Ege Postası
Geri

Soma maden faciası davasında, işçinin anlattıkları salonu karıştırdı

MANİSA'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 8'i tutuklu 46 sanıklı davaya, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde, devam edildi. Duruşmada, faciaya tanık olan işçilerden Fehmi Dinç, havasızlık ve sıcaktan zaman zaman bayılma noktasına geldiklerini söyleyip, "Kömür taşıyan bant durduğu zaman 30 yerden telefon gelirdi, ama hayati tehlike gerektiren durumlar umursanmıyordu. Kömür yarışı olduğu için işçiye baskı vardı. İçimden, kalbimden çok baskı yaptıkları için bu şirketin başına kötü bir olay gelecek diye geçiriyordum" dedi.
Soma maden faciası davasında, işçinin anlattıkları salonu karıştırdı
Haberler / Güncel
16 Aralık 2015 Çarşamba 15:12
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Soma'da geçen yıl 13 Mayıs'ta meydana gelen faciada, 301 madencinin yaşamını yitirmesinin ardından başlatılan adli soruşturmada, haklarında, 'Olası kastla öldürme', 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma', 'Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçlarından 301 kez, 2 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan toplam 46 sanığın yargılanmasına, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Somalı iççilerin aileleri ile onlara destek veren STK üyeleri, polisin arama noktasından geçip salona girdi. 



MÜFETTİŞLER GELDİĞİ ZAMAN YEMEK MASASI KOYARDIK
Duruşmada Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı'nın yemin ettirdiği bant görevlisi Serhat Üzer, tanık olarak dinlendi. Facianın yaşandığı ocakta, 2011 yılından beri çalıştığını anlatan Üzer, olay günü 4'üncü bant kuyruğunda görev yaptığını, saat 14.30 sıralarında malzeme almak için 2'nci bant bölgesine gittiği söyledi. Serhat Üzer, "Buraya ulaştığım zaman elektrikler, kesildi, bant durdu. Aşağıdan duman geldi. Dumanda kömür kokusu vardı. Biraz ilerledim, bazı arkadaşların dumandan etkilendiğini gördüm. Maskesini, takmayı tam bilmediklerinden ya da heyecandan takamayanlar vardı. Yürüyemeyecek durumda olanlarla yukarı çıktık" dedi.

Olaydan önceki son 3 ayda ocakta kısa ve uzun süreli elektrik kesintilerinin olduğunu, H ve S panolarındaki sıcaklığın arttığını, havalandırmanın yeterli olmadığını savunan Serhat Üzer, "Ocakta denetleme yapmak üzere müfettişlerin geleceğini önceden bilirdik. Onlar gelmeden ocak içindeki atık malzemeleri toplardık. Hatta ocakta normalde olmayan yemek masalarını bile kurardık" dedi. 



PEŞ PEŞE İKİ PATLAMA SESİ DUYDUM
Serhat Üzer'den sonra bu kez, iddianameye göre aynı zamanda mağdur da olan bant işçisi Fehmi Dinç, ifade verdi. Olay günü görev yaptığı 4'üncü bandın, saat 14.00 - 14.50 arasında aşırı yük nedeniyle zaman zaman durduğunu öne süren Dinç, “Bu sırada bir koku geldi, kokunun tamburların zorlanmasından kaynaklandığını düşündüm. Tavana baktığım zaman bir taşın kopup banda düştüğünü, taştan boşalan alandan da duman çıktını gördüm. Zaten bu andan sonra, kısa aralıklarla iki patlama sesi duydum" dedi. Patlamadan sonra yaşadıklarını da anlatan Dinç, “Yoğun duman oldu. Maskemi takmaya fırsat kalmadı. El yordamıyla temiz havaya çıktım. Daha sonra yukarıdan yardım için geldiler. Onlar da ne yapacaklarını bilmiyorlardı. Şaşkınlardı. Yoğun dumandan yardıma bile gidemediler" dedi. 

DUYDUĞU HAKARETİN HIRSIYLA TELEFONU KIRDI
Zaman zaman ocaktaki aşırı sıcaktan ve havasızlıktan bayılma noktasına geldiğini söyleyen Fehmi Dinç, ifadesinde ocakta üretim zorlaması olduğunu, hatta vardiyalar ve üretimden sorumlu amirler arasında kömür çıkarma yarışının bulunduğunu savundu. Ocaktaki bu kömür yarışından kaynaklanan baskının kendisini kaygılandırdığını anlatan Fehmi Dinç, şunları söyledi:

"Ocakta son zamanlarda özellikle son üç ayda üretim baskını çok artmıştı. Ben üretimde olmamama rağmen benden bile fazla mesai yapmam isteniyordu. Çalışan işçilerini yukarı kolay çıkması içini kullanılan insan nakil bantlarında bile, kömür taşınıyordu. Bunun için işçiler o yorgunluktan sonra yürüyerek çıkmak zorunda kalırlardı. Ben kaç kez ya banyo yapamadım ya da servisi kaçırdım. Vardiya ve üretimden sorumlu amirler arasında kömür çıkarma yarışı vardı. Bu yarış olmasa olay yaşanmazdı. Yarıştan dolayı ilgisizlik ve önemsememe vardı. Bu baskı beni kaygılandırıyordu. İçimden, kalbimden çok baskı yaptıkları için bu şirketini başına kötü bir olay gelecek diye geçiriyordum." 

