Köylere kütüphane kazandırılması projesi kapsamında Seferihisar Orhanlı Köyü’ndeki kütüphane 5 bin yeni kitap ilavesiyle bir kültür merkezi olarak düzenlenerek yeniden açıldı.
Haberler / Yerel Yönetimler
7 Nisan 2015 Salı 12:54
PAYLAŞ
Haber Hürriyeti Gazetesi tarafından, 32 yaşında trafik kazasında yaşamını yitiren Çağlayan Irmak anısına sürdürülen köylere kütüphane kazandırılması projesi kapsamında Seferihisar Orhanlı Köyü’ndeki kütüphane yenilenerek 5 Nisan Pazar günü yeniden açıldı.
Seferihisar Belediyesi’nin desteğiyle oluşturulan Atatürk Çocukları Kütüphanesi’nin açılışı Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Haber Hürriyeti Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Irmak, 40 Bin köye Atatürk Çocukları Kütüphanesi kuracağız sloganıyla yola çıkan Mesut Tim, Orhanlı Köyü Muhtarı Birgül Bozkurt, bağışçılar ve Orhanlı’da yaşayanlarının katılımıyla gerçekleştirildi.
KİTAPLARLA TOHUM EKİYORLAR Açılışta konuşan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer; “Bugün geldiğimiz noktada samanı, buğdayı ve her şeyi ithal eden bir noktadayız. Ne yazık ki bugünkü tarım politikalarının temel iki tercihi var; birincisi diyorlar ki tarım dışarı bağımlı olmak zorunda. İkincisi tarım mutlaka büyük ölçekli olmalıdır. Bu iki seçenek yüzünden köylü kentlere göç etmek zorunda kalıyor. Köylü, madenlerde tersanelerde ucuz işçi gücü haline geliyor. Her şeyden en vahimi köylünün tarlası ile kentlinin sofrası arasındaki bağ kopuyor. Bu kopma içinde her ikisi birden yoksullaşıyor. Somada ölen kardeşlerimizin artık toprağına gücü yetemeyen köylülerimiz olduğunu biliyoruz. En son Bütünşehir yasası ile birlikte 16 bin köy bir gecede kapatıldı. Bu 16 bin köyün kapanması çok farklı sonuçlar doğuracak, çok ağır yaralar açacak. Köy yumurtası, köy sofrası, köy düğünü yani köy hakkında ne varsa çocuklarımıza anlatacağımız masallar haline gelecek. 5 yıl içerisinde köylerimiz emlak vergisi, temizlik vergisi ödemeye başlayacaklar. Artık buralar mahalle olduğu için hayvancılık yapılamaz hale gelecek. Nasıl Alsancak’ta, Bağdat caddesinde ahır açamıyorsanız burada da açamayacaksınız. Sadece ekonomik değerler açısından bu travmayı yaşamıyoruz, bunun başka boyutu belki daha önemlisi burada köylülerimiz bir arada imece ile yaşıyorken artık bu da bitiyor. Ben bu yüzden Atatürk Çocukları Kütüphanelerinin büyük önemi olduğunu düşünüyorum. Bugün yakındığımız, şikayet ettiğimiz ve değiştirmek istediğimiz ne varsa ancak bunlarla değişecek. Belki uzun soluklu bir iş ama, adım adım birlikte yürüyerek değiştirmek istediğimiz şikayet ettiğimiz şeylerden ancak böyle kurtulabileceğiz. Bu tohum ekmek gibi bir şey. Az önce gördüm herkes elinde kitaplarla gelmiş, emin olun bunlar da tohumlar. Baharda attığınız bu tohumların Orhanlı’nın çocuklarını yeşertmesini diliyorum” dedi.
DAHA YOLUN BAŞINDAYIZ Haber Hürriyeti Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Irmak yaptığı konuşmada, “32 yaşında kaybettiğim Oğlum Çağlayan Irmak anısına, bir sosyal sorumluluk projesi olarak sürdürdüğümüz çalışmalarımızda kütüphane sayımız 23’e ulaştı. Tek dileğimiz bilgi toplumunun oluşmasına katkı koymak. Köylerdeki çocuklarımızın, gençlerimizin ufkunu açmak. 7’den 77’ye kadar herkesin faydalanabileceği kütüphanelerimizdeki eser sayısı, aydın insanlarımızın desteğiyle her geçen gün artıyor. www.haberhurriyeti.com Gazetesi’nin editörü ve Atatürk Çocukları Kütüphaneleri Proje Koordinatörü Mesut Tim, “40 bin köye gideceğiz” diyor. Gidebilir miyiz bilmiyorum ama biz köylere bir çay kaşığı katkı uğruna son nefesimize kadar koşarız” dedi.