Ege Postası
Geri

Şok operasyonun yankıları sürüyor

Türkiye'nin ana gündem maddesi haline gelen yolsuzluk ve rüşvet opersyonunda her geçen gün çarpıcı detaylar ortaya çıkyor. Bakanlara kadar uzanan rüşvet operasyonu soruşrurmasında gözaltınan alınan 51 kişiden 9'u serbest bırakıldı
Şok operasyonun yankıları sürüyor
Haberler / Güncel
19 Aralık 2013 Perşembe 13:02
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
EGE POSTASI- Büyük rüşvet operasyonun ardından İçişleri Bakanı Muammer Güler’in talimatıyla 81 ilin valisine başta Organize, Kaçakçılık ve Mali suçlarla mücadele şube müdürlükleri olmak üzere şube müdürleri ve sorumlu emniyet müdür yardımcılarını “gözden geçirin” talimatı gittiği iddia edildi.
Talimatın ardından birçok ilde çok sayıda emniyet müdürü görevden alındı. Emniyet müdürleri kararnamesi çalışmalarına da hız verildi. Bakan Güler, operasyondan haberdar olur olmaz, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar ve bazı daire başkanlarıyla 3 saat süren toplantı yaptı.
Toplantıda operasyonun devam ettiği illerdeki emniyet müdürlerinden bilgi istendi. Bakan Güler, operasyonun kendisinden gizli yürütülmesi üzerine geniş çaplı soruşturma için talimat verdi. KOM Daire Başkanlığı’nda ve diğer kritik daire başkanlıklarında değişiklikler yapılacağı belirtildi.

“Büyük rüşvet” operasyonunda polise geniş soruşturma
İstanbul merkezli yapılan, bakan oğulları ve işadamlarının da aralarında bulunduğu yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasında görev alan şube müdürlerin yanı sıra sorumlu emniyet müdür yardımcıları ve polislere de soruşturma açıldığı öğrenildi. İçişleri Bakanı Muammer Güler’in talimatı doğrultusunda polisleri soruşturulması için 2 müfettiş görevlendirilirken, Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) kendi bünyesinde inceleme başlattı. Operasyonu yapan şubelerin müdürlerinin yanı sıra operasyonda görev alan, teknik-fiziki takip ve gözaltı yapan polislerle ilgili de soruşturma başlatıldığı bildirildi. Polisler hakkında görevlerini kötüye kullanma, yetkilerini aşarak hiyeraşik yapıyı gözetmeden, bağımsız olarak soruşturma ve inceleme başlatma nedeniyle soruşturma yapılıyor.

Tüm mal varlıklarına el konuldu
İstanbul Emniyeti’nin düzenlediği Büyük Rüşvet operasyonundan bir gün önce, İstanbul 18. Sulh Ceza Mahkemesi’nin gözaltına alınacak kişilerin malvarlıklarına el konulmasına dair karar verdiği ortaya çıktı. İstanbul 18 Sulh Ceza Mahkemesi’nin tüm malvarlıklarına el koyduğu isim ve şirketler şöyle: “Abdullah Happani, Barış Güler, Emin Hayyam, Fatma Aslan, Rıza Sarraf (Reza Zarrab’ın Türk vatandaşı olduktan sonraki ismi) Rüçhan Bayar, Salih Kaan Çağlayan, Süleyman Aslan, Mohammad Zarrab, Are Havacılık A.Ş. , Aybüke Medikal Danışmanlık, Borden Turizm ve Nakliye, Cameron Denizcilik ve Kıymetli Madenler, Durak Döviz, Duru Döviz, ECB Kuyumculuk, İlsam Dış ticaret, M1 Yapı, Nargis Uluslararası Dış Ticaret, NEG Finansal Danışmanlık, NNR Uluslararası Ticaret, Rainbow Mano Commercial Brokers (Dubai merkezli, İstanbul Şubesi), Royal Denizcilik, Royal Holding, Safir Altın, Simay Altın, Taşbşı Kıymetli Madenler, Tümay Altın, Volgan Gıda Dış Ticaret.

Halkbank Genel Müdürü Aslan 24 saat uyutulmadı

Geçtiğimiz Salı günü yapılan operasyon kapsamında gözaltına alınan Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın nezarette tutulduğu öğrenildi. 24 saat uyuyamayan Aslan'ın kaldığı nezarette 15 kişi bulunuyordu. Söz konusu nezarette Narkotik suçlar kapsamında gözaltına alınan kişiler bulunuyordu. Aslan’ın avukatı Prof. Dr. Ersan Şen, müvekilinin başka bir yere alınması için dün bir takım girişimlerde bulunduğunu söyledi. Aslan’ın sorgusuna ise 10:30’da başlanması bekleniyordu. Türkiye’yi sarsan “yolsuzluk ve rüşvet” operasyonunda gözaltına alınan isimlerden en dikkat çekici isimlerden biri de Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan’dı. Eşinin de dün ifadesine başvurulan Aslan salı günü yapılan ve 51 kişiyi kapsayan soruşturma kapsamında gözaltına alınmıştı.

