Sayıştay, ödenen tazminatların yüksekliğinin yanında 4857 sayılı İş Kanununa göre işveren vekili ve yardımcılarının tazminat alamayacağı uyarısını yaptı, “yersiz” şekilde ödenen tazminatın kişilerden geri alınmasını istedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Atila Sertel, tasfiye sürecinin ardından 2018’da yeniden faaliyete geçen Emlakbank’taki astronomik tazminatı ortaya çıkardı. 25-30 sene çalışan öğretmenlere 150-200 bin lira gibi bir tazminat ödendiğini hatırlatan Sertel, “Böyle yüksek bir tazminat nerede görülmüş? Ülkemizde kamuya ait ne kadar kurum varsa hepsi arpalık gibi görülüyor. Kimin parasını kime dağıtıyorsunuz” dedi.
Ağustos 2018’de Emlakbank Genel Müdürlüğü’ne ve yönetim kurulu üyeliğine atanan Deniz Aksu’nun 14 ay sonra Ekim 2019’da görevden alındığını aktaran Atila Sertel, Genel Müdür Aksu’ya 14 aylık hizmetinin karşılığında kanuna da aykırı şekilde 694 bin TL tazminat ödendiğini söyledi. Sertel, aynı dönemde görev yapan Genel Müdür Yardımcısı’na da 217 bin lira tazminat ödendiğini dile getirdi.
ÖDEME YASAYA AYKIRI
Aynı zamanda yönetim kurulu üyesi olan Deniz Aksu’ya, yönetim kurulu üyesi maaşı (15.000 TL), genel müdür maaşı (bilinmiyor) ve tazminat olmak üzere bir yılda 2 milyona yakın veya daha fazla ücret ödendiğini tahmin ettiğini belirten Sertel, Türkiye’de hemen hemen hiçbir işte bir yıl için bu kadar yüksek tutarda ödeme yapılmadığını ifade ederek, şunları söyledi:
“16 Ağustos 2018 tarihinde genel müdürlük makamına atanan Deniz Aksu, Yönetim Kurulunun 11 Ekim 2019 tarihli kararı ile görevden alınıyor. Genel Müdür'ün yönetim kurulu üyeliğinden istifası ise genel müdürlük görevinden alınmasından tam 10 gün sonra gerçekleşiyor. Bunun üzerine Genel Müdürün 21 Ekim 2019 tarihi itibariyle yönetim kurulu üyeliğinden istifa dilekçesinin kabulüne ve görevin sona erdirilmesinden dolayı maksimum brüt dört maaş tutarında tazminat ve işçilik alacaklarının ödenmesi karşılığında anlaşma yapmak üzere, Genel Müdürlüğe yetki verilmesine karar veriliyor. Genel Müdürlük arabulucuya giderek Deniz Aksu için brüt 694 bin 820 TL, yardımcısı için ise 217 bin 929 TL ödenmesi hususunda anlaşıyor. Ve bu tazminatlar o kişilere ödeniyor. Sayıştay ise 4857 sayılı İş Kanunu ve yerleşik yargı kararlarına göre işveren vekili ve yardımcısı konumunda olan bu kişilere tazminat ödenemeyeceğini vurguluyor ve ödenen tazminatın geri alınmasını istiyor. 15 Haziran Salı günü KİT Üst Komisyonu toplantısında Emlakbank’ı görüşeceğiz. O toplantıda ödenen astronomik tazminatın hesabını ve geri alınıp alınmadığını soracağız.”