Ege Postası
Geri

Söküme getirilen gemi, için için yanıyor

İzmir'in Aliağa ilçesine, parçalanmak üzere 3 Ağustos'ta getirilen, İtalya bandıralı 'M/V Koza' isimli geminin içindeki buğday kepeğinin uzun süredir yanması dikkat çekti. Söküm için İzmir'e getirilmişti
Söküme getirilen gemi, için için yanıyor
Haberler / Güncel
2 Eylül 2018 Pazar 12:29
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Sahibinin Türk olduğu öğrenilen, İtalya bandıralı 'M/V Koza' isimli gemi, 12 Aralık 2017 tarihinde, Atlas Okyanusu kıyısındaki Sierra Leone'da arızalandı. Bir bölümü suya batan geminin mürettebatı kurtarıldı.

Çalıştırılması uygun görülmeyen gemi, içindeki buğday kepeğiyle Aliağa'ya, parçalanması için getirildi. Aliağa'da yetkililer, 14 Ağustos günü, geminin içindeki yükü denetlemek istedi; ancak arıza nedeniyle ambar kapakları açılmadı. Arıza nedeniyle meydana gelen yangında, buğday kepeğinin tutuştuğu fark edildi. Geminin bir bölümünün denize batmasına ve buğday kepeğinin 9 ay önce ıslanmasına rağmen yanması, yetkilileri şaşırttı.

Söküm tesisinde bekletilen gemiden halen dumanlar yükseliyor. Çevre Mühendisleri Odası'nca geminin Aliağa'ya izinsiz getirildiği öne sürülürken, İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na başvuruldu. Oda tarafından gemide denetimlerin yapıldığına dair evrakın kendilerine ulaştırılması istendi.

"RADYOAKTİF MADDE YOK"

Aliağa Liman Başkanı Levent Köleteli, ambarında çıkan yangın sonrası söküm işlemi için demirli bekletilen "Koza" isimli gemiyle ilgili basında yer alan radyoaktif veya tehlikeli madde taşıdığı iddialarının kesinlikle doğru olmadığını belirtti.

Arıza nedeniyle Doğu Afrika'dan Aliağa'ya kadar çekilerek getirilen geminin, yükünü indirdikten sonra söküme gönderilmesinin planlandığını ancak ambarında çıkan yangın sonrası doğrudan Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Bölgesi'ne yönlendirildiğini kaydeden Köleteli, şu bilgileri verdi:

"Geminin beklemesinin sebebi içindeki yükün akıbetinin ne olacağıydı. Sonuçta maddi değeri olan bir yük ancak yükün kullanılamaz olduğu anlaşıldığı için geminin söküm işlemi kısa sürede başlayacak. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü her aşamayı inceliyor."

Benzeri olayların ardından bazı basın yayın organlarında spekülatif haberlerin yer aldığına dikkati çeken Köleteli, olaylara sağduyulu yaklaşmak gerektiğini, hiçbir detayı atlamadıklarını ifade etti. 

Geminin sökümü için gerekli izinlerin alındığını, bu konuda çok hassas olduklarını belirten Köleteli, "Geminin radyoaktif veya tehlikeli atık taşıdığı kesinlikle doğru değildir. Bu konuda denetimler çok fazla. Türkiye'nin herhangi bir yerinde böyle bir şeyin olması mümkün değil." diye konuştu. (DHA-AA)
 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası