Kemalpaşa ziyaretinde, bölgenin kirazını dünyaya tanıtacaklarını söyleyerek sözlerine başlayan Soyer, “İzmir Büyükşehir Belediyesi, son 15 yılda Türkiye’deki 81 vilayet içinde tarımı en çok teşvik eden belediyedir. İzmir Büyükşehir Belediyesi, üreticinin üretmeye devam etmesini teşvik etmek ve pazarlama sıkıntısı yaşamasını engellemek için üreticiden 470 milyon liralık alım yaptı. Biz İzmir’in köylerinden ve ilçelerindeki üretim kooperatiflerinden daha da fazla ürün alarak bu rakamı, 1 milyar liraya çıkartacağız” dedi. Soyer sözlerine şöyle devam etti: “En önemli konulardan biri, kooperatif örgütlenmesini büyütmek. Üretici örgütlenirse fiyatı kendi belirler ve pazarlama gücüne sahip olur. Öncelikle ilçe bazlı kooperatifler kuracağız ve tarım ürününü sanayi ürününe dönüştüreceğiz. Bu, çok zor bir şey değil. Enginarın konservesini yaptığınızda katma değerini ve pazarlama gücünü artırmış oluyorsunuz. Kemalpaşa’da dünyanın en güzel kirazını üreteceğiz ve aynı zamanda katma değerini artırarak pazarlayacağız.”
“KEMALPAŞA’NIN KİRAZINI DÜNYAYA TANITACAĞIZ”
Tarım ve kırsal kalkınma vizyonu doğrultusunda entegre tesisler ve araştırma laboratuvarları kuracaklarını söyleyen Soyer, “Kemalpaşa kirazını dünyaya tanıtmamız lazım. İspanya ve İtalya bizden zeytinyağını dökme olarak alıyor, ambalajlayıp, etiketleyip bize ve dünyaya beş misline satıyor. Artık biz ürünlerimizin markasını, patentini, coğrafi işaretini kendimiz alıp dünyaya satacağız. Dünyanın farklı yerlerinde kiraz festivalleri gibi etkinlikler yaparak kirazımızı tanıtacağız. Araştırma Enstitüsü kuracağız. Türkiye’nin ilk Tarım Üniversitesini İzmir’de açacağız” dedi.
CHP Kemalpaşa Belediye Başkan Adayı Rıdvan Karakayalı’nın “Türkiye’nin kiraz ihtiyacının yüzde 12’sini Kemalpaşa karşılıyor. İzmir’in et ihtiyacının yüzde 35’ini de yine Kemalpaşa karşılıyor. Kemalpaşa’da Meyve İşleme ve Kurutma Fabrikası ile Et Entegre Tesisi’ne ihtiyaç var” demesi üzerine Soyer, bu tesislerin yapılacağının sözünü verdi: “İzmir Büyükşehir Belediyesi, Süt Kuzusu Projesi ile 135 bin çocuğa süt ulaştırıyor. Biz bu rakamı 250 bine çıkartacağız. Sütü sadece Tire’den almayacağız, diğer ilçelerden ve süt kooperatiflerinden de alacağız. Halk Gıda, Halk Ekmek, Halk Et ve Halk Balık uygulamalarımızla üreticimizden alacağımız ürünleri doğrudan tüketicimizle buluşturacağız.”