Ege Postası
Geri

Siber tehditlere karşı özel ekip kurulacak

Siber ortamda ortaya çıkan tehditlerin hızla belirlenmesi, yaşanabilecek olayların etkilerini azaltmaya ve ortadan kaldırmaya yönelik önlemlerin geliştirilmesi ve paylaşılması için ulusal ve uluslararası düzeyde etkin şekilde çalışmak amacıyla...
Siber tehditlere karşı özel ekip kurulacak
Haberler / Ekonomi
20 Haziran 2013 Perşembe 13:03
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Siber ortamda ortaya çıkan tehditlerin hızla belirlenmesi, yaşanabilecek olayların etkilerini azaltmaya ve ortadan kaldırmaya yönelik önlemlerin geliştirilmesi ve paylaşılması için ulusal ve uluslararası düzeyde etkin şekilde çalışmak amacıyla Ulusal Siber Olaylara Müdahale Organizasyonu oluşturulacak. Ayrıca Türkiye'yi etkileyebilecek tehditlere karşı 7/24 müdahale edecek Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) ile USOM'un koordinasyonunda çalışacak sektörel Siber Olaylara Müdahale Ekipleri (SOME) oluşturulacak.

Bakanlar Kurulunun, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının yazılı başvurusu üzerine aldığı Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve 2013-2014 Eylem Planı'nın kabulüne ilişkin kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Kararda, Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve 2013-2014 Eylem Planı'nda, bilgi ve iletişim sistemlerinin her geçen gün daha fazla kullanılır hale gelmesiyle bunların güvenliğinin sağlanmasının hem ulusal güvenliğin hem de rekabet gücünün önemli bir boyutu haline geldiği belirtildi. Bilgi ve iletişim sistemlerinde bulunan güvenlik zafiyetlerinin, bu sistemlerin hizmet dışı kalmasına ve kötüye kullanılmasına, can kaybına, büyük ölçekli ekonomik zarara, kamu düzeninin bozulmasına ve/veya ulusal güvenliğin ihlaline neden olabildiğine işaret edildi.

Yayınlanan karara göre; Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi'nin kamu ve özel sektörden gelecek talepler doğrultusunda en az yılda bir kez olmak üzere ulusal düzeyde sağlanacak eşgüdümle yenilenecek 2013-2014 döneminde gerçekleştirilmesi planlanan ulusal siber güvenliğin sağlanması konusunda gerek kurum ve kuruluşların görev, yetki ve sorumluluklarını tanımlayan gerekse ihtiyaç duyulan alanlarda mevcut eksiklikleri gidermeyi amaçlayan mevzuatın oluşturulması çalışmalarına başlanacak. Bu çalışmaların ceza hukuku, medeni hukuk, idari yargı ve bunlara ilişkin tüm usul hükümlerinin düzenlenmesine destek olacak.

TDK SİBER GÜVENLİK TERİMLERİ SÖZLÜĞÜ OLUŞTURACAK

Bu arada kararın ekinde yer alan plana göre Türkiye liderliğinde ilk Uluslararası Siber Güvenlik Tatbikatı'nın Mayıs 2014'te düzenlenecek. Kavram kargaşasının önüne geçilmesi için Türk Dil Kurumu tarafından da 2014 yılında siber güvenlik terimleri sözlüğü oluşturulacak.

Palana göre; ulusal siber güvenlik altyapısının güçlendirilmesi için kısa vadede tüm kurumlar ve kurumsal bilişim sistemlerinin siber güvenliğini destekleyecek geniş kapsamlı altyapı projeleri gerçekleştirecek. Orta ve uzun vadede siber güvenlik alanında yeterli sayıda ve yetkin insan kaynağı oluşturulmasına yönelik çalışmalar yapılacak ve ilk, orta, lise öğretimi ve yaygın eğitim ile yükseköğretimde siber güvenlik konusunun yer alması için düzenlemeler yapılacak.

"BİLİŞİM SİSTEMLERİNDE YERLİ ÜRÜNLER KULLANILACAK"

Planda, bilişim sistemleri denetçilerinin, teknoloji geliştiricilerinin, sistem yöneticilerinin ve ilgili tüm tarafların siber güvenlik bilincinin artırılması ve sorumlulukları konusunda bilgilendirilmeleri için etkinlikler gerçekleştirileceği de belirtildi. Siber güvenlik bilincini oluşturmak ve geliştirmek üzere tüm vatandaşlara yönelik bir eğitim platformu oluşturulacağı ve bu eyleme hizmet eden girişimlerin destekleneceği, orta ve uzun vadede Türkiye'nin bu konuda sahip olduğu teknik birikim, olanak ve kabiliyetlerin artırılacağı vurgulandı.

Kurumların bilişim sistemlerinde yerli olarak geliştirilmiş ürünleri, yerli ürün olmadığı durumlarda ise yerli güvenlik sertifikalı ürünleri tercih etmelerinin teşvik edileceği de duyuruldu.

Planda, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme, Adalet, Dışişleri, İçişleri ve Milli Savunma Bakanlıkları ile Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından siber güvenlik alanında ulusal ve uluslararası mevzuatın inceleneceği ve ihtiyaç duyulan yasal düzenlemelerin tespit edileceği ifade edildi. Ayrıca siber tehditlerle ilgili yıllık istatistik üretileceği, siber tehditlerin tespiti için Balküpü Sistemi kurulacağı, siber güvenlik konusunda doktora ve yüksek lisans yapmaları için öğrencilere burs verilmeye başlanacağı da belirtildi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası