Ege Postası
Geri

Solak'tan çarpıcı EXPO değerlendirmesi: Yetişmemesi gibi bir durum olursa sorumlusu Soyer'dir

Ege Postası Genel Yayın Yönetmeni Halil Solak TR35 TV’de yayınlanan Haftanın Notları programında gündemi değerlendirdi. Solak, "İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, EXPO'nun yetişmeyeceğini söyledi. Eğer yetişmezse bunun hesabını kim verecek?. 500 milyon liralık kaynak aktarılmış. Kamulaştırma için 500 milyon daha lazım. Üst yapısı için de 1 milyar lira lazımmış. Tugay ise bu kaynağı kentin ihtiyaçlarına harcamanın daha mantıklı olacağını söylüyor. Önceki dönem İzmirlinin kaynakları boşa harcandı. EXPO'nun sorumlusu Tugay değil. 3 ay önce gelip kucağında bir çok sorun buldu. Doğal olarak EXPO’nun yetişmemesi gibi bir durum olursa sorumlusu önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve yönetimidir. Çünkü bölge için yapılan itirazları dikkate almadı.” ifadelerine yer verdi.
Solak'tan çarpıcı EXPO değerlendirmesi: Yetişmemesi gibi bir durum olursa sorumlusu Soyer'dir
Haberler / Politika
8 Haziran 2024 Cumartesi 00:01
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGEPOSTASI- Ege Postası Genel Yayın Yönetmeni Halil Solak TR35 TV’de yayınlanan Haftanın Notları programında gündemi değerlendirdi.

EXPO YETİŞMEZSE HESABI SOYER VE YÖNETİMİ VERMELİ

Uluslararası Bahçe Bitkileri EXPO 2026 projesine ilişkin açıklamalarda bulunan Gazeteci Halil Solak, “Dönemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Yeşildere bölgesinde kentsel dönüşüm için 500 konutluk proje hazırlatıyor. Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise o bölgeye EXPO yapacağını müjde olarak duyuruyor. Vatandaşlar ise yerinde kentsel dönüşüm istiyor. O dönem vatandaşlardan ve AK Parti’den yoğun itirazlar geliyor. Bölge zor bir bölge. Sonuç olarak mahkeme süreçlerine girildi yürütme durduruldu. O bölge afete maruz bölge ilan edildi. Bilirkişi heyeti, planların kamu yararına aykırı olduğuna karar verdi. Süreç uzadı da uzadı. Temmuz 2022'de askıya çıkmıştı, 2024 Mart ayına kadar geçen sürede sadece yüzde 54’ü kamulaştırılmış. O kadar sürede anca yıkımı yaptınız. EXPO’ya 2 sene kadar kısa bir süre kaldı. EXPO kent için önemli bir organizasyon. Boş bir alana yaparak o bölgeyi canlandırabilirdiniz. EXPO’nun amacı kente yeşil alan kazandırmak ve miras bırakmak. Son olarak mevcut Belediye Başkanı Cemil Tugay, yetişmeyeceğini açıkladı. Yetişmezse bunun hesabını kim verecek? 500 milyon liralık kaynak aktarıldı. Kamulaştırma için 500 milyon daha lazım. Üst yapısı için de 1 milyar lira lazımmış. Tugay iser bu kaynağı kentin  ihtiyaçlarına harcamanın daha mantıklı olacağını söylüyor. İzmirlinin kaynakları boşa harcanıyor. Sorumlu Tugay değil. 3 ay önce gelip kucağında bir çok sorun buldu. Doğal olarak EXPO’nun yetişmemesi gibi bir durum olursa sorumlusu önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve yönetimidir. Çünkü bölge için yapılan itirazları dikkate almadı.” ifadelerine yer verdi.

“PARAYI CEBİNİZDEN Mİ ÖDÜYORSUNUZ?”

