin de aynı gerekçelerle iptal edilmesi gerekmektedir.”

HİLTON OTELİ KARARINDAN YARARLANILAMADI

Geçtiğimiz aylarda artık İzmir’de hizmet vermeyeceği duyurulan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 30 payına sahip olduğu Hilton Oteli de raporda yer aldı. Raporda konuya ilişkin şu ifadelere yer verildi;

“Yapılan incelemelerde İzmir Büyükşehir Belediyesi maliki olduğu taşınmazın otel yapılması amacıyla kurulan bir sermaye şirketine ayni sermaye olarak konulması sonucu 1987 yılından itibaren konum ve değer açısından çok önemli 6.605,75m2 arsanın değerinden idare tarafından faydalanılamadığı görülmüştür. İzmir Büyükşehir Belediyesi; İzmir İli, Konak İlçesi, Basmane Mevkii, İsmetkaptan Mahallesi, 139 pafta, 1019 ada, 6 parselde tapuya kayıtlı 6.605,75 m2 taşınmazını otel kurulması amacıyla bir şirkete ayni sermaye konulması sonucu 16.04.1987 tarihli Hissedarlar Sözleşmesi ile İzmir Enternasyonal Otelcilik A.Ş.nin %23,50 ortağı olmuştur. Şirket 2017 yılında -29.095.363,78 TL olan öz sermayesi 2018 yılında -95.166.755,06 TL olarak gerçekleşmiş olup yıllar geçtikçe şirketin mali durumu daha kötüye gitmektedir. Bu sebeple şirket ortakları ile idare tarafından şirketin geleceği için acilen karar alınması elzem olup Büyükşehir Belediyesinin 6.605,75m2 kamu kaynağının 1987 yılından itibaren verimsiz kullanımının sonlandırılması gerekmektedir.”

PINARBAŞI YARIŞ PİSTİNDE EKONOMİK VERİMLİLİK UYARISI

Sayıştay raporunda Pınarbaşı’nda yer alan yarış pisti de yer aldı. Raporda piste ilişkin, “Yapılan incelemelerde 6360 sayılı Kanun hükmü gereğince kurulan Devir, Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonunun 09.09.2015 tarih ve 53/D sayılı Kararı ile İzmir İli Bornova ilçesi Pınarbaşı mahallesi 849-852-1784-1785-1786 parsellerde kayıtlı olan toplam 245.000m2 üzerinde yarış pisti bulunan taşınmaz 06.10.2015 tarihinde Büyükşehir Belediyesi adına devir yapılmış olup taşınmaz kamu idaresi adına tescil edilmiştir. Sonuç olarak idare tarafından yenilenme ve tadilatlar yapılması suretiyle kamu kaynağı 20 aktarılan Pınarbaşı Motor Sporları Yarış Pisti’nin için 06.10.2015 tarihinde kira sözleşmesinin bitmesi sebebiyle ecrimisil ödenmek suretiyle üçüncü şahısların kullanımı sonlandırılmalı ve kamu kaynağının kullanımında etkili ekonomik verimlilik ilkelerine göre hareket edilmesi gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

KONAK PİER SÖZLEŞMEYE UYGUN SİGORTALANMALI UYARISI

Sayıştay raporunda Konak Pierîn ettiği İzmir Konak Eski Balık Hali İşletme Sözleşmesine aykırı sigortalandığı belirtildi ve “Yapılan incelemelerde İzmir Büyükşehir Belediyesinin şirketi Ege Şehir Planlaması Enerji ve Teknolojik İşbirliği Merkezi AŞ ile Büyükşehir Belediyesinin eski şirketi Tanşaş’ın iştirakı İzbeltur Turizm İşletmeciliği Yatırım Ticaret Ltd.Şti' nin üst hakkı elde ettiği İzmir Konak Eski Balık Hali (Konak Pier) İşletme Sözleşmesine aykırı olarak sigortalatılmadığı ve sigorta kontrolünün idare veya şirketi tarafından yapılmadığı görülmüştür. Sonuç olarak, yapılan sözleşme esasları çerçevesinde ilgili tesisin sigortalatılıp sigortalatılmadığı kontrol edilerek Büyükşehir Belediyesinin izin verdiği bir sigorta şirketi üzerinden tesisin sigortalatılması sağlanmalıdır” denildi.

TERMİNAL ÖDEMELERİ DÜZENLİ YAPILMIYOR

Yap İşlet Devret Modeli ile yaptırılan İzmir Şehirler Arası Otobüs Terminali işletmesinde işletici firmanın, belediyeye ödemelerini düzenli yapmadığının aktarıldığı raporda terminal ile ilgi şu ifadelere yer verildi; “İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Yap İşlet Devret Modeli ile yaptırılan İzmir Şehirler Arası Otobüs Terminali işletmesinde işletici firmanın belediyeye yapması gereken kar payı ödemelerini zamanında ödemediği ve düzensiz ödemeler yaptığı, ayrıca sözleşmede öngörülen kapı giriş ve çıkışları kontrol noktasında belediye personelinin olmaması sebebiyle belediye payının kontrolünün yapılmadığı görülmüştür. sözleşme hükümlerinden görüleceği üzere yatırımcı yıl içerisinde kapı giriş-çıkışlarından elde ettiği brüt gelirin %20’sini işletme yılı sonundan itibaren 15 gün içerisinde belediyeye ödeyecektir. Yatırımcının belediyeye yapmış olduğu ödemeler incelendiğinde; 2014, 2015, 2016 yıllarında ödememesi sebebiyle borcunun bulunduğu, bu ödemeleri 2018 yılında yapılandırdığı, yine 2019 yılında ödemesi gereken tutarın büyük bir kısmını ödemediği görülmüştür. Ödemelerde aksaklıklarına artması ve firmanın ödeme zorluğu içerisinde bulunmaya devam etmesi durumunda asıl sözleşmede belirtilen yaptırımların uygulanması ve sözleşmesinin feshedilmesi gerekmektedir. Ayrıca, yatırımın belediyeye devrinden önce belediye tarafından kurulacak komisyon marifetiyle otogar işletmesinin kapı giriş çıkışlarının detaylı olarak tespit edilmesi ve bu tespit sonucu fark çıkarsa bu farkın yatırımcıdan tahsil edilmesi gerekmektedir.”

“BUCA’DAKİ TAHSİSLERDE MEVZUATA AYKIRILIK TESPİT EDİLDİ”

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin mülkiyetindeki Yedigöller tesislerinin Buca Belediyesi’ne tahsisi sonrasında üçüncü kişilere yapılan kiralama işleminin mevzuata aykırılık taşıdığı tespit edildi. Raporda “Yapılan incelemelerde mülkiyeti İzmir Büyükşehir Belediyesine ait olan Buca Yedigöller Tesislerinin Buca Belediyesi’ne tahsis edildiği ve Buca Belediyesi’nin de söz konusu taşınmazları üçüncü şahıslara kiraladığı görülmüştür. Sonuç olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin kararına istinaden mevzuata aykırı olarak Buca Belediyesi’ne tahsis edilen ve üçüncü kişilere kafe ve restoran olarak kiralanan gayrimenkullerin tahsislerinin iptal edilmesi gerekmektedir” ifadeleri kullanıldı.

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası