Ege Postası
Geri

Soma'da işten çıkarılan madenciler eyleme başladı

MANİSA'nın Soma İlçesi'nde 301 işçinin yaşamını yitirdiği madene komşu olan İmbat maden ocaklarında çalışan bazı işçiler, iddiaya göre herhangi bir açıklama yapılmaksızın işten çıkarılmaya başlandı. İş akitleri feshedilen işçilerden bir bölümü haklarını alırken, işe dönmek isteyen bir grup madenci ise maden sahasında eyleme başladı.
Soma'da işten çıkarılan madenciler eyleme başladı
Haberler / Güncel
18 Aralık 2015 Cuma 13:22
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Soma'da 301 işçinin öldüğü madene komşu İmbat maden ocaklarında çalışan bazı işçiler, dün saat 17.00'de, vardiya girişi ve çıkışlarında kartlarının çalışmadığını gördü. Durumu sorduklarında işten çıkarıldıklarını, muhasebeden hesaplarını kapatmaları gerektiği söylendi. Ancak iddiaya göre işten neden çıkarıldıklarına dair açıklama yapılmadı. Bu sabah madene gelen işçilerden 14'ü, yine bir açıklama yapılmayınca eyleme başladı. Jandarmanın da maden sahasına gelip işçilerle görüştüğü ve herhangi bir taşkınlık yapmamaları üzerine müdahalede bulunmadığı öğrenildi.



"BEKLEYİŞİMİZ SÜRÜYOR"
Eylemci işçilerden, evli ve üç çocuk babası 36 yaşındaki Öncü Çetin, "Dün akşam vardiyaya gelen ve vardiyadan çıkan arkadaşlarımızdan bazılarının giriş kartı çalışmadı. Bunun üzerine durumu sorduğumuzda bize 'iş akdiniz fes edildi' dendi. 'Sabah muhasebeye gelin imzalarınızı atın ve tazminatını alın' dendi. Ancak herhangi bir gerekçe söylenmedi. Bu sabah tekrar gelip neden iş akdimize son verildiğini sorduk. Yine herhangi bir açıklama yapmadılar. Gerekçeyi öğrenmek istiyoruz. Yaklaşık 15 kişinin imza atıp hakların aldıktan sonra işi bıraktığını öğrendik. Ancak ayrılmak istemeyen çalışanlar olarak biz tekrar işe dönünceye kadar buradan ayrılmayacağız, direneceğiz. Şu an sayımız 14. Diğer vardiyadan arkadaşlarımız telefonla bize ulaşıp destek olacakların söyledi. Maden sahası içindeki bekleyişimiz sürüyor" dedi. 



Maden işçisi Öncü Çetin, çıkarılacak işçilerin yer aldığı listenin 750 kişiden oluştuğunu öğrendiklerini de iddia etti.


ŞİRKETTEN YAZILI AÇIKLAMA
İmbat Madencilik Enerji Turizm San. ve Tic. A.Ş. Vekili Avukat Müslüm Sert, işten çıkarılmalarla ilgili yazılı açıklama yaptı. Şirketin TKİ Genel Müdürlüğü ile imzaladığı Rödovans sözleşmesi gereğince Eynez Mahallesi Karanlıkdere Mevkili'nde yeraltından linyit kömür üretme faaliyetinde bulunduğunu belirtilen Sert; açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Yeraltı kömür madenciliği gibi ekip çalışması yapılan işyerlerinde çalışan işçilerin, sık sık devamsızlık yapmaları, işin sürekliliği, iş disiplini ve iş güvenliği açısından olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Bu kapsamda sık sık devamsızlık yaparak iş güvenliği kurallarını ihlal eden ve işvereni iş görme ediminden yararlanmamasına sebebiyet veren 29 personel ile müvekkil şirketin ilişiği 17 ila 18 Aralık 2015 tarihlerinde kesilmiştir." 



AVUKATTAN TEPKİ
Manisa'nın Soma İlçesi'nde, İmbat Madencilik'te yaşanan işten çıkarmalara, Soma davasının görüldüğü Akhisar'dan da tepki geldi. Duruşma arasında açıklama yapan madenci ailelerinin Avukatı Denizer Şanlı şunları söyledi, 

“Soma için ve Soma davası için özel bir gün yaşanıyor. Soma yıllar önce ekonomik çeşitliliğe sahip dengeli tarımı hayvancılığı madeni bir arada olan bir ilçeydi. Uygulanan politikalar sonucunda Soma madene mahkum edildi. İnsanlar işçileştirildi. 'Ya açlıktan ölürsün ya da madende çalışırsın' gibi bir noktaya getirildi. Aynı zamanda madenlerdeki özelleştirmelerle birlikte maden sahaları işverenlere, sermayeye terk edildi. Sermayenin vahşi sınır tanımaz uygulamalarına terk edildi. Devlet burayla olan bütün ilişkisini kesti. Denetim yükümlülüğünü yerine getiremedi, sendikalar işverenden yana tavır gösterdiler ve adeta işveren örgütü gibi davrandılar. Sonuç itibariyle burada insanların büyük bir umutsuzluk içinde madende yoğun bir emek sömürüsüne dayalı bir çalışma sistemi içerisinde çalışmaya insanlar mecbur edildiler. İmbat Madencilik'te çalışan işçilerden yaklaşık 50 kadarının iş akdi dün ve bugün feshedildi. Ellerinde bin 500 kişilik yeni aday işten atılma listesinin olduğu söyleniyor. 50 civarında atılan işçi arkadaşımız bu işten atılmalara karşı haklarını savunmak için ayaktalar. Biz şunu söylemek istiyoruz, bugün davasını güttüğümüz 301 işçinin katledilmesiyle ilgili davanın konusuyla İmbat Madencilik'in aç gözlü pervasız sınırsız bir biçimde ucuz iş gücünün yoğun bir biçimde sömürülmesine dayalı politikaları, iş gücü güvencesi olmaksızın çalıştırılması nedeniyle işçilerin atılması yine aynı politikanın ürünüdür. Bu nedenle Soma ailelerinin avukatları ve Soma aileleri olarak bu sınır tanımaz, her yeri etkileyen, iktidarını her yere yaygınlaştırılan şirketin bunu destekçisi devletin politikalarını şiddetle protesto ediyoruz." (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası