Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik öngören ve sokak hayvanlarının öldürülmesini de düzenleyen teklifin geçtiğimiz hafta başlayan görüşmelerine bugün devam ediliyor.
Komisyonu takip etmek için Meclis’e gelen hak savunucuları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve avukatlar Meclis’e alınmadı. Meclis’e alınan isimlerse komisyon önündeki koridorda bekletildi.
Geçen toplantıda salona alınmayan katılımcıların toplantıyı takip ettiği koridordaki ekranın da kaldırıldığı görüldü. Komisyon toplantı salonu önünde yoğun güvenlik önlemleri alınırken muhalefet milletvekilleri ‘OHAL ilan edilmiş’ diyerek tepki gösterdi.
Komisyon başlangıcında Komisyon Başkanı Vahit Kirişçi, 4’üncü maddeden başlayacaklarını ifade etti. Muhalefet milletvekilleri, hangi kurumların katıldığını sorunca Başkan, resmi olarak onaylanan kurumların katıldığı bilgisini verdi.
DEM Parti Milletvekili İbrahim Akın, katılımcıların alınmaması ve koridordaki televizyonun kaldırılmasının toplantının kamuoyundan gizli yapıldığı algısının oluştuğunu ve katılımcıların salona alınmasını istedi.
Komisyon Başkanı Kirişçi, kaldırılan televizyonla ilgili “Televizyon zarar görmüş, tamir edildikten sonra yeniden monte edecekler” deyince bir muhalefet partisi milletvekili “Benim odamdaki televizyonu alabilirler”, “Trafoya girdiği gibi televizyona da mı kedi girdi” diye seslendi.
CHP Milletvekili Orhan Sarıbal da Genel Kurul önündeki ekrana toplantının görüntülerinin yansıtılması talebini iletti. Milletvekilleri ayrıca Veteriner Hekimler Birliği Başkanı ve Türkiye Barolar Birliği Hayvan Hakları Komisyon Başkanı’nın toplantıya katılımının sağlanmasını istedi.
Başkan Kirişçi, “Komisyonlardan canlı yayın yapılması Meclis’in geleneği değildir. Atmamamız gereken bir adımı talep etmenizi doğru bulmuyorum. Zaten burada telefonlardan canlı yayın yapıyorsunuz. Bununla yetinelim” cevabını verdi. Kirişçi, veteriner hekimleri temsilen bir kişinin salona alınmasına onay verdi.
DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, “Zaten çok sorunlu bir yasa teklifi. Bunu bir de ilgili kesimlere kapatırsanız kamuoyundan gizlemek anlamına gelir. Tutanaklar bunu karşılamaz. İnisiyatifinizi halk yararına kullanabilir, hayvan hakları savunucularının izleyebileceği bir olanak yaratabilirsiniz” ifadelerini kullandı.
CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır da salona alınmayanların takibinin sağlanacağı bir formül bulunabileceğini söyledi ve STK temsilcisi veteriner ve avukat katılımcıların salona alınmasını istedi.
Başkan Kirişçi, ekran konusunda bir adım atılmayacağını, komisyona talep edilen katılımcıların alınmayacağını ve komisyon üyesi olmayan milletvekillerinin söz almayacağını söyleyerek toplantıyı başlattı. Bunun üzerine muhalefet milletvekilleri “Böyle bir usul yok”, “Bu şekilde başlatamazsınız” diyerek ve sıralara vurarak tepki gösterdi.
TİP Genel Başkanı Erkan Baş ve EMEP Milletvekili Sevda Karaca komisyon üyesi olmayan milletvekillerinin geçen toplantıda söz aldığını, bu usulün kabul edilemez olduğunu söyledi. Komisyonun uygun bir ekranda yayınlanmasının sağlanması talebi de bir kez daha iletildi.
O esnada muhalefet sıralarından usul tartışmalarına ilişkin sesler yükselmeye devam etti ve “Yalan söylüyorsunuz” sesi duyuldu. Kirişçi, “Ben yalan söylemem, yalan söyleyen sizin gibilerdir” diye bağırdı.
Kirişçi, “Yayınlamayacağız, nokta, bitti” diyerek toplantıya 5 dakika ara verdi.
Aranın ardından Kirişçi komisyon üyesi olmayan milletvekillerinin de söz alacağını söyledi.
Maddeler üzerine görüşmeye başlanmasının ardından toplantıya 4’üncü madde ile devam edildi.
CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, “AK Parti bu konuda bir anket yaptırsa yanlış bir yolda olduğunu görecektir” dedi.
2004 ile 2019 arasında belediyelerin büyük çoğunluğunun AK Parti’de olduğunu hatırlatan Başarır, sorunun bugüne kadar çözülebileceğini, çözüm şansının hala olduğunu söyledi. Başarır, “Bizim hukukumuzda ‘ötenazi’ yok. Bizim CHP olarak bir teklifimiz var. Bu sorunu çözmek için bir fon hazırlayalım, hayvanları kısırlaştıralım, aşılatalım, yaşatalım. Teklifimize AKP seçmeninin yüzde 40’ı mantıklı diyor. MHP seçmeninin yüzde 60’ı mantıklı diyor. Seçmeninizin yarısı ötenazi kararını doğru bulmuyor. Bu yasa çıkarsa uygulamada büyük infialler olacak toplumda” diye konuştu.
Bu yasa teklifini hazırlarken her kesimle konuşulduğunun söylendiğini belirten Başarır, AK Partili milletvekillerine İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin belediyeleriyle görüşülüp görüşülmediğini sordu.
Teklifin Meclis’in çalışma takvimini etkileyeceğini de ifade eden Başarır, “Milletvekilleri tatile gitmek istiyor. Bizim düzeltilmesini istediğimiz 5-6 madde var. Bunları makul noktaya getirirseniz perşembe günü tatile çıkarsanız, söz veriyoruz. Ama ‘4 milyon hayvanı katledeceğiz’ derseniz büyük bir direnç olur. İç tüzüğün bize verdiği hakları, yetkileri sabaha kadar kullanırız. Bu bir tehdit değil. Toplumdan böyle bir talep var.
Bir hafta erteleyin bir anket yaptırın. Toplum karşı, kendi seçmeniniz karşı. Ya eylüle kadar çalışmak zorunda kalacağız ya da bu hükümlerde ortak bir noktaya geleceğiz ve cuma günü de Meclis tatile girecek” ifadelerini kullandı. (Duvar)