Deve güreşlerinin Kırkpınar’ı olarak bilenen Geleneksel Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali’ne sayılı günler kaldı. Büyük heyecan bir kez daha binlerce güreş severi Pamucak’ta buluşturacak. Seyirci sayısı ile Guinness Rekorlar Kitabı’na giren, Dünya Festivaller Kitapçığı’nda yer alan, dünya basını tarafından takip edilecek 10 etkinlikten biri olarak gösterilen Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali bu yıl Selçuk Belediyesi tarafından düzenleniyor.
Kortej, güzellik yarışması ve güreş
Devecilik kültürü ve deve güreşlerini bilimsel bir zemine oturtmak, deve güreşlerinin UNESCO Somut Olmayan Dünya Mirası Listesi’ne girmesini sağlamak üzere bu yıl üçüncü kez düzenlenecek olan Uluslararası Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu’nun sona ermesinin ardından UNESCO Kenti bir kez daha Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Festivali’ne ev sahipliği yapacak. 17- 18- 19 Ocak tarihlerinde düzenlenecek olan sempozyumun sona ermesinin ardından saat 13.00’de Selçuk İstasyon Meydanı’nda düzenlenecek 8. Altın Havan En Süslü Deve Yarışması’nda en süslü deve seçilecek. Yarışma öncesinde saat 12.00’de İstasyon Meydanı’ndan başlayacak kortejle develer Selçuk sokaklarında bir kez daha renkli görüntüler oluşturacak.
20 Ocak Pazar günü ise Pamucak’ta yer alan Deve Güreşi Sahası’nda saat 10.00’da açılış konuşmaları, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından binlerce güreş severin katılımıyla deve güreşleri heyecanı yaşanacak. 124 devenin güreşeceği 37. Geleneksel Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali’nde Selçuk’un yanı sıra Bodrum, Ortaklar, Söke; Denizli, Çanakkale gibi ilçe ve illerden gelen develer de güreşecek. Güreş severlerin yakından tanıdığı Çılgın Akın, Baybora, Pulluk, Kara Elmas, Karadayı gibi develerin güreşleri 37. Geleneksel Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali’nin heyecanla beklenen güreşleri arasında yer alıyor.
Güreşler yönetmeliğe uygun yapılacak
Bu yıl 17- 19 Ocak tarihleri arasında gerçekleşecek Uluslararası Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu’nun arkasından düzenlenecek olan 37. Geleneksel Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali’ni Selçuk Belediyesi olarak düzenlemekten gurur duyduklarını belirten Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı; “ Deve güreşlerinin Kırkıpınar’ı olarak kabul edilen Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali’ne bir kez daha ev sahipliği yapmanın gururunu yaşıyoruz. Selçuk’ta düzenlenen deve güreşleri saha yapısıyla, seyircisiyle ve Selçuk’un tarihsel ve kültürel yapısı sebebiyle çevre il ve ilçelerde düzenlenen deve güreşlerinden ayrı bir yere sahip. Deve sahipleri açısından Selçuk’ta devesini güreştirmek her zaman prestij kaynağı sayılmıştır. Şimdi bir kez daha bu festivale ev sahipliği yapıyoruz. Ben tüm güreş severleri bu heyecanı yaşamak için 20 Ocak Pazar günü Pamucak’ta yer alan güreş arenasında bu asırlık geleneğin heyecanını yaşamaya davet ediyorum” dedi.
Hayvan hakları ihlali yok
37. Geleneksel Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali daha önceki güreşler gibi Deve Güreşleri ve Deve Güreşleri Federasyonu Yönetmeliği’ne uygun olarak düzenlenmesine de değinen Başkan Bakıcı; “Güreş aslında develerin doğasında var. Develer güreş esnasında rakiplerinin boğazına yapışmazlar. Birbirlerine zarar vermezler. Ayrıca sahada bulunan hakem, urgancı gibi görevliler develerin birbirine zarar vermesinin önüne geçmektedir. Deve güreşlerinde bir sonuç, bir kazanan da yoktur. Seyirci ve güreş tertip komitesi yeterli oyunu gördü mü iki deveyi ayırır. Dolayısıyla hayvanlar hiçbir şekilde birbirine zarar vermez. Güreş sonrasında güreşen deve ile güreşmeyen deveyi ayırmanız mümkün değildir. Devecilik kültürünün Türk – İslam Tarihi boyunca önemli bir yere sahip olması deve güreşleri bir kültür haline getirmiştir. Deve güreşlerinde hayvan hakları ihlali yapılmadığını, bunun devecilik kültürünü yaşatan bir kültür olduğunu bu yıl üçüncüsünü düzenlediğimiz Uluslararası Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumuyla da ortaya koyduk” dedi.