Ege Postası
Geri

Shakira’ya kayısı ikram edilecek

EGE, Güneydoğu ve İstanbul Kuru Meyve İhracatçı Birlikleri tarafından kurulan Kuru Meyve Tanıtım Grubu, bir yandan yeni hedef pazarlar bulurken öbür taraftan da katma değeri yüksek ürünlerin ihracatı için çalışma yürütecek. Tanıtım için önümüzdeki günlerde Türkiye'ye gelecek dünyaca ünlü pop yıldızı Shakira'ya da kuru kayısı ikram edilecek. Tanıtım için dünyaca ünlü doktor Mehmet Öz'den de yardım istenecek.
Shakira’ya kayısı ikram edilecek
Haberler / İzmir
14 Kasım 2012 Çarşamba 16:48
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR-  Tanıtım Grubu'nun kuruluşu için Ege İhracatçı Birlikleri'nde düzenlenen toplantıya Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyelerinin yanı sıra AK Parti Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz de katıldı. Toplantıda konuşan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Öz, gazetecilerin tanıtım için ünlü isimlerden destek alıp almayacakları yönündeki soruya, "Önümüzdeki günlerde Shakira Türkiye'ye geliyor. Ona kayısı ikram edebiliriz. Aynı zamanda dünyanın tanıdığı doktorumuz Mehmet Öz'le de temasa geçeceğiz. Kendisi fındık ile ilgili de önemli çalışmalar yaptı. Gönüllü olarak bize destek vereceğini düşünüyoruz" dedi.

 

ALHARAL: KAYNAK 1 MİLYON DOLAR

 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Kuru Meyve Sektör Kurulu üyesi Eli Alharal, sayıları 150 bini aşan üretici ailesi ve işletmelerde çalışan 100 bine yakın işçinin geçim kaynağını oluşturan sektörlerinin dünya standartlarının üzerinde üretim yaptığını dile getirdi. Sektörün yılda 1.4 milyar dolar ihracat yapabilir hale geldiğini anlatan Alharal, "2023 yılındaki hedeflerimize ulaşma konusunda önemli bir adım atılarak Kuru Meyve Tanıtım Grubu kurulmuştur. Hedef pazar olarak belirlediğimiz başta Japonya, Çin, Rusya, Hindistan, Endonezya gibi toplam nüfusun 2.5 milyara ulaşan bir coğrafyada ürünlerimizi tanıtmak adına büyük bir imkan elde etmiş bulunmaktayız. Bizler çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve Antep fıstığını kapsayan meyve tanıtım grubunun faaliyetlerine önümüzdeki yıl yaklaşık 1 milyon dolar gibi bir kaynakla başlayacağız. Kaynakları hedeflediğimiz şekilde nokta atışı yaparak doğru ve verimli kullanırsak kuru meyve ihracatımızı 2023 yılında 4 milyar doların üzerine çıkarmak mümkün olabilecektir" dedi.

 

ÜRÜN ÇEŞİTLENDİRMESİ ŞART

 

Hedeflere ulaşmak için devletten de talepleri olduğunu dile getiren Alharal, "Bunların en başta geleni kuru meyve pazarında önemli rol oynayan kurutmalık erik, ceviz, badem, elma gibi ürünlerin dünyada kabul görür standartlarda plantasyonlarının teşvik edilmesidir. Ülkemiz ne yazık ki badem ve cevizde net ithalatçı konumundadır. Halbuki bu ürünleri fazlasıyla üretip ihraç edebilecek durumdayız. Kuru kayısı, kuru incir, çekirdeksiz kuru üzüm ve Antep fıstığının yanında ürün çeşitliliğimizin artırılması ve dünya ticaretinden daha fazla pay alınabilmesi için son yıllarda bu ürünlere ait yeni plantasyonların oluşturulmasında önemli bir mesafe kat ettik ama daha önümüzde uzun bir yol var. 2010 yılında dünya ticaretinde bademin ticaret hacmi 3.2 milyar doları, cevizin ticaret hacmi 1.8 milyar doları, kuru eriği ticaret hacmi ise 475 milyon doları bulmaktadır" diye konuştu.

 

VEKİL ÖZ: YENİ PAZARLAR BULMAK GEREKİYOR

 

AK Parti Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz de Kuru meyvenin yurtiçi ve yurtdışının tanıtımının yanı sıra ürüne talep artmasıyla ürün kalitesinin de artacağını söyledi. Üç üründe de ihracatı artırmak için yeni pazarlar bulmak gerektiğini vurgulayan Öz, katma değeri yüksek ihracat için bu ürünlerin ham halde değil işlenmiş halde yurtdışına satılması için de çalışma yapılması gerektiğini kaydetti. Öz, 4 milyar dolarlık ihracat hedefini de az bulduğunu, bir tarım ülkesi olan Türkiye'nin kuru meyvede 5 milyar dolar ihracat yapabileceğini savunan Öz, "Yeni ülkelerde yeni piyasalar oluşturabilirsek talep artacaktır. Arz da sınırlı olduğu için otomatik olarak fiyat da artacaktır. Biz şu an 3.5-4 lira olan ürün girdisini 6-7 liraya çıkarabiliriz" dedi.

ZİRAİ İLAÇ KALINTISI SORUN OLMAKTAN ÇIKTI

KURU meyvede zirai ilaç kalıntısına karşı Bakanlıkla birlikte çalışma yürüttüklerini de dile getiren Eli Alharal, yaşanan sıkıntıların çok azaldığını belirterek, "Artık ihracatı engelleyici konumdan çıkmıştır diyebiliriz. İncirde hidrojen peroksit kullanımı da çok büyük ölçüde kontrol altına alındı. Şu an için böyle bir tespit yok" dedi. (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası