Gaziemir Belediyesi’nin 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla düzenlediği etkinlikler kapsamında ağaç dikim etkinliği düzenlendi. Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, CHP Gaziemir İlçe Balkanı Umut Tekin, belediye meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşları ve derneklerin başkan ve temsilcilerinin ile vatandaşların katıldığı etkinlikte belediyenin oluşturduğu yeşil alana fidan dikildi. Ağaç dikim etkinliğinde çam ve dut ağaçları toprakla buluşturuldu.
‘Yeşile sahip çıkalım’
Göreve geldiği günden bu yana çevre ve doğanın korunması, ilçedeki yeşil alan miktarının arttırılması konusunda örnek çalışmalara imza attıklarını dile getiren Başkan Şenol, bazı kurum ve kuruluşların hayata geçirdikleri kararlarla Gaziemir’in yeşilini yok ettiklerini söyledi. Başkan Şenol, İzmir’in en büyük rekreasyon projesi için istedikleri alanı parasıyla bile kendilerine tahsis etmeyen Çevre ve Orman Bakanlığı’nın aynı yerde iki taş ocağına ruhsat vermesinin anlaşılmasının mümkün olmadığını söyledi. İki taş ocağının şimdiden on binlerce ağacı katlettiğini, taş ocaklarındaki tozun halk sağlığını, dereleri dolduran toprak ve çakıllarında çevreyi tehdit ettiğini vurgulayan Başkan Şenol, “Taş ocakları nedeniyle oluşan felaketin önlenmesi konusunda herkesi duyarlı olmaya davet ediyorum” diye konuştu.
‘Yeşilin yok edilmesi canımı yakıyor’
İlçenin yüzölçümünün üçte biri büyüklüğünde olan ve içinde ilçenin sembolü olan binlerce zeytin ağacının bulunduğu 210 hektarlık alanın kendilerinin görüşünün bile alınmadan imara açıldığını bir kez daha hatırlatan Başkan Şenol, bu kararın yüzölçümünün yüzde 65’i orman olan Gaziemir’in geleceğini karartacağını savundu. Gaziemir’in Çanakkale ile birlikte Türkiye’nin havası en temiz iki kentinden birisi olduğunu hatırlatan Şenol, “Bu kentteki yeşil alan miktarını ikiye katladım. Cinayet gibi bu karar canımı yakıyor. Yeşilimizi yok etmeye çalışanlara inat, daha çok fidanın toprakla buluşmasını sağlayacağız” dedi.
‘Çocuklara yazık değil mi'’
Konut alanlarında ve Ege Serbest Bölgesi’nde kesilmesi gereken 3 binden fazla zeytin ağacını özel yöntemle söktüklerini ve iki ayrı parka dikerek ikinci hayat verdiklerinin altını çizen Şenol, şöyle devam etti: “Ankara’da bu imzayı imara açtığı yeri hiç görmeden atanlara sesleniyorum. Gelip bu yeri görsen utanırsın, belki de benim gibi üzülürsün. Ben bir ağacın bile kesilmesini önlemek için bu mücadeleyi veriyorum, binlerce ağacın kaderi uzaktan atılan bir imzayla çiziliyor. Biz nesil olarak havayı, suyu, toprağı kirlettik. Gelecek nesillere oksijen de bırakmayalım m? Çocuklarımız, torunlarımız yaşam destek ünitesine bağlı mı yaşası? Bu konuya benimle birlikte sivil toplum kuruluşlarının, halkın ve medyanın da aynı duyarlılıkla yaklaşmasını bekliyorum.”