‘CEZAEVİNDEN DE ZOR’
Piyasa değeri 16 milyar 687 milyon lira olan ve 15 bine yakın personeli bulunan Halkbank’ın Genel Müdürü Aslan’ın bu sabah 10.30’da sorguya alınacağı öğrenildi. hurriyet.com.tr’nin soruları üzerine konuşan Aslan’ın avukatı Prof. Dr. Ersan Şen, “Bu sabah 10.30’da sorguya başlanmasını bekliyoruz. Henüz nelerin sorulacağını bilmiyoruz. Süleyman Bey, daha önce nezarette tutuldu. Kaldığı yerde 15 kişi bulunuyordu. Sert koşullardaydı. Son derece kötü koşullarda kaldı. Tutukevinden Cezaevinden de zor. Allah insani orya koymasın. Kaldığı yerde, Narkotik’in yaptığı operasyon sonrası alınan kişiler de bulunuyordu. 24 saat kadar uyuyamadı. Uyuma imkanı yoktu. İfadesi alınacağı için biz bu duruma müdahale ettik. Uyuması için imkan sağlayın dedik. İfade başlayacak. Yoğun da soru soracaksınız dedik. Haklısınız dediler. Dün, başka bir yere geçmesini sağladık. Farklı bir kata alındı. Özel bir muamele söz konusu değil. İstirahat amaçlı” şeklinde konuştu.

SAVCIDAKİ FOTOĞRAFLAR
‘Büyük Rüşvet’ adlı operasyon öncesi teknik takip yapan polis, işadamı Reza Zarrab ile yanında çalışan Ahmet Murat Öziş’in kutular ve çantalarda farklı adreslere taşıdığı paraları görüntüledi.
Soruşturma dosyasına giren, değişik tarihlerde yapılmış kayıtlarda Ahmet Murat Öziş paraları kimi zaman çantayla kimi zaman ayakkabı kutularında taşıyor. İstanbul'dan Ankara'ya da bir bavul dolusu para götürüyor. Bu paraların götürüldüğü adreslerin bazı siyasilere ve yakınlarına ait işyerleriyle evler olduğu görülüyor. Prof. Dr. Şen, müvekkili Aslan’a yöneltilecek soru listesinin uzun olduğu yönündeki soruya ise “Muhtemeldir o. Ama daha bilmiyoruz. Elle gelen düğünle bayram… Ne yapalım. Olan olmuş” dedi.
Taraf gazetesinin iddialarına göre; kaçakçılık, yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda şok görüntülere de ulaşıldı. Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Muammer Güler’in rüşvet ilişkilerini gösterdiği ileri sürülen görüşmelerle birlikte suç örgütünün rüşvet teslimatlarının adım adım görüntülendiği iddia edildi.



AYAKKABI KUTUSUNDA RÜŞVET
İlk iki ödemenin “ayakkabı kutularına” yerleştirilmiş halde, 3. 500.000 doların ise çikolata kutusu içinde teslim edildiği öne sürüldü. Reza Zarrab’ı takibe alan polisin 19 Nisan 2013’te Bakan Egemen Bağış’a yapılan rüşvet ödemesini görüntülendiği iddia edildi.

Görüntülerde Ortaköy İskelesine tekneyle yanaşan Reza Zarrab’ın şoförü, iskelede motosikletli kurye ile buluşuyor Zarrab’ın talimatıyla hazırlanan 500.000 dolar, bu kurye ile Ortaköy’e gönderiliyor. Zarrab’ın şoförü, kuryenin çantasından ayakkabı kutusunu alarak araca yöneldi, araçta Reza Zarrab bulunuyordu. Reza Zarrab’ın bir sonraki durağı ise AB Bakanlığı İstanbul Ofisi oldu. Zarrab, elindeki ayakkabı kutusu ile ofis girişinde görüntülendi.

Soruşturmada 19 Nisan 2013 günü Bakan Egemen Bağış’ı Ortaköy’de bulunan AB ofisinde ziyaret eden Reza Zarrab’ın ayakkabı kutusu içerisinde 500.000 Dolar rüşvet teslim ettiği iddia edildi. İddialara göre Reza Zarrab Bakan Bağış’ı telefonla arayarak Bağış’ı ziyaret etmek istediğini söylüyor, Bakan Bağış da ‘4-6 arası’ müsait olduğunu söylüyor. Bunun üzerine Zarrab, örgüt üyelerine hazırlık yapılması talimatı veriyor. Soruşturma dosyasında yer alan Reza Zarrab ile yardımcısı ve örgüt yöneticilerinden İranlı Abdullah Happani arasında geçen görüşmede; Zarrab’ın, Abdullah Happani’ye; “Abdullah 500 bin hazırlat tamam mı, 4:00’da götüreceğim, bi ayakkabı al koy içine, hediye paketi yaptır. Acil hazırlattır, sağlam birisiyle Ortaköy’e gönder” talimatı verdiği ileri sürüldü.

Ziyaret sonrasında Reza Zarrab’ın Abdullah Happani’yle “dolar koydun değil mi, paket çok ağır geldi, Euro koymuşsundur diye içim gitti, az kalsın paket makamın ortasında yırtılıp düşecekti” içerikli görüşme yaptığı iddia edildi.

İKİNCİ 500.000 DOLARLIK RÜŞVETİN TESLİMİ
AB Bakanı Egemen Bağış, 500.000 Dolar Rüşvet karşılığında Zarrab’ın babasına İtalya Vizesi Almasında yardımcı oldu. Reza Zarrab, babasının İtalyan vize başvurusunun ve oturma izninin alınması amacıyla bakan Egemen Bağış ile irtibata geçerek işlemlerini takip ettirdiği ortaya çıktı. Ayrıca görüşmelere Reza Zarrab ve örgüt üyelerinin Türk vatandaşlığına geçişiyle ilgili ayrıntılar da yansıdı. 28 Ağustos 2013 tarihli Bakan Bağış ve Reza Zarrab arasında gerçekleşen görüşmelerde:

Egemen Bağış: “Biraz evvel de Muammer bey’le beraberdik kulaklarını çınlattık ... çok pozitif dedim Cidde Başkonsolosu şey yaptı bazı Afganistan asıllı Türklere para karşılığı vatandaşlık işleri takipçiliği yapanlar varmış orada ...adam dedi ki yani devletin imajı şey görüyor abi dedim yani Rıza’nın kardeşi dururken bu 100 Bin Doları verip dönercileri yapıyorlarmış yok dedi ya o pırlanta gibi bir çocuk ben onu çok seviyorum başbakanda dedim benim yanımda söyledi zaten dedim yapacağız diye dedim ben de kulak misafiri oldum oradan biliyorum da onu örnek veriyorum sana dedim öylelerini yapmamız lazım heh yok yok dedi tam böyle karşılıklı seni övdük şey yaptık dedim onun şeyleri için geldim zaten”, İkinci 500.000 Dolar Rüşvet de Bakan BAĞIŞ’a gidiyor
Görüşme sonrasında Reza Zarrab’ın, yardımcısına Vakko’dan takım elbise almasını ve içine 500.000 dolar koyarak söyleyeceği adrese iletmesi talimatı teknik takibe takıldı.
Reza Zarrab :Apo bir şey söyleyecemııı Sadık’ı yolla Vakko’ya tamam mı...ordan bir takım elbise alsın ya 52 ya 54 ......söyleyecem birazdan...tamam mı birde gece 500 bin’i hazır et ben bir yere söyleyecem yollarsın oraya sabah yollanacak Abdullah Happani : Tamam abi gönderiyorum oraya, Reza Zarrab : Tamam gitsin güzel bir şey alsın böyle takımlık takım elbise alsın koyu renklerde, Sonraki görüşmesinde ise paraların gideceği kişinin kim olduğu ortaya çıkıyor.
1. görüşme
Abdullah Happani: “para ne göndereceğiz”,
Reza Zarrab : “500”,
Abdullah Happani: “DOLAR mı”,
Reza Zarrab: “evet başka yere gidecek ha öbürüne değil sl ye değil”,
Abdullah Happani: “tamam
2. görüşme
Yücel Özçil: “Hilpark Sitesi 47 yazmış S Blok Daire 1 bu sendeki bir elbise mi ne varmış oraya gidecekmiş sabah 9 buçukta”, Soruşturma kapsamında bahse konu adresin Egemen Bağış’a ait olduğu tespit edildi. Adrese giden kuryenin teslimat sonrasında Reza Zarrab’a “teslimat tamam” mesajı gönderdiği ve Egemen Bağış’ın da teşekkür ettiği ortaya çıktı.
Egemen Bağış: Çok teşekkür ediyorum çok zevklisin kravatın tasarımını çok beğendim,
Reza Zarrab: olur mu abi ne demek,
Egemen Bağış: çok çok sağ olasın çok teşekkür ediyorum

ÜÇÜNCÜ RÜŞVET: ÇİKOLATA KUTUSUNDA 500.00 DOLAR
Soruşturma boyunca Egemen Bağış ile samimiyetini ileriye götürmek için her fırsatta rüşvet veren Reza Zarrab’ın kendisini vergi müfettişlerine ihbar eden ve rüşvet vermezse basına vereceğini söyleyen şahıslara karşı Egemen Bağış aracılığıyla medya gruplarına baskı yaptırdığı ortaya çıktı. Zarrab’ın haberlerin engellenmesi üzerine Egemen Bağış’a 500.000 bin dolar daha gönderilmesi talimatı verdiği ve ödemenin gerçekleştiği soruşturma evraklarına yansıyan deliller arasında bulunuyor. Örgüt üyesi Abdullah Happani ile yaptığı görüşmede Reza Zarrab’ın; “abi yarın güzel bir tane çikolata lokum yaptır çikolata bu hani ....varya bir tane gümüş al gümüş tabak...içine çikolata dizdir tamam mı. bir tane de ÇİKOLATA KUTUSU OLSUN ONUN İÇİNE DE 500 BİN YERLİŞTİR... tamam mı Sadık biliyor o İSTİNYEtarafında bir yer var... E’YE GİDİYOR E.G’YE ...daha öncede hani göndermiştik ya 500 500”, dediği ortaya çıktı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası