Ege İhracatçı Birlikleri'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Manisa'nın Alaşehir, Salihli, Sarıgöl ilçeleri ve Denizli'nin Buldan ilçesindeki bağlarda incelemeler yapan hasat ve ihraç tarihlerini belirleme komisyonu, Ticaret Bakanlığı Batı Anadolu Bölge Müdürlüğü'nün başkanlık yaptığı, Tarım ve Orman Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü, İzmir Zirai Karantina, Müdürlüğü, Manisa Bağcılık Araştırma İstasyon Müdürlüğü, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, Tarım ve Orman Bakanlığı Alaşehir ve Sarıgöl İlçe Müdürlükleri aldığı numuneleri Manisa Bağcılık ve Araştırma İstasyon Müdürlüğü Laboratuvarı'nda analiz etti. Analizler sonucunda Superior Seedless çeşidi sofralık üzümlerin, 21 Temmuz 2020 Salı gününden itibaren kesimine, 22 Temmuz 2020 tarihinden itibaren ihracatına izin verildi.
Türkiye'nin yaş üzüm ihracatının 2019 yılında, 2018 yılına göre yüzde 24'lük artışla 121.7 milyon dolardan, 150.5 milyon dolara yükseldiği söyleyen Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, Superior Seedless üzümünün en çok ihraç edilen üzüm çeşitlerinden biri olduğunu belirtti. 2019 yılında yaş üzüm ihracatında 93 milyon dolarlık tutarla sultani üzümün aslan payını aldığını ifade eden Başkan Uçak, "Superior seedless üzümü ise 11.3 milyon dolarlık tutarla üzüm çeşitleri içerisinde üçüncü sırada yer aldı. Superior üzümü düşük şeker oranı, mayhoş tadı nedeniyle şekeri düzenlemede faydalı, özellikle diyabet hastaları tarafından gönül rahatlığıyla tüketilen ve yoğun ilgi gören bir üzüm çeşidi" dedi.
EN FAZLA RUSLARA
Türkiye'de üretilen üzüm çeşitleri içerisinde lider konumda olan sultani yaş üzüme göre ortalama 15 gün önce olgunlaşan superior üzümü 2019 yılında ihraç edilerek 11 milyon 376 bin dolarlık gelir elde edildi. Superior Seedless çeşidi sofralık üzümünü en çok Rusya Federasyonu tercih etti. Türkiye, 23 ülkeye Superior üzümü ihraç ederken, Rusya'yı Ukrayna, Beyaz Rusya, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri listenin üst sıralarına adlarını yazdırdı.