Konak Belediyesi, Konak Kent Konseyi ile Gültepe Makedonya Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği, Srebrenitsa Katliamı’nın27. yılı nedeniyle bir tören düzenledi. Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapılan törene Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Konak Belediyesi Meclis Üyesi ve Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcu, Konak Belediyesi Meclis Üyesi ve Gültepe Makedonya Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Birol Özkardeşler’in yanı sıra Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Kani Beko, CHP Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcısı Cevat Eren Arslan, CHP İl Disiplin Kurulu Üyesi Kadir Altan, il yöneticileri, CHP Konak İlçe Başkanı Akın Küçükoğullarından, ilçe yöneticileri,Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Başkan Vekili Barbaros Taşer, Bosna Hersek Göçmenleri Birliği Başkanı Hasan Sehovic,Rumeli ve Balkan dernekleri ve federasyonlarının başkanları, Konak Belediye Meclisi üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının ve siyasi partilerin temsilcileri, muhtarlar ile vatandaşlar katıldı.
Kılıçdaroğlu mesaj gönderdi
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da törene bir mesaj göndererek soykırım kurbanlarını andı. Kılıçdaroğlu mesajında, “Srebrenitsa’da yaşanan soykırım insanlık tarihin en acı olaylarından biridir. Binlerce Bosnalı Müslümanın katledildiği bu unutulmayacak vahşet hepimizin ortak acısıdır. Temennimiz tüm insanlığın bu olaydan gerekli dersleri çıkarak ırkçılıktan arınmış duygularla, barış içinde yaşama konusunda gerekli dersleri almış olmasıdır. Soykırımda hayatlarını kaybeden tüm kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyor, anma etkinliğine katılan herkesi saygı ve sevgiyle selamlıyorum” dedi.
Batur: Büyük bir insanlık suçu
Törende konuşan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Srebrenitsa Katliamı’nın 2. Dünya Savaşı sonrası Avrupa'daki en büyük insanlık trajedisi olduğuna dikkat çekti. Batur, “8 bin 372 canı kaybettiğimiz SrebrenitsaKatliamı’nın üzerinden tam 27 yıl geçti. Hâlâ yakın tarihin kanayan yarası olarak içimizi yakıyor. Binlerce Boşnak'ın katledildiği bu soykırım büyük bir utanç, büyük bir insanlık suçu olarak tarihe yazılmıştır” dedi.Üç günde binlerce erkek, kadın ve çocuğun katledildiğini, ancak sadece 6 bin 500 kurbanın kimliklerinin tespit edilebildiğini söyleyen Batur, ailelerin yakınlarını bulmak için mavi kelebekleri takip ettiklerini söyleyerek, “Mavi kelebek hikâyesi Srebrenitsa kentinde yazıldı. Bu, benim bugüne kadar duyduğum en yürek yakan gerçeklerden biri. Özgürlük, sonsuzluk, acı ve gözyaşının adı artık mavi kelebek oldu.Kelebekler narinliği, zarafeti ve özgürlüğü, mavi ise sonsuzluğu, denizi, gökyüzünü simgeler” dedi.
Kemal Baysak’ı unutmadı
Bu yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'na 50 kurbanın daha defnedileceğini söyleyen Batur, törende Bosna-İzmir arasında insanlık koridoru oluşturarak nice insanı kurtaran İzmir’in önemli sanayicilerinden, Bosna-Hersek eski Fahri Konsolosu ve Karşıyaka Belediyesi eski başkanlarından Kemal Baysak’ı da andı. Batur, şöyle konuştu:
“Kemal Abi, Bosna Savaşı sırasında dünyanın izlediği bu trajediye seyirci kalmayan insanlardandı. Sevgi, barış ve dayanışmanın her sorunu çözebileceğini, her yarayı sarabileceğini anlatan ve savunan insanlardan biriydi. İşte bugün de dünyanın herhangi bir yerinde bu acının yeniden yaşanmaması için barışa, kardeşliğe, dayanışmaya ihtiyaç var. Özgürlüğün, barışın, kardeşliğin hâkim olacağı, daha yaşanılır bir dünya; bunu sağlamalıyız. Srebrenitsa'da gerçekleştirilen katliamın acısını tüm kalbimle paylaşıyor ve kaybettiğimiz Boşnak kardeşlerimizi saygıyla bir kez daha anıyorum.”
Mumcu: Bugünlere kalan sadece acı
Konak Belediyesi Meclis Üyesi ve Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcu ise “Srebrenitsa katliamından bu günlere kalan sadece acıdır. Çocukların öldürüldüğü bir dünyanın sorumluluğunu reddettiğimiz için bugün buradayız. 27 yıllık acının derin yaraları iyileşmesin diye, unutmayalım diye buradayız. İyileşmeyen yaralarımız olsun yüreğimizin en derin yerinde. Unutmayalım. Bu acıları unutmak insani olan her değere ihanettir. Bu acıları unutmak savaşlarda kurşun sıkan parmak olmak demektir. Bu acıları unutmak, tarih karşısında katillerle anılmak demektir. Unutmayacağız” dedi. BM, AB ve NATO’yu soykırıma sessiz kalmakla eleştiren Mumcu, “Bizler faşizme, katliamlara, baskılara karşın ne olursa olsun barışı, kardeşliği, dayanışmayı savunuyor insanlıkla alakası olmayan bütün katliamları tüm katliamları lanetliyoruz” diye konuştu.
Özkardeşler: Unutturmayacağız
Konak Belediyesi Meclis Üyesi ve Gültepe Makedonya Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Birol Özkardeşler de Srebrenitsa’da olanların kelimelerle ifade edilemeyecek kadar büyük bir travma olduğunu söyledi. Özkardeşler, “Bosna’nın ilk CumhurbaşkanıAliyaİzzetbegoviç’insavaş sonrası şu sözleri bu katliamı en iyi şekilde anlatmaktadır: Ve her şey bittiğinde hatırlayacağımız şey, düşmanlarımızın sözleri değil, dostlarımız sessizliği olacaktır. Biz bu can bu tende olduğu sürece Srebrenitsa ve Balkanlar’da olan hiçbir katliamı unutturmayacağız.”
Taşer: Hiçbir yerde soykırım yapılmasın
Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Başkan Vekili Barbaros Taşer ise “Bu soykırımın unutulmaması gerekiyor. Bundan sonra hiçbir yerde insanlar katledilmesin ve soykırımlar yapılmasın” dedi.
Sehovic: Gözyaşları dinmeyecek
Bosna Hersek Göçmenleri Birliği Başkanı Hasan Sehovic de soykırımı yapanların tamamının hakim önüne çıkarılmadığını ifade ederek, “Gözyaşları son katil yakalanana kadar dinmeyecektir. Bu katliamı unutmayacağız. Çocuklarımızı kin ve nefretle büyütmek değil de,insanları hoşgörüyle, sevgiyle ama yaşadıklarımızı da unutmadan büyütüyoruz. Yaşasın Bosna Hersek, Yaşasın Türkiye” diye konuştu.
Denize çiçek bıraktılar
Türkan Saylan Kültür Merkezi’nin önünde yapılan basın açıklamasının ardından, kortej oluşturarak Gündoğdu Meydanı’na yürüyen katılımcılar, soykırım kurbanlarının anısına denize çiçek bıraktı.