Ege Postası
Geri

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan 'Erzurum Kongresi' mesajı

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Erzurum Kongresi’ndeki iradeyi yeniden kuşanarak, Türkiye’yi daha güçlü bir ülke, her alanda dünyanın önde gelen ülkelerinden biri haline getirmek için gayret edeceğiz. Bunun için, Cumhuriyet’in ikinci asrını ‘Sözü güçlü, gücü tesirli Türkiye’ asrı haline getireceğiz. İnanıyorum, önümüzdeki yüzyıl, Türkiye’nin yüzyılı olacaktır. Güçlü, büyük Türkiye, dünyanın teminatı; bölge barışının, insanlığın teminatıdır. İnşallah Cumhuriyet’imizin ikinci asrı, dünyada barışın, adaletin ve yeni bir dünya sisteminin öncü gücü olan Türkiye’nin yüzyılı olacaktır” dedi.
TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan 'Erzurum Kongresi' mesajı
Haberler / Politika
23 Temmuz 2023 Pazar 19:09
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Numan Kurtulmuş, Erzurum Kongresi'nin 104'üncü yıl dönümü dolayısıyla bugün Erzurum’da düzenlenen programa katıldı. Milletvekilleri ve il protokolünün de hazır bulunduğu tören, Kurtulmuş’un Havuzbaşı Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunmasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından katılımcılar, Cumhuriyet Caddesi'nden tarihi Kongre Binası'na kadar yürüdü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kutlama mesajının okunduğu törende Erzurum Devlet Tiyatrosu oyuncuları, Erzurum Kongresi’ni canlandırdı.

Törende bir konuşma yapan TBMM Başkanı Kurtulmuş, sözlerine Erzurum Kongresi’ne katılan dönemin isimlerini ve Cumhuriyet’in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü anarak başladı. Kurtulmuş, özetle şunları söyledi:

“Erzurum Kongresi, Türkiye’nin yakın tarihi bakımından bugüne dair bize tarihten çok önemli dersler çıkaran önemli dönüm noktalarından biridir. Erzurum Kongresi’nden esas ders çıkarmamız gereken, Erzurum Kongresi’nin ruhunu unutmamaktır. Kongrenin ruhu deyince, Misakı Milli’nin vazgeçilmez bir vatan sınırı olduğunun ilanı akla gelir. Bugünkü Misakı Milli, o günden biraz farklıdır. Bugün Misakı Milli deyince mavi vatandan, siber vatandan, uzay vatandan konuşmak zorundayız.

“TÜRKİYE’NİN MİLLİ MENFAATLERİNİ KURUYACAK ADIMLARI ATMAKTA TEREDDÜT GÖSTERMEYECEĞİZ”

Şimdi Türkiye’nin, çok sorunlu bir coğrafyada, Misakı Milli’ye benzer şeklide Mavi Vatan hedeflerinden vazgeçmeden yürümek mecburiyeti vardır. Doğu Akdeniz’de hem Türkiye’nin hem Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin haklarını sonuna kadar korumak ve burada çıkarılacak doğal gaz ve petrollerle birlikte Türkiye’nin ve KKTC’nin inkişafını sağlamak, Erzurum Kongresi ruhunun bize öğrettiği Misakı Milli’yi korumanın şiarlarından birisidir. Erzurum Kongresi’nden benim çıkardığım birinci ders budur. Misakı Milli’yi bugünün anlayışı içerisinde yeniden güçlü bir şekilde değerlendirecek ve Türkiye’nin milli menfaatlerini kuruyacak adımları atmakta tereddüt göstermeyeceğiz.

Erzurum Kongresi, bize, Milli Mücadele’nin merkezinin Kuvayı Milliye olduğunu ve ardından kurulacak Büyük Millet Meclisi olduğunu gösterir. Bu da bize her zaman milletin kültür ve değerlerine sahip çıkmamız gerektiğini, bu ülkenin birlikte uzlaşarak, anlaşarak işlerini istişareyle yapmak mecburiyetinde olduğunu hatırlatan fevkalade önemli bir unsurdur.

“GÜÇLÜ, BÜYÜK TÜRKİYE; DÜNYANIN, BÖLGE BARIŞININ, İNSANLIĞIN TEMİNATIDIR”

Erzurum Kongresi’ndeki iradeyi yeniden kuşanarak, Türkiye’yi daha güçlü bir ülke, her alanda dünyanın önde gelen ülkelerinden biri haline getirmek için gayret edeceğiz. Bunun için, Cumhuriyet’in ikinci asrını ‘Sözü güçlü, gücü tesirli Türkiye’ asrı haline getireceğiz. İnanıyorum, önümüzdeki yüzyıl, Türkiye’nin yüzyılı olacaktır. Güçlü, büyük Türkiye, dünyanın teminatı; bölge barışının, insanlığın teminatıdır. İnşallah Cumhuriyet’imizin ikinci asrı, dünyada barışın, adaletin ve yeni bir dünya sisteminin öncü gücü olan Türkiye’nin yüzyılı olacaktır.”

Program, Erzurum Halk Oyunları ekibinin ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı'nın gösterileriyle sona erdi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası