Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen sınavların başvuru ücretleri her sene artış gösteriyor. Geçen sene 115 lira olan YKS ücreti, bu sene 295 liraya çıktı. Geçen sene 260 lira olan YDS ise bu sene 490 liraya yükseldi. Sınav ücretlerini karşılamak sınava hazırlanan kişiler için her sene biraz daha zorlaşıyor.
Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Derviş Erdem, konuyla ilgili “Gerçek enflasyonu ÖSYM açıklamış oldu” ifadelerini kullandı.
TUS ÜCRETİ HER OTURUM İÇİN 950 LİRA OLDU
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen sınavlara her yıl milyonlarca kişi başvuruyor. Üniversiteye girmek isteyen öğrenciler, atama bekleyen öğretmenler, akademide görev almak isteyen milyonlarca kişi. Yeterli puanı alamayan binlerce kişi ise bir sonraki sene tekrardan sınavlara başvuruyor. Sınav başvuru ücretleri de enflasyona bağlı olarak her sene katlanıyor.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) başvurular 1 Şubat’ta başladı. 2023 yılında oturum başına 115 lira başvuru ücreti, yüzde 156’lık zamla 295 liraya yükseldi. Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve dil olmak üzere toplam üç oturuma da katılacak öğrencilerden 885 lira ücret yatırmaları isteniyor.
Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) sınav ücreti ise, 130 TL'den 295 TL’ye çıktı. YÖKDİL-1 sınav ücreti 2023’te 185 TL iken yüzde 165 zamlanarak 490 TL oldu. Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) başvuru ücreti her oturum için 2023 yılında 450 lirayken 2024 yılında 950 lira oldu.
7 Şubat’ta başvuru süreci başlayan Yabancı Dil Sınavı’nın (YDS) başvuru ücreti 2023 yılında 260 TL iken yüzde 88’lik zamla 2024 yılında 490 liraya yükseldi. Elektronik Yabancı Dil Sınavı (e-YDS) başvuru ücreti 2023 ocak ayında 360 liradan aralık ayında 490 liraya yükseldi. 2024’te ise e-YDS başvuru ücreti 950 lira oldu.
Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) başvuru ücreti 2023 yılında oturum başına 150 liraydı.
ÖSYM’nin geliri 2021 yılında 767,6 milyon lira, 2022 yılında 1,5 milyar lira, 2023 yılında ise 2,7 milyar lira oldu.
‘ÖSYM BAŞKANI BİR TÜCCAR GİBİ DAVRANMIŞ’
Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Derviş Erdem, öğrencilerin girmek zorunda oldukları sınavlardan ücret alınmaması gerektiğini belirterek, “ÖSYM Başkanı tam bir tüccar gibi davranmış, geçen yıl 115 TL olan sınav harçlarını yüzde 156 oranında zamla artırarak 295 TL yapmıştır. Yetmemiş, gecikmeli sınav harcı yatıracaklar için yüzde 50 artı zammı uygun görmüştür” dedi.
Erdem, “Gerçek enflasyonu ÖSYM açıklamış oldu. Biz emeğiyle geçinmek durumunda olan işçiler, memurlar, emekliler, çiftçiler, küçük esnaf, mavi yaka ve beyaz yakalılar TÜİK’in açıkladığı rakamların gerçeği yansıtmadığını biliyoruz. Nereden mi biliyoruz; çarşıdan, pazardan, marketten, faturalarımızdan, ev kiralarından, akaryakıttan hatta vergilerdeki artışlardan gerçek enflasyonun çok daha fazla olduğunu biliyor, hissediyoruz” diye konuştu.
‘DEVLETİMİZ TARAFINDAN KARŞILANMASI BU KADAR MI ZOR?’
2018 mezunu ismini vermek istemeyen bir öğretmen, 5 yıldır KPSS’ye hazırlanıyor. Özel kurumlarda çalışarak geçimini sağlayan öğretmen, “Standart öğretmen maaşının çok altında, asgari ücretin 300-500 lira fazlasına yıllardır çalışarak ancak aylık geçimimi sağlayabiliyorum. Dershaneye ya da bir etüt merkezine gidebilecek bütçeyi ayırdığımda yaşamsal ihtiyaçlarımı göz ardı etmem gerekiyor. Aynı zamanda devlet memuru bir öğretmen olabilmem için ders kitaplarına, soru bankalarına ekstra ücret ayırmam gerekiyor. Her sene katlanarak artan sınav ücretleri de cabası” ifadelerini kullandı.
Öğretmen, “Aynı soru adediyle aynı sayfalara basılan sorular nasıl oluyor da iki üç katı talep edilerek her sene katlanıyor anlam veremiyorum. Kâğıda, mürekkebe, o gün görevli olan personele, dağıtıma her şeye verilecek ücretin, henüz maaşı bile olmayan öğretmenlerden değil de vergisini kuruşu kuruşuna ödediğimiz devletimiz tarafından karşılanması bu kadar mı zor?” diye sordu. (Duvar)