Ege Postası
Geri

Suriyeli kavgasında çözüm arayışı

İZMİR Ayakkabıcılar Sitesi'nde geçen günlerde kayıtdışı çalışan Suriyeli işçilere yönelik protestoyla başlayan gerginliği gidermek için çalışmalar başladı. Aynı sorunların tesktil, inşaat sektörüne de sıçramak üzere olduğu dile getirilirken sorunun çözümü için gerekli önlemlerin alınması istendi.
Suriyeli kavgasında çözüm arayışı
Haberler / Genel
2 Eylül 2014 Salı 10:44
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR-Deri Tekstil Kundura İşçileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Yalçın Yanık, Suriyeli işçilerle aralarında sorun bulunmadığını, iki tarafın da kurban olduğunu söyledi. Geçen günlerde İzmir Ayakkabıcılar Sitesi'nde çalışan işçilerin "Suriyeli işçi istemiyoruz" diye eylem yapmasının ardından konuşan Yanık, "Onlar mağdur durumdalar. Çalışmalarına karşı değiliz ve özellikle Afrin ve Halepten gelen Suriyeliler ayakkabı işini çok iyi biliyor. Bizim asıl sorunumuz Suriyeli işçileri bahane edip bizleri sigortasız, iş güvencesiz ucuza çalıştıran işverenlerle. Aynı sorun tekstil ve inşaat sektöründe de yaşanıyor. Orada da isyanlar çıkabilir. Derneğimizin amacı işçilerin arasındaki yardımlaşmayı ve işçilerin haklarını korumaktır" dedi. 

Ayakkabı yapımı sektöründe Suriye'den gelen işçilerin daha düşük ücretle çalışmalarının bazı yerli işçilerin kovulmasına sebep olduğunu dile getiren Yanık, "Sektörde çalışan 30 bin kişiden sadece bin 500'ü sigortalı. Bu yüzden işçiler işten kolayca çıkarılabiliyor. 5 bin civarında olan Suriyeli daha düşük ücretle çalışıp yevmiyeleri 80 liradan 40 liraya düşürüyor" diye konuştu. 

Yanık, işçilerin çok sağlıksız kanserojen maddeler içeren bir ortamda çalıştığını da hatırlattı. Yanık, "Suriyeli işçilerin ve diğer birçok işçinin hiç bir sağlık sigortası yok ama geçinmek için çalışmak zorundalar. Ayakkabı üretim atölyelerinin olduğu Işıkkent'e, her ihtiyacı karşılayacak bir sağlık ocağı açılmasını da istiyoruz. Her atölyenin denetim altına alınması, herkese eşit ücret verilip eşit saatlerde çalışılması, kayıt dışı çalışmaların yasaklanması ve esnek üretimin kaldırılması gerekiyor. Bu işe çözüm olabilecek tek şey devletin sıkı bir denetim yapmasıdır. Biz bu işi çözmek için vali, vali yardımcısı ve emniyet müdürü ile görüştük, sabırlı olmamızı söylediler. Eylem yapan işçiler kovuluyor ve bu da sorunu daha çok büyütüyor. Bu sorunu insan hakları çerçevesinde çözmek istiyoruz. Aramızdaki oluşturacağımız bir heyetle siyasi partilere de gidip sorunlarımızı onlara da anlatacağız" dedi.  (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası