Darbe girişiminde bulunan FETÖ’nün 14 Ağustos’ta yeni bir hamlede bulunacağı iddiaları yayılırken, Ege Üniversitesi’nden Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun, “Kanımca yıkılmadık ayaktayız mesajı vermeye çalışıyorlar. Klasik bir sanal strateji taktiği. Terör eylemlerinin tarihi günü verilmez, sadece mesajlar iletilir.” dedi. Tosun, PKK'nın da geçmişte buna benzer stratejilerde bulunduğunu söyledi.
15 Temmuz’da darbe girişiminde buluna FETÖ’nün, 14 Ağustos’ta yeni bir hamlede bulunacağı iddiaları yayılmaya başladı. Bu iddiaların ortaya atılmasında twitter hesaplarından atılan tweetler etkili olurken, Ege Üniversitesi’nden Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun illegal örgütlerin bu tür stratejiler uygulayabildiğini söyledi. Tosun, “Amaç yeni bir hamle yapmak değil. Yapacak güçlerinin de olmadığını görüyoruz. Buradaki temel mesele, ilgili tarihlerde kitle nezdinde korkuya yol açmak. Zaten böyle bir amacı olan örgütlerin eylemi kamuoyunda, sanal medyada bu kadar görünür kılması stratejiye aykırı. Terör eylemlerinin tarihi verilmez, sadece mesajlar iletilir. Tam tersine çözülme sürecinde olan bu tür illegal yapılar belirli tarih belirlemek suretiyle kitlelerin zihinlerini bulandırmaya, endişe oluşturmaya çalışıyor” diye konuştu.
“Yıkılmadık, ayaktayız” mesajı
Terör örgütü tarafından, sosyal medya kanalıyla kitle üzerinde bulanıklık oluşturulmaya çalışıldığını savunan Tosun, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kanımca, kitle nezdinde mevcut iktidarın politikalarını bir anlamda itibarsızlaştırarak ‘yıkılmadık ayaktayız’ mesajı vermeye çalışıyorlar. Uluslar arası bağlantılı sosyal medyada, ülke içine doğru bir mesaj akışı söz konusu. Bu akışla hem kitleleri bir anlamda ‘acaba'’ sorusuyla karşı karıya bırakmak, hem de kitle nezdinde bir süre belirsizlik uyandırmak amaçlanıyor. Bu yöntem, ciddi anlamda devletle girdikleri mücadelede yıpranan ve yok olma sürecine uğrayan illegal örgütlerin izlemiş olduğu taktiktir. Genelde böyle yapılır. PKK’nın, TSK ile girdiği mücadelede başarısızlıklarının hemen ardından kendi sosyal medyalarından akan mesajları da bu yöndeydi.
“Meşgul olmayın”
Mesajın iki tarafa akışı söz konusu olduğunu ifade eden Tosun, “Birinci taraf o örgütü desteklemeyen kitle, ikinci taraf ise örgütün mensupları ve sempatizanları. Her iki tarafa da yıkıma rağmen ayakta kaldıklarına ilişkin mesaj aktarmak istiyorlar. Klasik bir sanal strateji taktiği. İnsanlar sosyal medyanın bu kanallarıyla meşgul olmasın. Bilgi sahibi olmak istiyorlarsa illegal yapılarla edilen mücadelenin sonuna bakmalılar" dedi. (İHA)