İZBAN ortaklığına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Solak, “ Tugay, İzmir gündemini sarsacak açıklamalar yapıyor. Geçtiğimiz günlerde Büyükşehir tarafından raylara ödenen kira bedelini eleştirerek ‘İzmir’e atılmış bir kazık’ dedi.  Önceki sene 71 milyon olan kira bu sene yüzde 250 zam yaptılar. 251 milyon olmuş. TCDD bakımını doğru yapmadığı zaman büyükşehir zararlı çıkıyor ve üzerine kira ödüyor. AK Parti İzmir Milletvekili Şebnem Bursalı ve CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan’ın karşılıklı tartışması var. Bursalı 208 milyon borcu olduğunu söyledi. Bugün Bilal Saygılı ise 911 milyon olduğunu söyledi. Bu çelişkiyi anlamış değilim. Bunun hepsini büyükşehire yüklemek yanlış. Ayrıca CHP'li Arslan İZBAN'ı ayakta tutan Büyükşehir diyor. Buna karşılık AK Partili Bursalı ise İZBAN'ın bütün yükü TCDD diyor. Ben buradan şunu soruyorum; siz bu parayı cebinizden mi veriyorsunuz? Mağdur olan İzmirliler ise ona göre planlamaları lazım. Karşılıklı atışmalarla bu iş yürümez. Bu zoraki bir ilişki artık. En mantıklısı tarafların oturması ve yol ayrımına gitmesi” dedi.

DİNAMİT PATLATTIKLARI İDDİASINA TEPKİ: BAŞLARINA MI YIKACAKSINIZ?

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı devam eden Buca Onat Tüneli inşaatının ev ve işyerlerinde oluşturduğu çatlaklar yüzünden diken üstünde olan vatandaşlara şimdi de İzmir Büyükşehir Belediyesi Tehlikeli Yapı Komisyonu tarafından tahliye kararı tebliğ edildi. Tahliye kararına tepki gösteren Solak, “ Çankırı’nın iddiası yıllarca bıçak usulü ile oyulmaya çalışılırken, iş hızlansın çabuk olsun diye dinamit patlattıklarını söyledi. Bu iddia doğruysa, insanların evlerini başına mı yıkacaksınız? Bu insanlar ne yapacak? Bunları hiç düşünmeden tebligat gönderiyorlar. Ceyda Hanım’ı tebrik ediyorum. Mağdur insanlar neredeyse oraya gidiyor ve desteği hissettiriyor. Sorumluların hesap vermesi gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

"50 YIL GEÇSE DE BİZ BUNLARI KONUŞACAĞIZ"

İZSU’nun ‘çeşmeden su içilebilir’ açıklaması AK Parti ve CHP kanadını karşı karşıya getirdi. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gazeteci Solak, “Ben bu kente geleli 22 yıl oldu. Ben bir gün bile musluktan su içmedim. 2008'de de arsenikli su tartışması vardı Kent gündemi hiç değişmiyor. Çöp, içme suyu, trafik. 50 yıl geçse de biz bunları konuşuyor olacağız galiba. Verilerle konuşmak gerekiyor. İçme suyunda da insanların kafasını karıştırmadan numuneler alınıp veriler paylaşılmalı” diye konuştu.

İKİ TARAFTA MEMNUN!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı; İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Çankaya Katlı Otoparkının güçlendirilmesi için yaptığı başvuruyu kabul etti. Konuyu değerlendiren Solak, “Burada 2 tarafta memnundur. AK Parti geri adım attırdığı için memnun, belediye tarafı da sorumluluk yükünü üzerinden attığı için memnun… Civardaki esnaf da mutlu. Yerinde güçlendirecekler ve kimse mağdur olmayacak.. Böylece İzmir’in bir sorunu gündemden çıktı” dedi.

SANİYE FIÇI’YA TEPKİ: NEREYE BAKARSANIZ PROBLEM…

Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı’nın makamına haciz geldi. Saniye Bora Fıçı hakkında çarpıcı açıklamalarda bulunan Solak, “ Seçimden sonra en çok tartışılan ilçelerden biri Foça oldu. İlk meclis toplantısında MHP İlçe Başkanını yönetmeliği bilmediği için çıkarmaya çalıştı. Hüsnü Boztepe de uyardı ve ‘yönetmeliği bilmiyor musunuz?’ diye sordu. Demek ki Saniye Hanım bilmiyormuş. İşçiler 3 aydır paralarını alamıyorlar ve bu sebeple eylem yapıyorlar. Saniye Hanım da eyleme katılarak yelek giyiyor. İşçiler slogan atıyor; 'Başkan uyuma emekçine sahip çık', Oraya gitmenizin amacı ne? 'Ben bu maaşları nasıl öderim diye sizin kafa yorup ‘nasıl çözebilirim’ demeniz lazım. Eyleme gitmek gösterişten başka bir şey değil. Mecliste AK Parti Grubu, Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız İşçimenler Ünsal’ın ailesinin Foça’da bir bölgede bin dönümlük bir zeytinlik alanın olduğunu ve bu alanı parsel parsel yapılaşmaya açıldığını iddia ettiler. Bu iddianın üzerine Saniye Hanım sessiz kaldı. Neden sessiz kalıyorsunuz? Sessiz kalmak kabul etmektir. Eko-Köy projesi için Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformunu'nun eylemine giderek onlarla tartışıyor. İnsanlar zaten gergin siz neden gidiyorsunuz? Görüşmek istediğiniz birisi varsa çağırırsınız ve konuşursunuz. Sonra dönüp bakıyorsunuz belediyeye haciz geliyor. Nereye bakarsanız bir problem... Belediye başkanı olmak kolay, parti sizi gösterdikten sonra çalışmasanız bile seçilirsiniz. Önemli olan sizin plan ve proje ile hazır gitmeniz. Foça kadın kolları seçiminde de Saniye Hanım adaya açık açık destek verdi. Özel örgüt ve belediyeler birbirlerinin işlerine karışmasın demişti. Siz genel başkanın sözüne ve talimatına bile uymuyorsunuz” dedi.

KAVGA CHP’DE KRONİKLEŞTİ

CHP Buca İlçe Kadın Kolları kongresinde çıkan kavgaya tepki gösteren Solak, “ Sanki kongre değil de kozmetik için indirim izdihamı gibi. Bu CHP’nin kronikleşen bir sorun. Ana kademe ve gençlik kollarında çıkıyordu... Şimdi kadın kollarında da kavgalar yaşanıyor. En azından kadınlar yapmasın. Kadınlara hiç yakışmıyor” ifadelerine yer verdi.

AKŞENER ÜZERİNDEN ANAYASA İÇİN DESTEK BEKLİYOR

Akşener-Erdoğan görüşmesini değerlendiren Gazeteci Solak, “ Görüşme deyim yerindeyse siyasetin altını üstüne getirdi. İYİ Parti tabanı tepki gösteriyor. CHP’liler 6’lı masa döneminde masadan kalktığı için kaybettirdiğini söylüyor. Çıray ise, ‘Erdoğan Millet İttifakı’na Akşener üzerinden sızdı’ demişti ve dün haklı çıktığını belirtti. 48 saat oldu ancak 2 taraftan da bir açıklama gelmedi. İYİ Parti ise, ‘görüşme ile alakamız yok’ diyerek kendilerini savundu. 1,5 saat ne konuştunuz? Bir açıklama ile kamuoyunun gazını alsalardı bu kadar kulis olmazdı. Erdoğan’ın anayasa ile ilgili bir düşüncesi var. Akşener üzerinden İYİ Parti’den destek bulmaya çalışıyor olabilir” ifadelerine yer verdi.

İMAMOĞLU’NUN KAYBETTİĞİ SEÇİM YOK

Türkiye Belediyeler Birliği Başkanlığı'na 515 oy alan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu seçildi.  İmamoğlu'nun hazırladığı 14 kişilik Encümen Üyeleri listesinde, 2 DEM Parti, 1 İYİ Parti, 1 de Yeniden Refah Partisi'nden isim yer alırken, İzmir'den ise Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel de yer aldı. Seçimleri değerlendiren Solak, “ İmamoğlu yeni dönemin belediyeler birliği başkanı oldu. 14 kişilik encümen listesine baktığımızda tamamen dengeli... Her görüşe yer verilmiş. DEM Parti, İYİ Parti, Yeniden Refah Partisi’nden de encümen üyeleri var. İzmir’den Sengel seçildi, genç ve başarılı bir belediye başkanı. Komisyonlara seçilenlerde kendi alanlarında başarılı başkanları. Üç İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi, bir Beylikdüzü Belediye Başkanlığı seçimi ve son olarak TBB seçimi. İmamoğlu’nun kaybettiği seçim yok.” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası