EGEPOSTASI- Dünyayı etkisi altına alan yeni tip corona virüs (Covid-19) salgını etkisini her geçen gün artırıyor. salgınla mücadelede tek başlarına ve en ön safta savaşan sağlıkçıların gün geçtikçe ağırlaşan çalışma şartlarında düzenleme yapılmaması tükenmişlik sendromu yaşayan sağlıkçıları ya istifaya ya da emekliliğe sürüklüyor.
Bunun yanında toplumun kural tanımazlığı yüzünden salgının şiddeti de gün geçtikçe artması sağlıkçıları çıkmaza sokuyor.
Bu kapsamda Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, başta doktorlar olmak üzere memur, hemşire, teknisyen gibi pek çok meslek gurubundan, sağlık çalışanlarının Sağlık Bakanlığı birimlerinden istifa ettiğini, ya da emekliliğini hak edenlerin, emekliye ayrıldığını ifade etti.
SON ÜÇ AYDA İZMİR'DE 350 SAĞLIKÇI İSTİFA ETTİ
Covid-19 salgınıyla mücadelede kendilerinden ailelerinden yakınlarından taviz vererek en önde mücadele eden sağlık çalışanlarının yorgun, bitkin düştüğünü ve pek çok sağlık çalışanının amirleri tarafından baskıya maruz kalmasından dolayı tükenmişlik sendromu yaşadığını belirten Doğruyol, "yaşadıkları sıkıntılardan dolayı ya emekliliğe ayrılıyorlar, ya da istifa ediyorlar, sadece İzmir’de son üç ayda 350 civarında sağlık çalışanı istifa etmiş, ya da emekli olmuş." dedi.
MESAİ DÜZENLEMESİ BİR AN ÖNCE YAPILMALI
Doğruyol, "Pek çok kamu kurumunun esnek çalıştığı şu dönemde bile, sağlık çalışanlarının esnek çalışmaları bir yana, her geçen gün artan iş yüküyle adeta prese sıkıştırılmışlardır. Sağlık çalışanlarının mesai düzenlemelerinin bir an önce yapılması, günlük mesai saatlerinin 5 ya da 6 saate düşürülmesi, gün aşırı mesai ya da bir hafta dolu bir hafta boş şeklinde olabilecek şekilde düzenlenmeli. Filyasyona görevlendirilen arkadaşlarımız hafta sonları bile göreve gitmektedirler görevlendirme süreleri çok uzun sürelerin kısaltılması gerekir" dedi.
HER GEÇEN GÜN AĞIRLAŞIYOR
Pandemi döneminin yükünün sağlık çalışanlarının sırtında kaldığını vurgulayan Doğruyorl, "kamu ve özel sektörün tüm birimlerinin pandeminin yükünü biraz olsun sağlık çalışanlarının sırtından almak için çaba göstermeleri gerektiğini tekrarladı. Sağlık çalışanlarımızı istifaya ve emekliliğe sevk eden nedenlerin başında her geçen gün ağırlaşan çalışma koşullarının olduğunu düşünüyoruz." dedi.
SAĞLIK ÇALIŞANLARI İSTİFAYA YA DA EMEKLİLİĞE SÜRÜKLENİYOR
Pandemi döneminde, virüsle mücadelede vatandaşlarımızın umursamaz tavırlarının da etkili olduğunu ifade eden Doğruyol, "istatistikler gösteriyor ki, bir sağlık çalışanı normal vatandaştan yaklaşık 10 kat daha fazla hastalığa yakalanıyor ve hayatını kaybediyor." dedi.
Doğruyol, her an hasta olma riski taşıyan sağlık çalışanlarının, kendi canlarından ve ailelerinden daha önemli olmadığını düşünmeleri ve pandemiyle mücadelede geleceği görememelerinin de sağlık çalışanlarını istifaya ve emekliliğe sürüklediğini söyledi.
HEKİM AÇIĞIMIZ ARTMAKTADIR
Son olarak Doğruyol şunalrı söyledi;
"İstanbul’da 367, İzmir’de yaklaşık 60 civarında aile hekimliği pozisyonunun da boş olduğu göz önüne alınırsa doktor eksikliğimizin ne aşamalara geldiği görülmektedir. Mesleğinde daha başarılı olan doktorlarımızın özel sektöre geçmesiyle de kamuda ki hekim açığımız artmaktadır. Kamuda sağlık hizmetleri sunumunun, sağlıklı bir şekilde devam etmesi için, bir an önce gerekli tedbirlerin alınmasında yarar vardır."