AK Parti ve MHP’nin yaklaşık iki yıldır üzerinde çalıştığı 15 maddelik “Milletvekili Seçimi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” görüşmeleri, TBMM Anayasa Komisyonu’nda başladı.
Teklife göre; seçim barajı yüzde 7’ye düşürülecek, seçime girme şartları arasında TBMM’de grup kurma şartı kaldırılacak sadece örgütlenme şartlarına bakılacak, siyasi partiler seçim çevresinde gerekli oy oranına ulaşmadan içinde bulunduğu ittifakın artık oylarını alarak milletvekili çıkaramayacak yani partinin seçim bölgesinde almış olduğu oy sayısı dikkate alınacak. Seçim sürecindeki yasakların düzenlediği maddeden hükümet sisteminde olmadığı için ‘başbakan’ ibaresinin çıkarılmasının öngörüldüğü teklifte, propaganda sürecindeki yasaklar tanımında ‘cumhurbaşkanı’ artık partili olmasına rağmen yer almadı.
Görüşmelerin açılışını yapan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Yusuf Beyazıt, teklif sahiplerinden AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Rize Milletvekili Hayati Yazıcı ile MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Feti Yıldız’a teklifi anlatması için söz verdi.
KABOĞLU: BİR TARAFTA DEVLET BAŞKANI DİĞER TARAFTA PARTİLER
Hayati Yazıcı’nın konuşmasının ardından Adalet Komisyonu üyesi ve CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, söz aldı. Yasalaşan tekliflerin torba yasa olarak getirilmesini eleştiren Kaboğlu, getirilen teklifin de Anayasa’ya aykırı olduğunu belirtti. Kaboğlu, şunları söyledi:
“2017 Anayasa değişikliği niçin yapılmıştı? ‘Artık hükümet olmayacak dolayısıyla hükümet istikrarı sorunu bulunmayacak, parlamentodan güvenoyu alacak hükümet olmayacak.’ Artık hükümet istikrarı diye bir sorun kalmadı zira hükümet kaldırıldı. Burada teklif sahiplerinin atladıkları husus, Anayasa değişikliğinin 104. maddesinde getirilen yönetim tarzı. Parti başkanlığı yoluyla devlet başkanlığı ve yürütme olarak okuyabiliriz. Tek kişi yürütüyor; yürütme tek kişiden oluşuyor, Meclis önünde sorumlu olmuyor. Burada bu paradigma sona ermiştir. ‘Baraj yüzde 7’ye düştü’ diyorsak, bunu Anayasa’ya aykırı hale getirdiğini vurgulamamız gerekir. Niyetiniz parlamentoya dönüş olabilir ama 2017 değişikliğine göre baraj aykırıdır.”
Kaboğlu, teklif ile cumhurbaşkanının propaganda sürecindeki yasaklar kapsamına alınmamasına ilişkin “Bir tarafta devlet başkanı, Cumhurbaşkanı parti başkanı var; öbür tarafta diğer partiler var. Partiler eşit yarışmıyor. Özellikle Cumhurbaşkanı’nın başkanı olduğu parti ile diğer partiler… Cumhur İttifakı partileri ile diğer partiler eşit koşullarda yarışmıyor. Şu andaki durum Anayasa’ya aykırılık oluşturuyor” dedi.
BEŞTAŞ: HER TÜRLÜ OLANAĞI CUMHURBAŞKANI KULLANACAK PARTİLER VATANDAŞI TEMSİL ETMEYE ÇALIŞACAK
Komisyon Üyesi ve HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Yüksek Seçim Kurulu’na göre seçime girme yeterliliği bulunan 21 parti olduğunu söyleyerek, “Bu partiler burada olmalıydı. Seçime girecekler, Seçim Kanunu görüşecekler. Bu partilerin tamamını ilgilendiriyor” dedi.
Beştaş, “Teklif sahipleri çok güzel bir demokrasi çerçevesi çizmişler. Dünyanın her yerinde baskıcı yöntemler bu tip çerçeve metinlerle takdim edilir. Dilde demokrasi kafada otokrasi. ‘Bu seçimleri ne yapalım da alalım.’ Diğer bir değimle ‘hep bana hep bana.’ ‘Barajı düşürmeyi HDP için yaptık’ diyeceksiniz neredeyse, onu geçtik, HDP barajları yıktı, devirdi; baraj Kürtler için konulmuş bir baraj” dedi.
Feti Yıldız, Beştaş’ın bu sözlerine “Siz yer yüzünde yoktunuz. Milli Selamet Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi için geldi. Siz yer yüzünde yoktunuz” karşılığı verdi. Beştaş da “Yüzde 20 yapın onu da aşarız. Bizim bir baraj sorunumuz kalmamıştır” dedi.
Beştaş, teklif ile cumhurbaşkanının propaganda sürecindeki yasaklar kapsamına alınmamasına ilişkin “Her türlü olanağı devlet adına Sayın Cumhurbaşkanı kullanacak, seçim kampanyası yapacak. Diğer tarafta partiler çok kıt olanaklarla vatandaşı temsil etmeye çalışacak. Cumhurbaşkanı, aynı zamanda bir partinin genel başkanı neticede. Bu asla adil olmayacaktır” dedi.
BAHŞİ: BU ÇABALAR BEYHUDE
İYİ Parti Antalya Milletvekili Feridun Bahşi de “Kanun teklifi, otoriter bir zihniyetin ürünüdür. Bu otoriter zihniyet, seçimleri şahsi, siyasi ikballerini garanti edecek bir hale sokmayı çeşitli partiler ve kesimler için siyasal alanın sınırlarını daraltmayı, hakkaniyete uygun bir rekabet ortamını ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır. İktidar; mevzuatı yamalı bohçaya çevirmenin kısa sürede yarar sağlayacağını düşünebilir. Unutmasın ki bu çabalar beyhude çabalardır. Hiçbir mertçe rekabette oyun esnasında oyun kuralları değiştirilemez” değerlendirmesi yaptı.
‘ANAYASA AYKIRILIK’ İDDİASI İLE ÜÇ ÖNERGE SUNULDU
Adalet Komisyonu’na Anayasa’ya aykırılık iddiası ile CHP’den iki, HDP’den bir önerge sunuldu.
CHP’nin verdiği önergelerin gerekçesini İbrahim Kaboğlu açıkladı. Kaboğlu, “Seçmenin özgür iradesini aktarması mümkün olmayacaktır. Farklı barajlar, seçmenin iradesinin adil biçimde yansımasını engelleyecektir” dedi. Kaboğlu, alt komisyon kurulmasını talep etti.
HDP’nin verdiği önergenin gerekçesini ise Meral Danış Beştaş açıkladı. Beştaş da alt komisyon kurulmasını talep etti. Beştaş, “Yüzde 7 barajı, Anayasa’ya aykırı. Çünkü barajı aşmama ihtimali olan partilerin, oylarına set çeken bir düzenleme. Eşitlik maddesi de çokça değerlendirmeye muhtaç. Cumhurbaşkanının devletin bütün olanaklarını kullanarak seçime giriyor oluşu çok çok önemli. Adil bir seçimin tamamen ortadan kaldırılacağı anlamına geliyor” dedi.
AKP Isparta Milletvekili Recep Özel, Anayasa’ya aykırılık iddialarına karşı teklifi savundu. Özel, “İttifak içinde baraj neredeyse 0. Reform niteliğindeki bu düzenlemeyi, farklı şekle çekip, Anayasa’ya aykırılık değerlendirmeniz… Yüzde 10’den 7’ye düşürülmesinin hiç mi anlamı yok? Yüzde 5’e de indirilebilir. Olgun şartlar oluştuğu zaman parlamento bunun kararını verecektir… Anayasa aykırılık tamamen sübjektif olarak sunulmuştur” ifadeleriyle önergelerin reddini istedi.
Komisyon Başkanvekili Ali Özkaya, teklif ile seçime girme şartları arasında TBMM’de grup kurma şartının kaldırılmasına değindi. Özkaya, “Milletvekillerini transfer etmek nerede görülmüş” ifadeleriyle 24 Haziran seçimlerinde Yüksek Seçim Kurulu’nun İYİ Parti’nin seçimlere girmemesi yönünde karar verme ihtimaline karşı TBMM’de grup kurması için gerekli olan 20 sandalyeye ulaşması için CHP’den milletvekillerinin İYİ Parti’ye geçmesini işaret etti.
Önergeler, ayrı ayrı okundu ve AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.
ERKEK: SEÇİMLERDE DEVLET YARIŞIR MI?
Teklifin geneli üzerine söz alan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, ‘Cumhurbaşkanı’ makamının propaganda sürecindeki yasaklar kapsamına alınmamasına ilişkin; “Partili cumhurbaşkanı devletin tüm imkanlarını arkasına alıp seçimde yarışacak. Kişi, parti, devlet birleşmesinin sonuçları. Seçimlerde siyasi partiler yarışır. Devlet yarışır mı ya? devlet taraf olur mu? Devleti, taraf yapıyorsunuz. Bu devleti çürütmektir. Cumhurbaşkanı uçağı ile gidecek, valiler karşılayacak. Ne kadar etik, ne kadar eşitlikçi. Bu teklif yürürlüğe girerse siyaset tarihine kara leke olarak geçecek” dedi.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız ise “Tarihsel ayıbı söyleyeceğim” diyerek Mehmet Moğultay'ın bakan olduğu dönemde "Ülkücüleri ve imam hatiplileri mi işe alacağız" dediğini söyledi. CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır da “15 Temmuz’da hakimler Meclis’i bombaladı değil mi” diye tepki gösterdi. Konuşması sırasında Ali Mahir Başarır’ın yüksek sesle tepkisine devam etmesi üzerine Feti Yıldız, ayağa kalkıp “Evladım benim adım Feti Yıldız, sesini yükseltme, terbiyeli ol” diye bağırdı. (ANKA)