Cittaslow Uluslararası Bilim Komitesi Koordinatörü Guiseppe Roma başkanlığında, Başkan Stefano Pisani, Genel Sekreter Pier Giorgio Oliveti ve Web Müdürü Luca Filippetti'den oluşan komite, dünyanın dört bir yanındaki Cittaslow'lardan gelen projeleri değerlendirdi. Komite, dört temel cittaslow kriterini gözeterek seçimini yaptı. Projelerde ayrıca 'Cittaslow felsefesinin geliştirilmesi', 'Sosyal gelişime katkı', 'Cittaslow ağında diğer üyelerle paylaşılabilme potansiyeline sahip iyi uygulamaların geliştirilmesi', 'Projenin ölçüsü', 'İnsan faktörü ve yatırım özelliklerine uygunluğu' değerlendirmeye alındı. Değerlendirmenin ardından 5 tam puan alan tek proje olarak, Seferihisar Çocuk Belediyesi'ne 'Turuncu Salyangoz Ödülü' verildiği açıklandı. Ödülün değerlendirmesinde, projenin cittaslow kriterlerine tam uyum gösterdiği ve kent yaşamı kalitesi politikalarına uyduğu belirtildi.
Ödülü almaları nedeniyle mutlu ve heyecanlı olduğunu belirten Seferihisar Belediye Başkanı CHP'li Tunç Soyer, "Bu ödül bizim için çok anlamlı oldu. 2009 yılında cittaslow olmamızla beraber iki hedef koyduk önümüze. Bunlardan biri, dünyanın en başarılı cittaslow'larından biri olmak ve projelerimizle örnek gösterilmek. Diğeri ise sakin şehir ağını, tüm Türkiye'ye yaymak. Şimdi iki konuda da geldiğimiz nokta bizi gururlandırıyor ve çalışma istediğimizi arttırıyor" dedi.
"ÇOCUKLAR BUGÜNÜN BİREYLERİ"
Ödül aldıkları 'Çocuk Belediyesi' çalışmalarıyla ilgili de konuşan Başkan Soyer, "Bize göre çocuklar sadece yarının büyükleri değil, aynı zamanda bugünün bireyleri ve yaşam ortaklarımız. Bu vizyon doğrultusunda, ilçede yaşayan çocuklar için sadece çocuk parkı, spor okulları yapan bir belediye olmayı içimize sindiremedik. Onların belediye hizmetlerinde de söz sahibi olmasını temin eden bir ortam yaratmaya gayret ettik. Seçimle gelen bir çocuk belediye başkanımız ve meclis üyelerimiz var.
Bu çocuklar, belediye yönetiminde söz sahibi olsunlar istiyoruz. Çocuk Belediyesi çocukların aktif olarak yönetime katılmasını, çözüm geliştirmesini, aktif yönetişim, tolerans ve birlik duygusu içinde görüşlerini ifade etmelerini sağlayan bir kurum olarak işliyor. Çocuklar, kendilerine ayrılan atölyeler, toplantı odaları, mini amfi tiyatro, park ve spor alanları olan kampüste okul sonrası saatlerini değerlendirebiliyor. Çocuk Belediyesi'ne yaklaşık 1000 çocuk katılıyor. Tiyatro, modern dans, halk dansları, akıl oyunları, resim, keman, çello, piyano ve koro gibi 17 farklı branşta eğitim alıyor. Ayrıca, 'çocuk için arkeoloji', 'çocuk için antropoloji', 'sosyoloji' ve benzeri alanlarda atölye çalışmaları yapılıyor. Çocuk Belediyesi'nde Milli Eğitim müfredatında yer almayan konularda, çocukları istek ve yeteneklerine göre donatmaya ve birer dünya vatandaşı olarak yetiştirmeye çalışıyoruz. Bu projemizin ödül alması da bizleri çok mutlu etti. Çocuk Belediyesi'nin tüm şehirlerimize örnek olmasını diliyorum" dedi.