Yoğun kirlenme ve sanayileşme baskısıyla dere yataklarında büyük erozyonlar meydana gelen, şiddetli yağışlarda ise sel baskınlarına neden olan Fetrek çayında uygulanan ıslah projesinde 2. etaba geçildi.
DSİ 2. Bölge Müdürlüğü'nce 22 kilometre uzunluğundaki Fetrek çayında başlatılan ıslah çalışmalarının 2. etap projesi için Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez’in makamında geniş katılımlı toplantı düzenlendi.
Toplantıya; DSİ 2. Bölge Müdürü Ali Fuat Eker, Bölge Müdür Yardımcısı Cüneyt Çağlar, 21. Şube Müdürü Sedat Yüzügüldü, Proje İnşaat Şube Müdürü Dr. Serhat Doğan, Havza Yönetimi Şube Müdürü Tolga Aksakallı, Makine İmalat ve Donatım Şube Müdür Vekili Tayfun Küpçük, Jeoteknik ve YAS Şube Müdür Vekili Ünsal Ünlü katıldı.
Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez toplantı sonrası yaptığı açıklamada şunları söyledi;
“Fetrek çayı üzerinde yer alan adacığa geçiş için Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun talimatları doğrultusunda yapılacak biri 3 gözlü diğeri 2 gözlü iki adet köprünün projesiyle ilgili son detayları birlikte değerlendirdik. Torbalı Özbey Mahallesi yolundaki Kaplancık Köprüsünü, Moskof (Çevlik ) çayındaki kirlenmeyi, Moskof çayının Fetrek çayına birleştiği yerden itibaren menbaya doğru yaklaşık 7 kilometre Fetrek çayında yapıldığı gibi yeni bir çalışmanın başlaması hususlarını ele aldık” dedi.
ÇOK UZUN SOLUKLU BİR PROEJE
Fetrek Çayı Sultanlar Vadisi Projesi’nin siyasi tartışmalarda heba edilmeyecek kadar önemli ve bölgenin en büyük çevre yatırımlarından birisi olduğunu, toprağı, havayı, suyu ve çevreyi korumayı amaçladığını vurgulayan Görmez konuşmasını şöyle sürdürdü;
"Bu projenin üç ana hedefi var; suyu, toprağı ve çevreyi korumak. Çaybaşı ve Karakuyu mahallelerimiz ile Fetrek çayının geçtiği bölgedeki tarımsal alanları taşkınlıklardan korumaktır. Projenin 1. etabı olan dere yatağı ıslahının önemli bir kısmı yapıldı. Islah edilen devasal kayalarla, taşlarla tahkimatı yapılan bölgelerde önemli oranda rekreasyon alanları kazanıyoruz. Şimdiye kadar 200 bin metrekarelik alan değerlendirilebilecek duruma getirdik. Proje çalışmaları devam ediyor. Bir yandan, suyu, toprağı ve çevreyi korurken öte yandan bütün İzmir’e yetecek bölgenin en büyük sosyal yaşam alanını gelecek kuşaklara bırakıyoruz. Ayrıca bir de yapay ada oluşturuldu. Bu adada ise çok amaçlı tesisler yer alacak” şeklinde konuştu.
BAKAN EROĞLU’NA TEŞEKKÜR
Orman Ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’ na sorunu aktardıktan hemen sonra projeye başlanıldığını ve çalışmaların halen aralıksız devam ettiğini belirten Başkan Görmez; “Küçük Menderes nehrini besleyen, Torbalı ovasını, bölgenin tarımsal üretim merkezi haline getiren Fetrek çayındaki yoğun kirlenmeyle bu önemli su kaynağı yok olma noktasına gelmişti... Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na teşekkür ederiz. Burada sadece 100 yıllık temizlik yapılmadı. Tarımsal amaçlı temiz suyumuz, toprağımız ve çevremiz gelecek kuşaklara miras kalacak. Bölgede doğal yaşam çok yakında canlanacak” değerlendirmesinde bulundu.