Ege Postası
Geri

Son 12 yılda Amerika’da 380 terör girişimi oldu

ABD’de, 11 Eylül’den bugüne kadar çoğu amacına ulaşamamış 380 terör saldırı girişiminin yaşandığı bildirildi. Dün gerçekleştirilen Boston Maratonu’nu patlamalarının üzerinden yaklaşık 48 saat geçmesine rağmen saldırının...
Son 12 yılda Amerika’da 380 terör girişimi oldu
Haberler / Dünya
17 Nisan 2013 Çarşamba 11:37
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ABD’de, 11 Eylül’den bugüne kadar çoğu amacına ulaşamamış 380 terör saldırı girişiminin yaşandığı bildirildi. Dün gerçekleştirilen Boston Maratonu’nu patlamalarının üzerinden yaklaşık 48 saat geçmesine rağmen saldırının failleri bulunamadı. Birçok terör uzmanı, 3 kişinin hayatını kaybettiği ve yüzlercesinin yaralandığı olayın, El-Kaide ideolojisini benimsemiş kişiler veya ülke içinde sayıları artan aşırı “vatanseverler” tarafından gerçekleştirilmiş olabileceğini belirtiyor.
New America Vakfı kayıtlarına göre politik mesaj içerikli 380 bireysel saldırı girişiminden, 77'si bomba veya patlayıcı oluşturmak için gerekli bileşimleri elde etmeyi başarmış. Vakıf kayıtlarında, eylemi gerçekleştirmek üzere iken yakalananların 48’inin aşırı sağcı olduğu belirtiliyor. Geçtiğimiz 12 yıl içinde saldırı planı içinde iken yakalananlardan 23’ünün El-Kaide eksenli düşünen kimseler olduğu görülürken, 5’i “anarşist” birinin ise “çevreci terörist” olduğu bilgisi yer alıyor.

Yüzlerce saldırı girişimi olduğu bilgisine karşın 11 Eylül’den sonra, ABD’de Boston’da olduğu gibi bombaların patladığı olay yalnızca bir kez yaşandı. 2004 yılında gerçekleşen olay, beyaz ırkçı Dennis Mahon’un evinde yaptığı bombayı paket içinde Afrikan-Amerikalı Don Logan’a göndermesi ile yaşanmıştı. Logan’ın elinde patlayan bomba, kollarını kaybetmesine yol açmıştı.

AMERİKA BOMBALAMA OLAYLARINA YABANCI DEĞİL

Tüm bunlarla birlikte, ABD bombalama olaylarına yabancı bir ülke değil. 90’lı yıllarda yaşanılan çeşitli bombalama olaylarında Amerika’da 200’e yakın insan yaşamını yitirdi. Bu olaylardan en kanlısı ise 19 Nisan 1995 tarihinde Oklahoma City’de yaşandı. Daha sonra “devlet düşmanı” olarak tarihe geçecek olan Birinci Körfez Savaşı gazilerinden Timothy McVeigh, bomba yüklü aracı federal hükümet binasında patlatınca 19’u çocuk olmak üzere, 168 kişi yaşamını yitirmişti.

90’lı yılların en büyük ikinci bombalı saldırısı ise 11 Eylül saldırılarında yıkılan Dünya Ticaret Merkezi’ne karşı düzenlendi. 1993 yılında El-Kaide terör örgütü sempatizanın yapmış olduğu bombalı saldırıda, 6 kişi hayatını kaybetti. 1996 yılında ise kürtaj karşıtı aşırı sağcı Eric Rudolph, Atlanta şehrinde düzenlenen Olimpiyatları kana bulamıştı. Rudolph’un bombalı saldırısında ise bir kişi hayatını kaybetti.

11 EYLÜL YALNIZCA TERÖRÜN ŞEKLİNİ DEĞİL MÜCADELE ALANINI DA DEĞİŞTİRDİ

90’lı yıllar boyunca tarihinin en kanlı dönemini geçiren Amerika’yı terör konusunda en tedirgin hale getiren olay ise yine 11 Eylül saldırıları oldu. Yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği olayda, Amerika’nın terör ile mücadelesinde tam anlamı ile bir dönüm noktası oldu. Kanlı saldırının ardından kurulan “Ortak Terörizm Görev Gücü” (Joint Terrorism Task Forces) birçok kolluk gücünü bünyesine katarak, Amerika genelinde şüpheli terörist faaliyetleri ortaya çıkarmak için harekete geçti.

11 Eylül saldırılarından sonra bomba yapımında kullanılabilecek her türlü maddenin kayıtları ve bunları satın alan kimseler kolluk güçleri tarafından raporlandı. Raporlama sistemi o kadar abartıldı ki, 2005 yılında iş yeri için tüp gaz alan Ortadoğu kökenli bir Amerikalı dahi günlerce gözaltında tutuldu. Bu saldırılar sonrası ayrıca terörün yalnızca fiziksel değil sanal ortamda da sürdürülebileceğini gösterdi.



YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası