Ege Postası
Geri

Sayıştay'dan kamu zararı soruşturması

Sayıştay tarafından gelen denetleme sonrası şoka uğrayan Konak Belediyesi meclis üyeleri, içlerinde “Kamu zararına sebebiyet vermek” suçu dahil olmak üzere üç ayrı koldan savunma verecek. Hakan Tartan’ın yanı sıra, hem CHP’li hem de AK Parti’li meclis üyelerinin savunma yapacağı konular arasında belediye firması MERBEL A.Ş.’de gerçekleştirilen sermaye artırımı, derneklere yapılan nakit yardımları ve yurt dışı seyahatlerinde usulsüzlük yapılması gibi suçlamalar yer alıyor.
Sayıştay'dan kamu zararı soruşturması
Haberler / Yerel Yönetimler
16 Eylül 2013 Pazartesi 16:02
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Konak Belediyesi’nin bütçesi ve yaptığı harcamaları inceleyen Sayıştay, belediye harcamalarında kamu zararı olduğunu saptayarak üç ayrı koldan soruşturma başlattı. Belediye meclisinin 2012 yılında onayladığı MERBEL A.Ş.’de sermaye artışı, derneklere yapılan maddi yardımlar ve belediyenin yurt dışı ziyaretlerinde usulsüzlük saptayan Sayıştay, kararlar altında imzası bulunan hem AK Parti’li hem de CHP’li meclis üyelerinin savunmasını istedi. Bir ay içinde yazılı savunma yapacak meclis üyelerinin ifadeleri yetersiz görüldüğü takdirde, İçişleri Bakanlığı yargı yolunu açabilecek. Konuyla ilgili bir araya gelen belediye yönetimi ve belediyenin avukatları acil çalışma başlatırken, meclis üyelerinin tamamının toplu olarak yazılı savunma vermesi bekleniyor.

TARTIŞILAN DERNEK YARDIMLARI SORUŞTURMA KONUSU OLDU

Sayıştay’ın incelediği ve kamu zararı tespit ettiği konular arasında yer alan Dokuz Eylül Güzel Sanatlar Fakültesi’nin düzenlediği Uluslararası Film Festivali’ne yapılan 20 bin TL değerinde maddi yardım ve AK Partili Meclis Üyesi Aykut Yenice’nin başkanlığını yürüttüğü İzmir Lokantacılar Odası’na yapılan 70 bin TL’lik yardımda projelendirme olmadığı gerekçesi ile belediyeye paranın neden ne şekilde kullanıldığını sordu. Yapılan nakdi yardımın hangi amaçla sağlandığını soran Sayıştay, belediyenin proje ortağı olmadığı bir konuda para yardımı yaptığı tespitine vardı. Hatırlanacağı üzere, sivil toplum örgütleri ve derneklere yapılan yardımlar AK Parti Grubu tarafından mecliste gündeme geldiği zamanlarda sert tepki ile karşılanmış ve nakdi yardımların Sayıştay tarafından soruşturmaya tabi tutulabileceğini dile getirmişti.

MERBEL A.Ş.’YE 32 TRİLYONLUK ŞOK!

Soruşturma içerisinde 32 milyon TL’ye yaklaşan sermaye artırımı sebebi ise MERBEL A.Ş. için onaylanan talep, mecliste önerge altında imzası bulunan meclis üyeleri ve Başkan Hakan Tartan için en önemli sıkıntı olarak göze çarpan detay oldu. 2012 yılındaki meclis oturumunda, belediyeye bağlı firmalardan MERBEL A.Ş.’de çalışan işçilerin maaşlarının ve geçmişe dönük alacaklarının ödenebilmesi için AK Parti’den şartlı onay alan madde de savunma istenen konular arasında yer aldı. Mecliste oybirliği ile kabul edilen önergede yine kamu zararına yol açtığı sebebi ile meclis üyeleri ve belediye bürokratları sorumlu tutuldu.

ÇÖP GEZİSİ ‘NDE 28 BİN LİRALIK KAMU ZARARI


5 Nisan 2012 tarihinde meclis tarafından kabul edilen önerge gereğince, içlerinde Konak Belddiyesi Temizlik İşleri Müdürü Nail Başpınar, CHP’li meclis üyeleri Gökhan Çiçek, Memhet Şerif Demir, Seher Yerlikaya, Yunus Gül ile AK Partili Erkan Özkan’ın oluşturduğu heyetin Hollanda’nın Amsterdam kentine gerçekleştirdiği ziyaret de soruşturma sebebi oldu. Heyetin, belediyenin bir projesinde kullanmak üzere çöp konteynırlarını incelemek amacı ile Amsterdam’a gitmesi, ardından da Fransa ve Belçika’yı ziyaret etmesi 28 bin liralık kamu zararına yol açtığı gerekçesi ile yine soruşturmaya yol açtı. Sayıştay tarafından yapılan incelemede, Fransa ve Belçika’ya asıl geziden önce gidildiği ve konaklama giderlerinin de belediyeye fatura edildiği tespit edilirken, gezinin inceleme hedefinden saparak asıl amacından çıktığı rapor edildi.

BELEDİYEDE “ACİL ZİRVE” YAPILDI


3 ayrı konuda altında imzası bulunan ve kararların alındığı meclis oturumlarına katılan hem AK Parti’li hem de CHP’li meclis üyelerinin Sayıştay tarafından savunması istenirken, savunma talepleri tüm meclis üyelerine iletildi. Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan’ın da yazılı savunma vermesi beklenirken, yaklaşık iki hafta sonra Sayıştay tarafından verilecek sürenin dolması ile birlikte net bir karar çıkması bekleniyor. Sayıştay’ın, İçişleri Bakanlığı’na ileteceği konu hakkında yeniden olumsuz karar çıkar ve kamu zararı oluşturulduğuna kanaat getirilirse, yargı sürecinin başlaması ve tüm meclis üyelerinin de mahkemeye çıkması bekleniyor. Yazılı savunma taleplerinin tebliğ edilmesi ile birlikte belediyenin hukukçuları arasında acil zirve yapıldığı ve alınacak tedbirlerin de ivedi bir şekilde masaya yatırıldığı öğrenildi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası