Sıcaktan klimalı soğuk ortama girmek, kalp krizi riskini artırıyor
Ani sıcaklık değişimleri kalp ve damar sağlığı açısından risk oluşturuyor. Uzmanlar, yaz mevsimi ile artan aşırı sıcaklıklar yüzünden klimalı çok soğuk ortamlara girilmemesi uyarısında bulundu. Klimaların derecesinin 22’nin altında...
Ani sıcaklık değişimleri kalp ve damar sağlığı açısından risk oluşturuyor. Uzmanlar, yaz mevsimi ile artan aşırı sıcaklıklar yüzünden klimalı çok soğuk ortamlara girilmemesi uyarısında bulundu. Klimaların derecesinin 22’nin altında çalıştırılmamasını öneren uzmanlar, çok soğuk veya sıcak suyla da duş almayı önermiyor.
Memorial Antalya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Tamer Bakalım, aşırı sıcaklarla birlikte tansiyon seviyelerinde ani değişimler olabileceğini, özellikle aşırı sıcaktan klimanın etkisi ile soğuyan bir alana ani geçişlerin, kalp krizi tehlikesini ciddi oranda artırabileceğini belirtti. Tamer Bakalım, bu tür ani değişim ortamlarının akciğer hastalıklarına da sebep olabileceğini belirtti. Klimalı alanda ideal ortam ısısının 22 derecenin altında olmaması gerektiğini hatırlatan Bakalım, “Klima kullanımında önemli olan, soğuk değil serin ortamlar oluşturmaktır.” dedi.
"SOĞUK DUŞA GİRİLMEMELİ"
Yaz mevsiminde kalp hastalarını bekleyen en önemli tehlikelerden biri de sıcak altında uzun süre kaldıktan sonra hemen soğuk havuza ya da denize girmek. Girilecek soğuk suyun kalp damar sağlığı açısından soğuk havadan daha etkili olduğunu ifade eden Tamer Bakalım, “Soğuk su, kalp spazmına zemin hazırlar. Yani kalp damarları soğuğun etkisi ile ciddi oranda büzülür ve kan akımı bozulur. Kişinin damar sertliği problemi olmasa bile daralmaya meyilli damarlar varsa bunlar bir takım tetikleyici faktörler sonucu kalp krizine kadar gidebilir. Bu nedenle güneşlenmenin ve yüzmenin uygun olduğu saatlere özellikle dikkat edilmelidir.” diye konuştu.
Kalp damar hastalığı bulunanların özellikle yazın sauna, hamam ve kaplıca gibi sıcak ortamlardan uzaklaşmasını tavsiye eden Tamer Bakalım, evde de çok sıcak su ile banyo yapılmasının kalp ve damar sağlığı açısından risk oluşturduğunu, banyo soyunun ılık olması ve banyoda kalış süresinin de uzun olmaması gerektiğine dikkat çekti.