Ege Postası
Geri

Soyer'den iktidara tepki : Beni cezalandırmak için neden İzmir’i cezalandırıyorsunuz

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Harmandalı Çöp Toplama Tesisi, mezarlık alanları ve kent gündemine ilişkin birçok konuya açıklık getirdi. Mezarlık alanları için rica minnet ederek alan oluşturduklarını belirten Başkan Soyer, “Beni cezalandırmak için neden İzmir’i cezalandırıyorsunuz? Mezarlık yeri neden verilmez? Vatandaş olarak anlamak mümkün değil!” sözleriyle iktidara tepki gösterdi.
Soyer'den iktidara tepki : Beni cezalandırmak için neden İzmir’i cezalandırıyorsunuz
Haberler / Yerel Yönetimler
27 Temmuz 2023 Perşembe 12:11
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

ÖZLEM KARA/ EGEPPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Harmandalı Çöp toplama alanı, mezarlık alanları ve kent gündemine ilişkin birçok konuya ilişkin İzmir Büyükşehir Belediye Meclis salonunda basın toplantısı düzenledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2019 yılında 650 milyon Euro civarında olan belediye borcunun, 550 milyon Euro’ya indirdiklerini belirten Tunç Soyer, Narlıdere Metrosu ve Buca Metrosu'na ilişkin de önemli açıklamalarda bulundu.

“YATIRIMLARIMIZIN DEVAMI GELECEKTİR, SAPASAĞLAM AYAKTAYIZ”

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesine ilişkin açıklamalarda bulunan Soyer, “İki buçuk ay önce bütün ülke pembe rüyalar görüyordu. O şimdi kabusa döndü. ‘Ne olacak bu CHP’nin hali?’ diyenler ‘Ne olacak bu vatanın hali?’ demiyor. Çok ağır bir ekonomik kriz ile karşı karşıyayız. Tablo bu iken ağır koşullarda yüksek kaliteli hizmet üretmeye gayret ediyoruz. 2019’da göreve geldiğimizde 650 milyon Euro civarında borcu vardı. Bu 4 buçuk senenin sonunda 550 milyon Euro’ya indirmişiz. Aslında Büyükşehir Belediyesi, borcunu aşağı indirmiş ama hikaye böyle değil. Borcumuz 4 misli artmış gözüküyor. Döviz’i biz arttırmıyoruz. Biz geri ödedikçe borcumuz büyüyor. Peki neden dış borç arayışı içindeyiz? Çünkü hazineden aldığımız pay ile yatırımlarımızı yapıyoruz. Fakat, hükümetimiz raylı sistem olsun, arıtma tesisi olsun hiçbirine girmiyor. Mesela Halkapınar-Otogar Metrosu, 8 senedir es geçiliyor. İzmir’de hükümetin bir metre metro tüneli yok. İzmirli ne yapacak? Çağdaş ulaşımdan mahrum mu kalacak? Biz Buca Metrosu için telaş içinde değiliz, iş yürüdükçe firmaya para ödeniyor. Narlıdere Metrosu’nda durum böyle değil. Yüzde 95’i tamamlandı, deneme sürüşü yapıldı. 30 milyon Euro lazım, bu para geldi ama bize hükümet aktarmıyor. Talep ediyoruz, cevap yok. Benim derdim asla şikayet etmek değil. Çünkü biz bu hikayeyi sürdürmeye bu işi yapmaya devam edeceğiz. İzmir Büyükşehir Belediyesi, borcuna sadık; bu yangın ve ekonomik kriz ortamında dimdik ayakta olan bir kurumdur. Yatırımlarımızın devamı gelecektir. Sapasağlam ayaktayız” dedi.

“HARMANDALI’NI KAPATACAKSAK BAŞKA BİR YER OLMASI GEREKİYOR”

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik çelmelerden bahsederek Harmandalı Çöp toplama tesisine değinen Soyer, “Biraz çelmelerden bahsedeceğim. 2018 yılından önce İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Çevre Şehircilik Bakanlığı 5 noktada çöp tesisi kurulmasıyla ilgili mutabakata varıldı. Bundan sonra ne olmuş? Çiğli’de Harmandalı’nda çok sağlıklı bir atık bertaraf süreci başlatılmış, elde edilen elektrik ile Büyükşehir ciddi bir gelir elde ediyor. Sonra bölgede heyelan tehdidi oluşuyor. Ve konunun uzmanı ile görüşülerek inceleme başlatılıyor. İnceleme devam ediyor ama bu heyelan tesis ile ilgili değil. Ama o bilgi bizim için yeterli oldu ve Harmandalı’nı terk etme kararını verdik. Burayı 2024’ün sonunda kapatacağız. Harmandalı’nı kapatacaksak başka bir yer olması gerekiyor.  Bu kadar afete maruz kalan heyelana maruz kalan bölge için neden afed bölgesi ilan edilmiyor? Bergama’da kapasite arttırılmasına izin vermiyorsunuz, Menderes ve Urla’ya izin vermiyorsunuz. Peki biz ne yapacağız? Kimin bahçesinde depolayacağız. Bir yer bulup ÇED sürecini tamamlamak 3 yıl. Peki biz ne yapacağız? Her gün 18 bin kilometre, 90 tır. Taşımanın yıllık maliyeti 90 milyon lira. Bu para İzmirli’nin parası. Bu kamu zararı değil mi? Bugün değilse de bir gün bu kamu zararını yaratanlardan hesap sormak lazım. Neden bu hakkı İzmir’den alıyorsunuz? Büyükşehir'in gücü taşımaya yeter ama İzmir’in parasına yazık” şeklinde konuştu.

“RİCA MİNNET MEZARLIK YERİ GÖSTERİYORUZ”

Mezarlık alanlarına ilişkin açıklamalarda bulunan Soyer, “Rica minnet ile mezarlık yeri gösteriyoruz. Yok çünkü. Her yıl 200 bin metrekarelik mezarlık alanına ihtiyacımız var. Biz 7.7 milyon metrekarelik bir mezarlık alanı ile ilgili talepte bulunmuşuz. Bununlar ilgili Bakanlıklardan taleplerimiz var hatta mahkeme kararları almışız. Mahkeme kararı olmasına rağmen tahsis edilmeyen alanlar var. Arkadaşlar, bu bir rant kapısı değil. Neden bize tahsis etmiyorsunuz? Beni cezalandırmak için neden İzmir’i cezalandırıyorsunuz. Mezarlık yeri neden verilmez? Vatandaş olarak anlamak mümkün değil. Bizim nüfusumuza göre bin 540 itfaiye memuru çalışmamız lazım. Bizim Anayasa’ya göre 856 kişi daha çalıştırmamız lazım. Ama kadro açılmıyor, kuralı sen koymuşsun. Neden kadro açmıyorsun, maaşı biz veriyoruz. Talep ediyoruz, niye vermiyorsun? Yandaşlarımızı sokalım arayışında değiliz” ifadelerini kullandı.

“TARİH VERMEK İÇİN ÇOK ERKEN”

Otogar detaylarına ilişkin gelişmelerden bahseden Soyer, “Bununla ilgili hem taşınması hem de yarışmaya açılan projelerine ilişkin yol alıyoruz ama şu an paylaşım için çok erken. Bugün de yapacağımız görüşmeler var. Ama hızlı bir şekilde o tarihe doğru yol alıyoruz” dedi.

“EN KISA ZAMANDA ÖDEYECEĞİZ”

Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde örgütlü, DİSK/Genel-İş Sendikası İzmir 1-2-3 ve 9 nolu şubeleri, belediye tarafından 4 aydır ödenmeyen geriye dönük ücretleri nedeniyle 28 Temmuz Cuma günü yarım gün iş bırakacaktı. Bu konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Soyer, “Böyle bir borcu yok. Büyükşehir,  bütün belediyeler arsında TİS konusunda eşit işe eşit ücret veren tek belediyedir. Ben aynı zamanda SODEMSA’nın yönetim kurulu üyesiyim o nedenle bütün belediyelerin işçilere vermiş olduğu ücretlerini görebiliyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de işçiden yana, sosyal haklarını veren belediyedir. Bugüne kadar sosyal hakların ödenmemesi ile ilgili  bir sıkıntı yoktur. Sadece bu toplu iş sözleşmesi nedeniyle ile ilgili bir hakları doldu Biz bunun bir kısmını ödeyelim dedik, işçilerimiz de hepsini  ödememizi bekliyor. Ama maalesef ödeyemiyoruz. Bu nedenle üzgünüz ama ne yazık ki bu şu anda yapamıyoruz En kısa zamanda hepsini ödeyeceğiz” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası