TBMM Balıkçılık ve Su Ürünleri Sektöründe Yaşanan Sorunların Araştırılması Komisyonu, bir yılı aşkın süren çalışmalarını rapor hâline getirdi. Raporda, balıkçılık sektöründen çevresel faktörlerin oluşturduğu sıkıntılara kadar pek çok alanda sorunlar ve çözüm önerileri sıralandı. İzmir Körfezi’ndeki kötü koku ve kirliliğin, arıtılmadan bırakılan kentsel, endüstriyel ve tarımsal kirleticilerden kaynaklandığına dikkat çekildi. Problemin çözümü için bütün atık su hatlarına ve yağmur suyu hatlarının İzmir Büyükşehir Belediyesi, diğer deşarjların ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından kontrol altına alınması önerildi. Körfezde acilen dip tarama çalışması yapılacak alanların tespit edilmesi ve deniz suyunu filtre ederek beslenen su ürünlerine yönelik Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından düzenlemeler yapılması tavsiye edildi.
İzmir Çiğli Atık Su Arıtma Tesisinin ise mevzuata ve tekniğine uygun olarak işletilmesi, Sürekli Atık Su İzleme Sistemi’nin devreye alınması, baypas hattının kapatılarak taşkın önleyici teşkil edilmesi ve online izleme yapılması gerektiği aktarıldı.
BALIKÇILIĞI VURDU
Raporda, müsilaj tehlikesine karşı öneriler de sıralandı. Buna göre, müsilajdan kaynaklanan riskler sebebiyle su ürünleri sektörünün uğrayacağı zararların tarım sigortaları kapsamına alınması gerektiği bildirildi. Balıkçıların müsilajdan kaynaklı aylık gelir kaybının yaklaşık 100 milyon lira, gider artışının ise yaklaşık 60 milyon lira olduğunun tespit edildiği vurgulandı. Müsilaj oluşumların önlenmesi için suyu filtre ederek beslenen türlerin yetiştiriciliğinin teşvik edilerek üretim planlaması kapsamına alınması aktarıldı.
İMAR PLANI YOK
Komisyonun raporunda, balıkçı barınaklarının yarısının imar planının bulunmadığı belirtildi. Türkiye genelindeki mevcut balıkçı barınaklarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imar planlarına işlenmesinin sağlanması talep edildi. Raporda ayrıca istilacı türlerle mücadele için balon balığına yönelik desteklerin artırılması, aslan balığı gibi türlerin ekonomiye kazandırılması ve izleme sistemlerinin yeni teknolojilerle geliştirilmesi önerildi.(Esma Altın)