Üretilen kömürün taşındığı bant durduğu zaman görevlilere 30 kez telefon geldiğini ifade eden Fehmi Dinç, “Bu durumda kalan bir arkadaşım, telefon konuşmasından sonra kendisine artık ne gibi hakaret edildiyse, ne dendiyse, geldi sinirden telefonu yere çarpıp kırdı" dedi.

Bu sırada sanık avukatlarının araya girip müdahale bulunmasına tepki gösteren mağdur ailelerini avukatlarından ÇHD Genel Başkanı Avukat Selçuk Kozağaçlı, “Ne zaman konu üretim baskısına gelse, sanık avukatlarından ses yükseliyor. Karşıda ne zaman hareketlenme olsa, anlıyoruz ki sorun başlıyor" ifadelerini kullandı. 



BANT ÇALIŞTIĞI SIRADA BİLE TAMİR YAPMAMIZ İSTENİYORDU
Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı'nın sorularını yanıtladıktan sonra sanık avukatlarından Yusuf Koçyiğit'in, bandın taşınan malzemelerden dolayı zorlanıp zorlanmadığına yönelik sorusu üzerine Dinç, “Bant üzerine ağır bir kömür ya da taş parçası geldiği zaman zorlanıyordu. O bant durduğu zaman 30 kez arıyorlardı ama ölüm tehlikesi olduğu zaman aranmıyordu. Benden bant çalıştığı sırada bile tamir yapmam istendi, ölüm tehlikesinde bile bant çalıştırılıyordu" dedi. 

TUTUKLU SANIKLAR İMAJ DEĞİŞTİRDİ
Davanın tutuklu sanıklarının imaj değişikliklerine gittikleri de gözlendi. Madenci ailelerinin de dikkatini çeken yeni imajlarına tepki de gösterdiler. Sanıklardan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'ın, saçını ve zaten var olan sakallarını daha da uzattığı, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı'nın sakal, emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik'in de bıyık bıraktığı görüldü. Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, duruşmaya ara verdi. 


'İKİ PATLAMA SESİ DUYDUM'
Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 8'i tutuklu 46 sanıklı davada, mağdur işçilerin ifadelerinin alınmasına öğleden sonra devam edildi. Ocakta bant montaj ekibinde çalışan Recai Piyala ifadesinde 7 yıllık madenci olduğunu, facianın yaşandığı ocakta ise olaydan 5 ay önce çalışmaya başladığını söyledi. Recai Piyala, "Olay günü 3'üncü bantta, U3 bölgesinde görevliydim. Ocakta 14.00 - 14.30 saatleri arasında dinamit atıldı. Emniyetçi bu anda, patlatılan alanda yoktu. Bu sırada durdurulan bantlar, tekrar çalıştırıldı. Ancak bir süre sonra 4'üncü bant durdu. Kısa sürenin ardından da bant ve kablo yanığı kokusu hissettim. Çalışmayı sürdürdüğümüz sırada yoğun dumanı gördük. Ben de emekleyip temiz havanın bulunduğu alana kaçtım" dedi. Dumandan önce bir patlama sesi duymadığını, temiz havanın bulunduğu alanda beklediği sırada iki patlama duyduğunu ifade eden Piyala, sesin de 4'üncü bant tarafından geldiğini savundu. Recai Piyala, sanıklardan da şikayetçi olduğunu söyledi. Piyala, savcılık ifadesindeki "İnsan nakil bantları insan taşımaya uygun değildi" ifadesinin de kendisine ait olmadığını öne sürüp, bantların güvenli olduğunu anlattı. 

İKİ TANIK İFADELERİ KARŞILAŞTIRILDI 
Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, kısa ara sonrasında Recai Piyala ve sabah ifade veren Fehmi Dinç'in anlatımları arasındaki çelişkiden dolayı ikiliyi tekrar dinledi. Fehmi Dinç, dinamit patlatılmasıyla ilgili soruya, dinamit atıldığını duymadığını, malzeme almaya gitmiş olabileceğini ileri sürdü. Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, patlama sesinin geldiği yönler arasında çelişki bunduğunu hatırlatması üzerine de, Fehmi Dinç, "Recai Piyala, o sırada dumandan etkilendiği için kendisinde değildi" dedi. 

Söz alan Recai Piyala ise halsiz olduğunu, fakat kendinde olduğunu söyledi. Madende kül basma ekibinde çalışan ve mağdur olarak dinlenen Serkan Demir de facianın gerçekleştiği gün ocakta iki kere dinamit atıldığını, ikinci patlatmadan sonra 3 ve 4'üncü bandın çalışmadığını, bir süre sonra yoğun dumanın gelmesi üzerine temiz havaya kaçtıklarını anlattı. Serkan Demir de sanıklardan şikayetçi oldu. 

Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, duruşmaya yarın devam etmek üzere ara verdi. (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası