Güzelbahçe ilçesi Kahramandere Mahallesi'ndeki Hakkı Oğuz Tabaoğlu İlkokulu velilerinden emekli bankacı İlknur Çırak, geri dönüşümün önemine dikkat çekmek için yaklaşık 1 sene önce koli, poşet, karton, tel ve kağıt rulosu gibi atık malzemeleri toplamaya başladı. Çırak, bu malzemeleri, okulda öğrencilerin sergileyeceği 'Rapunzel-İyilik Daima Kazanır' adlı oyun için sahne dekoruna dönüştürdü. Dekorun 5 aylık çalışmayla ortaya çıktığını anlatan Çırak, geri dönüşüm ile ilgili farkındalığa dikkat çekerek, "Çocuklara çevre duyarlılığı kazandırırken aynı zamanda atılan bir malzemenin biraz emekle nasıl harika objelere dönüşebileceğini göstermiş olduk. Bu çalışmayı tamamlamak yoğun mesai gerektirse de atıkların sahne dekoruna dönüştüğünü gören çocuklar çok mutlu oldu. Yorgunluğuma değdi" diye konuştu.
'BU FİKİR BENİ ÇOK HEYECANLANDIRDI'
Öğretmenlerin desteğiyle çocukların oyunu için sahne dekoru oluşturmaya karar verdiğini anlatan Çırak, "Dekor yapmak fikri öğretmenimizden geldi. Çevre duyarlılığı konusunda hassas olduğum için dekoru geri dönüşüm malzemelerinden yapmak ilk aklıma gelen şey oldu. Sokaktan topladığım geri dönüşüm malzemelerinden dekor hazırlama fikri beni çok heyecanlandırdı ve hemen atık toplamaya başladım. Özellikle marketlerin geri dönüşüm konteynerlerinden sokağa atılan kutular, kartonlar, koliler, ilaç kutuları, makarna kutuları, straforlar, teller, marangozlardan topladığım çıta ve değişik malzemelerle dekoru oluşturdum. 'Rapunzel-İyilik Daima Kazanır' oyununa istinaden Rapunzel'in kulesini orijinaline birebir uygun yaptım. 4 tane orman ağacı ve bir koca çınar ağacı vardı. Onların malzemeleri de elektrik kutularından. Dere taşlarından dere oluşturdum. Çok fazla çiçek, kelebek, papağanımız vardı. Ortaya çok güzel bir iş çıktı, övgü aldık. Çocuklar da çok mutlu oldu. Öğrencilerimizin rol aldığı tiyatro oyununda vermek istediğimiz mesajı herkesin görmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.
'ÇOCUKLAR ATIKLARIN ÇÖP OLMADIĞINI GÖRDÜ'
Atıkların çöp olmadığını söyleyen sınıf öğretmeni Gül Gedik ise "Neden geri dönüşüm? Bu aslında kanayan bir yaramız. Maalesef ülkemizde pek fazla geri dönüşüm gerçekleşmiyor ama İlknur Hanım neler yapılabileceğini çok güzel gösterdi. Sokaktan topladığı geri dönüşüm malzemeleri ile müthiş bir sahne dekoru hazırladı. Bizi tılsımlı masal yolculuğuna çıkardı. Geri dönüşüm malzemelerinin çöp olmadığını hep anlatıyoruz. Geri dönüşüm malzemelerinin çöp olmadığını çocuklara gösterdi. Bunu bence çok güzel şekilde görmüş oldular. Çok güzel etkinlik oldu" dedi. (DHA)