TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Türkiye’de yerel yönetimsel anlamda birçok değişikliğin yaşandığı 31 Mart 2019 seçimlerinin üzerinden 3 yılı aşkın süre geçti. 3 yılın sonunda belediye başkanları 3 yıllık performanslarını kamuoyuyla paylaşmaya başladı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de 3 yıllık faaliyetlerine ilişkin bilgilendirmelere başladı. Soyer geçtiğimiz haftalarda 6 muhalefet partisinin İzmir milletvekillerine ve il başkanlarına faaliyetlerine ilişkin sunum yaparak bilgi vermişti.
Başkan Soyer, 3 yılı geride bırakırken 2019 seçimleri öncesinde Tepekule Kongre Merkezi’nde yaptığı lansmanda açıkladığı hedeflerin bazılarına ulaşırken ilk bin gün içinde yapılma sözü verdiği önemli projelerle ilgili ise sözünü yerine getiremedi.
Soyer’in bin günlük hedefleri içinde en önemli yere sahip olan trafik sorununa çözüm olarak 100 bin araç kapasiteli otopark ve 3 battı-çıktı projelerinde ve ve Körfez sorununda ise somut adımlar atılmadı.
SÜT KUZUSU TEKNİKTE VAR PRATİKTE YOK
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2005 yılında 240 okulda 210 bin çocuğa süt dağıtımına başlamış ve proje Türkiye'ye örnek olmuştu.
Okullarda süt dağıtımı projesinin 2012 yılında devlet tarafından tüm okullarda uygulamaya alınmasıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi bu kez minikler için Süt Kuzusu Projesi'ni hayata geçirmişti.
Türkiye'de bir yerel yönetim ve üretici kooperatifinin birlikte hayata geçirdiği en önemli sosyal sorumluluk projelerinden biri olan Süt Kuzusu Projesi ile 1-5 yaşları arasındaki miniklerin evlerine ayda bir 8 litre ücretsiz süt götürülmeye başlamıştı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, 31 Aralık 2020 ve 28 Ocak 2021 tarihleri arasında, ihale süreci nedeni ile İzmir genelinde süt dağıtımına ara verilmiş ve 29 Ocak 2021 günü itibariyle dağıtımlara yeniden başlandığı ifade edilmişti.
Ancak aradan geçen sürede, Büyükşehir Belediyesi dağıtımların devam ettiğini belirtse de birçok vatandaş, 1-5 yaş aralığında çocukları olmasına rağmen Süt Kuzusu Projesi kapsamında kendilerine dağıtılması gereken sütlerin dağıtımının yapılmadığını söyleyerek şikayette bulunmuştu.
BATTI-ÇIKTILAR YAPILMADI
İzmir'in kangren haline gelmiş en önemli sorunlarından biri de trafik sorunu. Başkan soyer, göreve gelmeden önce açılacak yeni yollar, kritik noktalardaki kavşak düzenlemeleri ve önemli geçiş yolları üzerinde açılacak battı-çıktı projeleriyle trafik sorununa neşter vuracağını söylemişti.
Trafik sorununu çözümünde en büyük misyon ise Basmane Gar, Alsancak Gar ve Karşıyaka İskele önünde yapılacak olan 3 adet battı-çıktı projesine yüklenmişti.
Ancak geride kalan bin günlük sürede, battı-çıktı projeleri hayata geçirilmezken projeler için somut bir adım da atılmadı.
Büyük battı-çıktı projeleri için atılan tek adım ise 2021 yılı Şubat ayı meclis oturumunda Alsancak Garı önündeki battı-çıktı için meclisten onay çıkması olmuştu ancak bu konuda da herhangi bir adım atılmadı.
100 BİN ARAÇ KAPASİTELİ OTOPARKTA 5 BİN ARAÇLIK YOL KATEDİLDİ
Başkan Soyer, kentteki trafik sorununda önemli rol oynayan ve binlerce araç sahibinin en büyük sorunlarından olan otopark konusunda da çözüm için söz vermişti. Soyer, ilk bin gün içerisinde kentin otopark kapasitesini 100 bin araca çıkaracağını söylemişti.
Ancak 3 yılın sonunda gelinen noktada 5 bin araç kapasitesinin üzerinde kapalı ve açık otopark yapılabildi.
Son üç yıl içinde kentin otopark ihtiyacını karşılamaya yönelik yatırımlar çerçevesinde Büyükşehir tarafından yapılan açıklamada; “Karabağlar’da yaklaşık 20 milyon lira maliyetle 160 araç, 38 motosiklet kapasiteli Selvili Otoparkı’nı ve Yeşilyurt Mustafa Necati Kültür Merkezi’nde 153 araç kapasiteli yer altı otoparkını hizmete açtı. Kent genelinde ise 4 bin 75 adet açık otopark hizmete alındı. Smyrna Otoparkı, 270 araç kapasitesine sahip Alsancak Tam Otomatik Katlı Otoparkı’ndan sonra kentteki ikinci tam otomatik otopark arasında yerini alıyor” ifadelerine yer verildi.
YÜZÜLEBİLİR KÖRFEZDE SON DURUM NE?
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in en büyük vaatleri arasında yer alan proje ise “Yüzülebilir Körfez” olmuştu.
Soyer, göreve gelmeden önce “ 3 yıl sonra Konak’tan Karşıyaka’ya yüzeceğim” demiş ve bunun için Körfez Dönüşümü Projesi’ni gerçekleştireceklerini söylemişti.
Ancak gelinen noktada, Körfez’deki kirlilik hala devam ederken Soyer geçtiğimiz yıl “3 yıl” sözünü değiştirerek “Görev süremin sonuna kadar Körfez’de yüzeceğim” demişti.
Başkan Soyer, Körfez’e akan derelerin ıslahının önemine vurgu yapmış ve Şubat ayında Bostanlı, Peynircioğlu ve Bornova derelerinin Körfez’le buluştuğu kesimlerde dip taraması başlatılmıştı.
Soyer ayrıca, körfezi kirleten en önemli unsurlardan biri olarak gösterilen İzmir Körfezine dökülen 401 km uzunluğundaki Gediz Nehri’nden kaynaklanan kirliliği yerinde görmek, sorunun çözümü için yol haritası oluşturmak için üç gün boyunca Gediz deltasında incelemelerde bulunmuştu.
Öte yandan; Köfrez kirliliğinin son bulmasında AK Parti kanadı yağmur suyu ve atık su hatlarının ayrıştırılması gerektiğini söylerken AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, "İzmir'de yağmur suyu ile kanalizasyon hattı bir arada. Bunun ayrıştırılması lazım. 5 bin kilometreye ihtiyaç var. 640 kilometresi yapılmış durumda” diyerek çalışmalarda katedilen yolu yeterli olmaması yönüyle eleştirmişti.