Şiddet çok şikayet yok
Konak Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nde görevli Avukat Ayla Eğit, Türkiye’de kadına yönelik şiddetin dünya istatistiklerinin çok üzerinde olduğunu ancak şiddete uğrayan kadınların polise gitmediği için bu sayının doğru şekilde kayıt altına alınamadığını söyledi.
İZMİR - Konak Belediyesi, ‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü' dolayısıyla bir seminer düzenledi. Geçtiğimiz ay tamamlanarak hizmete giren Mersinli Semt Merkezi’nde yapılan seminere bölgede yaşayan kadınlar katıldı. Seminerde Türkiye’nin ve dünyanın kanayan yarası olan ‘kadına şiddet’ konusu ele alındı. Konak Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nde görevli Avukat Ayla Eğit ile Psikolog Berin Eskiizmirliler’in konuşmacı olarak yer aldığı seminerde, kadınlara hakları konusunda bilgilendirmeler yapıldı.
ÖRGÜTLÜ MÜCADELE
Türkiye’de şiddet gören kadınların oranları hakkında bilgi veren Avukat Ayla Eğit, 2014 yılında 288 kadının cinayetlere kurban gittiğini, bu sayının 2015 yılının ilk on ayında ise 264’ü bulduğunu dile getirdi. Kadınların haklarını bilmediğinden dolayı polise gitmediğini ve kayıt altına alınmayan pek çok şiddet mağduru kadın olduğunu da kaydeden Eğit, üç buçuk yılda İzmir’de 41 bin kadının şiddet gördüğüne dair şikayette bulunduğunu bunlardan sadece 10 bin 500 kadının koruma altına alındığını belirtti. İzmir’de 2015 Kasım ayına kadar 14 kadının eşleri, sevgilileri veya ailesi tarafından öldürüldüğüne dikkat çeken Eğit, “Şiddet gören her kadın maalesef polise başvurup yardım isteyemiyor. Ancak son yıllarda kadınlar haklarını aramaya başladı ve bu vakalar da daha görünür oldu. Kadınlar her şeyden önce Medeni Kanun’da yer alan haklarını bilmeli. Böylece gücünün farkında olur” dedi. Eğit, kadın örgütlerinin de kadına karşı mücadelede önemli görevler üstlendiğini söyledi.
BASKI TRAVMA YARATIYOR
Seminerde söz alan Psikolog Berin Eskiizmirliler ise kadınlara cinselliğin psikolojik etkileri ve buna bağlı gelişen hastalıklar konusunda bilgilendirmede bulundu. Eskiizmirliler, kadınların küçük yaştan itibaren cinselliklerinin baskı altına alındığını ve ileri yaşlarda bunun çeşitli psikolojik sorunlara neden olduğunu kaydetti. Yaşanan psikolojik sorunların temelinde çocukluk çağında yaşanan bu travmaların yattığını belirten Eskiizmirliler, “Kız çocukları cinsellikleri bastırılarak büyütülüyor ve ayıp olarak belirtiliyor. Psikolojik olayların derininde çocuklukta yaşanan olaylar yatıyor” diye konuştu. Seminer sonunda katılan kadınlara Konak Belediyesi’nin semt merkezlerinde her türlü hukuksal ve psikolojik konularda desteğin verildiği belirtilerek, önceden randevu alınma kaydıyla mesai saatleri içinde kapılarının herkese açık olduğu hatırlatıldı.