TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan İZSU ile Fransız Kalkınma Ajansı (AF) arasında kredi sözleşmesi imzalandı.
Kültürpark İzmir Sanat Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirilen imza törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Oliver Gauvin’in yanında İZSU Genel Müdürü Aysel Özkan ve çok sayıda yönetici katıldı.
'Daha çok anlaşmaya imza atmak istiyoruz'
Törende konuşan ve Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Oliver Gauvin, 30 Ekim tarihinde meydana gelen deprem için geçmiş olsun dileklerini iletti. İzmir ile sosyal ekonomik kalkınmayı hedefleyen daha çok anlaşmaya imza atmak istediklerini ifade eden Gauvin, buğu imzalanacak protokolün her iki taraf için de iyi bir adım olmasını diledi. Gauvin konuşmasına dedi ve Türkçe “Yeni yılınızı şimdiden kutlar ve 2021’in hepimize sevgi barış ve huzur getirmesini diliyorum” ifadeleriyle son verdi.
Soyer'den faiz çıkışı!
Törende konuşan Başkan Soyer, imzalanan protokolle Çeşme ve Dikil’nin sağlıklı içme suyu altyapısına kavuşacağını ifade etti ve “İmzalayacağımız bu sözleşmeyle Çeşme ve Dikili ilçelerimiz sağlıklı ve tasarruflu içme suyu altyapısına kavuşuyor. Göreve geldiğimizden bu yana pırıl pırıl bir körfez, temiz bir çevre ve sağlık su için çalışmaya devam ediyoruz. Bugün İZSU Genel Müdürlüğümüzün sağlıklı ve kesintisiz su, güçlü altyapı ve sağlıklı çevre misyonu için yürüttüğü çalışmalara yeni bir kaynak oluşturuyoruz. Büyükşehir Belediyemiz Uluslararası kredi kuruluşları tarafından en yüksek notla değerlendirilen bir konumda. Kredi notumuz aralık ayında bir kez daha AAA olarak teyit edildi. Pandemi nedeniyle ülkemizde ve dünyada ekonomik sıkıntılar derinleşirken yüksek kredi notuna sahip olmak yönetimimize duyulan uluslararası güvenin bir göstergesidir. Bugün de bunun sonucunda toplandık. Çeşme ve Dikili’deki yatırımlarımız için yeni bir kaynak sağlamak adına yaptığımız çalışmalar sonucunda AFD ile 49 milyon 800 bin euroluk kredi sözleşmesine imza atıyoruz. Bu sayede ülkemizdeki bankalardan daha düşük faizli bir krediye sahip olacağız. Zorlu ve detaylı çalışmalarımızı hayata geçiren ekibimizi kutluyorum. Çalışmalarımız bugün Çeşme ve Dikili’nin içme suyu iletim hattı için yaklaşık 50 milyonluk yatırıma dönüşüyor. İZSU Genel Müdürlüğümüz Çeşme ilçemizde özellikle yaz aylarında yaşanan su sıkıntısını gidermek için eskiyen ve kaçaklara neden olan tüm hatları yeniyor. 3 etap halinde belirlediğimiz tarihi içme suyu yatırımının birinci etabında 193 km, ikinci etabında 315 km ve üçüncü etabında 284 km şebeke yenileme hattı yenileme çalışması yapacağız. Bu kredinin bir kısmını Dikili’yi sağlıklı içme suyu altyapısına kavuşturmak için kullanacağız. Dikili içme suyu altyapısının tümünü yenileyecek bu çalışmayla eskiyen ve kayıp kaçakların yaşandığı şebeke hattı yenilenecek. İZSU Genel Müdürlüğümüzün yürüteceği çalışma kapsamında hem Çeşme hem de Dikili sağlık su altyapısına kavuşacak, ayrıca kayıp kaçak oranları da azaltılmış olacak. İzmir’i afetlere karşı dirençli bir hale getirmek için hep kararlılık gösterdik. Bu nedenle hem pandemi hem de depreme hazırlıklıydık. Benzer riskler kuraklık için de geçerli. Bu nedenle su konulunda milyarlarca liralık altyapı yatırımları gerçekleştiriyoruz. Önceliğimizi kuraklık konusunda en riskli bölge olan Çeşme’ye verdik. Yatırımlarımız içme sularımızın niteliğini ve niceliğini koruyacak. Çünkü biz tüm canlıların hayatının suya bağlı olduğunu biliyor ve her geçen gün temel kaynağımız olan suyun azaldığını görüyoruz. Bu çerçevede İZSU Genel Müdürlüğümüz sınırlı olan su kaynaklarımızın korunmasını, alternatif su kaynaklarının oluşturulmasını ve tüketicilerin bilinçlendirilesini en temel görev olarak görüyor” dedi.
500 BİN EUROLUK HİBE ANLAŞMASI DA İMZALANDI
Fransız Kalkınma Ajansı ile atık su tesislerinde enerji tasarrufu sağlanmasına yönelik ikinci bir anlaşmanın da müjdesini veren Başkan Soyer, “Bugün Fransız Kalkınma Ajansı ile ikinci bir anlaşmayı 500 bin euroluk bir hibe için atıyoruz. Bu hibe ile atık su tesislerimizdeki enerji sarfiyatını yüzde 8 ile 10 arasında azaltmayı amaçlıyoruz. İlk aşamada Çiğli tesisimizde yılda 150-200 euro arasında tasarruf hedefliyoruz. Daha sonra hibenin teknik ve teknolojisini tüm tesislerimize uygulayarak yıllık tasarruf oranını 400 bin euroya çıkarmayı hedefliyoruz. Amacımız İzmir2in her yerine daha yüksek yaşam kalitesi sunmak ve kaynaklarımızın sürdürülebilirliğini sağlayarak gelecek nesillere yaşanabilir bir kent bırakmak. Bugün AFD ile attığımız imzaların bu amaçlara büyük katkılar sağlayacağını düşünüyorum” diye konuştu.