Ege Postası
Geri

Şeftalilerde filiz güvesine karşı ilaçlama dönemi uyarısı

Samsun Tarım İl Müdürlüğü, il ve ilçe merkezlerinde bulunan şeftali bahçelerinde filiz güvesine karşı üreticileri uyararak ilaçlama yapması tavsiyesinde bulundu. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, ilaçlı mücadelede...
Şeftalilerde filiz güvesine karşı ilaçlama dönemi uyarısı
Haberler / Genel
14 Mayıs 2013 Salı 14:02
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Samsun Tarım İl Müdürlüğü, il ve ilçe merkezlerinde bulunan şeftali bahçelerinde filiz güvesine karşı üreticileri uyararak ilaçlama yapması tavsiyesinde bulundu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, ilaçlı mücadelede kullanılacak zirai mücadele ilaçlarını reçete ettirmek için, üreticilerin en yakın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl/ İlçe Müdürlüklerine başvurarak gerekli bilgileri almalarını tavsiye etti. Yapılan uyarıda "Elektronik Tahmin ve Erken Uyarı cihazlarından alınan verilerin Bitki Sağlığı teknik elemanlarınca değerlendirilmesi sonucunda, Şeftali filiz güvesi için ilaçlı mücadele zamanının geldiği tespit edilmiş olup, üreticilerimizin zaman geçirmeden söz konusu zararlıya karşı şeftali bahçelerini ilaçlamaları gerekmektedir. Kullanılan İlacın etki süresine bağlı olarak bu ilaçlamadan 15- 20 gün sonra ikinci bir ilaçlama daha yapılmalıdır." denildi.

Açıklamada şunlara yer verildi: "Şeftali Filiz Güvesi larvaları şeftalinin taze sürgün ve meyvelerinde zarar yapar. Kışı genellikle 1-2 yıllık dalların çatalları arasında, kabukların altında, yarıklarda, tomurcuk pulları arasında, genellikle ikinci dönem larva halinde geçirir. Kelebekler, gündüzleri yaprak altında veya ağacın gövde ve dalları üzerindeki gölge bir yerde hareketsiz olarak, istirahat halindedir. Akşamlan alaca karanlıkta uçuşurlar. Çıkışlarından bir gün sora çiftleşip, yumurtalarını genellikle sürgün, yeni dalların çatalları arasındaki kabuklar üzerine ve yeni çıkmış yaprakların diplerine veya alt yüzünde orta damara yakın kısımlara bırakırlar. Bir hafta sonra çıkan larvalar sürgünlere saldırır. Daha sonra genç meyvelere geçerler. Meyvelere sap dibinden, yandan ve iki meyvenin birbirine değdiği yerlerden girerek döküme neden olurlar."



YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Ege Postası