Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Mustafa Balcı, ve Doğanlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, Ege Mobilya Sanayicileri Dayanışma Derneği (EGEMOB) Başkanı Sabri Baltaş ile Efor Fuarcılık Genel Müdürü Nuray Eyigele İşleyen nezaretinde MODEKO 2019 İzmir Mobilya Fuarı’nı ziyaret etti.
DAHA FAZLA DESTEK İSTİYORUM
Stant ziyaretlerinde zaman zaman görüş alışverişlerinde bulunan mobilya sektörünün liderleri, tasarıma ve inovasyona önem veren mobilya üreticilerini kutladılar. Fuarcılılığın çok masraflı bir iş olduğunu hatırlatan MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, sektör açısından doğru bir fuar olan MODEKO’yu düzenleyen Efor Fuarcılık Genel Müdürü Nuray Eyigele İşleyen’e teşekkür etti. Güleç, “MODEKO’yu sektörümüzün önemli isimleriyle birlikte ziyaret ettim. Sektörümüzün geldiği noktayı ortaya koymuşlar. İftihar duydum. Fuarlar sektörümüzün vitrini. MODEKO doğru bir fuar. Düzenleyen Efor Fuarcılık’a ve katılımcı arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Dünyada en rahat para harcayan turist fuar ziyaretçileridir. İzmir’e MODEKO’ya gelen yabancı ziyaretçinin arttırılması için İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve Ege İhracatçı Birliklerinden daha fazla destek vermelerini istiyorum. Bu fuarın sektöre olduğu kadar düzenlendiği şehre de önemli katkıları var” dedi.
TASARIM VE İNOVASYON ÖNEMLİ
Sektöre dair bir değerlendirme yapan Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, sektörün iyi bir performans gösterdiğini göstermeye de devam edeceğini söyledi. Güleç, “Mobilya üretiminin yüzde 50’sini gelişmiş ülkeler yapıyor. ABD, İtalya, Almanya, İsveç, Finlandiya, Danimarka ve Fransa üretici ülkeler ve bizim rakiplerimiz. Gelişmiş ülkelerin mobilya sektörüne bu kadar sahip çıkmasının bir sebebi ve bir sırrı var. Bir mobilya sektörü istihdama dayanıyor. İki mobilya sektörü diğer sektörlerin müşterisi ve onları yönlendiriyor. Mobilya üretenler, ağaç, metal, cam, mermer, tekstil, deri, sünger ve kimya satın alıyor. Onun için gelişmiş ülkeler mobilya sektörüne önem veriyor. Aynı zamanda mobilya üretimi yerel kalkınmayı da güçlendiriyor. Mobilya sektörünün geliştiği bölgelerde bir katma değer ve zenginlik var. Türkiye bir mobilya ülkesi olmak üzere. Tasarım ve inovasyonumuzu sürekli geliştirirsek katma değeri yükseltir gelişmiş ülke fiyatlarını yakalarız. Gerçek bir mobilya ülkesi oluruz” dedi.
2050’YE HAZIR OLUN
Dünya mobilya sektörünün daha fazla büyüyeceğini belirten MOSFED Başkanı Ahmet Güleç sözlerini şöyle sürdürdü, “2003’de mobilya ihracatını Libya’ya Irak’a yapıyorduk. Şimdi ABD’den Japonya’ya kadar dünyanın dört bir yanındaki 179 ülkeye yapıyoruz. Bu yönüyle bütün sektörlerimiz arasında birinciyiz. Mobilya bir yaşam biçimi. Evden ofise her alanda ihtiyaç var. Her gün büyüyen ve büyümeye devam edecek bir sektör. 2050’de 1 trilyon dolarlık mobilyaya ihtiyaç olacak. Tasarımı ve inovasyonu sürekli yükseltmeliyiz. Hep birlikte mobilya sektörümüz kadar diğer sektörlerimizin de önünü açarız. Bizden mobilya alan ülkeler gıda ürününü de tekstil ürününü de bizim ülkemizden alır.”