Ege Postası
Geri

TCMB: Cari işlemler, 10 ayda 38 milyar dolar açık verdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre; ekim ayında cari işlemler hesabı 359 milyon dolar açık verdi. Cari açık, ocak-ekim döneminde ise 38 milyar 176 milyon dolar oldu. ‘Net hata noksan’ diye tabir edilen kaynağı belirsiz para girişi ise ocak-ekim döneminde 21 milyar dolar olarak kaydedildi. CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güya faiz inecek, TL değer kaybedecek, ihracat patlayacak, cari denge fazla verecek, döviz rezervleri coşacak, TL değer kazanacak, enflasyon düşecekti. Sonuç: Cari açık sadece bir yılda 20’ye katlandı. Çin işi, Maçin işi dediler. Cehaletleriyle milleti perişan ettiler” dedi.
TCMB: Cari işlemler, 10 ayda 38 milyar dolar açık verdi
Haberler / Ekonomi
12 Aralık 2022 Pazartesi 10:18
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

TCMB, ekim ayına ilişkin ödemeler dengesi verilerini bugün yayınlandı. Cari işlemler hesabı, ekim ayında, beklentilerin altında, 359 milyon dolar açık verdi. Cari açık, ocak-ekim döneminde ise 38 milyar 176 milyon dolara çıktı.

Merkez Bankası'nın ekim ayına ilişkin açıkladığı veriler şöyle:

“EKİMDE CARİ AÇIK 359 MİLYON DOLAR: Ekim ayında cari işlemler hesabı 359 milyon dolar açık kaydetti. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 8milyar 643 milyon dolar fazla verdi.

DIŞ TİCARET AÇIĞI 6 MİLYAR 463 MİLYON DOLAR OLDU: Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 6 milyar 463 milyon dolar oldu. Hizmetler dengesi kaynaklı girişler 6 milyar 702 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu kalem altında, seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 5 milyar 184 milyon dolar oldu.

OCAK-EKİMDE KAYNAĞI BELİRSİZ PARA GİRİŞİ 21 MİLYAR DOLAR: ‘Net hata noksan’ diye tabir edilen kaynağı belirsiz para girişi ekim ayında da devam etti. Ekimde net hata noksan girişi 660 milyon dolar oldu. Ocak-ekim döneminde ise net hata noksan girişi 21 milyar dolar olarak kaydedildi.

PORTFÖY YATIRIMLARINA 302 MİLYON DOLAR NET GİRİŞ: Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler 743 milyon dolar oldu. Portföy yatırımları 302 milyon dolar tutarında net giriş kaydetti. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 417 milyon dolar ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 125 milyon dolar net satış yaptığı görüldü.

BANKALAR 1 MİLYAR 394 MİLYON DOLAR NET GERİ ÖDEME YAPTI: Yurt dışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak, bankalar 1 milyar 394 milyon dolar net geri ödeme yapmışken genel hükümet ve diğer sektörler, sırasıyla 2 milyar 500 milyon dolar ve 22 milyon dolar net kullanım yaptı.

YURT DIŞI BANKALARIN YURT İÇİ MEVUDATLARI ARTTI: Diğer yatırımlar altında, yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 1 milyar 651 milyon dolar net azalış kaydetti. Yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatları, yabancı para cinsinden 935 milyon dolar ve Türk lirası cinsinden 483 milyon dolar net artış olmak üzere toplam 1 milyar 418 milyon dolar net artış kaydetti.

OCAK-EKİM DÖNEMİ CARİ AÇIK 38 MİLYAR 176 MİLYON DOLAR: Birincil gelir dengesi kalemi 652 milyon dolar net çıkış, ikincil gelir dengesi kalemi ise 54 milyon dolar net giriş kaydetti. Bunun sonucunda, ocak-ekim dönemi cari işlemler açığı 38 milyar 176 milyon dolar olurken aynı dönemde altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı 43 milyar 41 milyon dolar fazla verdi.

Resmi rezervlerde bu ay 5 milyar 059 milyon dolar net artış gözlendi.”

FAİK ÖZTRAK: CARİ AÇIK SADECE BİR YILDA 20’YE KATLANDI. ÇİN İŞİ, MAÇİN İŞİ DEDİLER. CEHALETLERİYLE MİLLETİ PERİŞAN ETTİLER

Faik Öztrak, ocak-ekim dönemine ilişkin cari denge ve ülkeye gelen finansman ile net hata ve noksan verilerini bugün sosyal medya hesabında paylaştı.

Öztrak, cari dengeyi gösteren grafiğe ilişkin şunları kaydetti:

“Güya faiz inecek, TL değer kaybedecek, ihracat patlayacak, cari denge fazla verecek, döviz rezervleri coşacak, TL değer kazanacak, enflasyon düşecekti. Sonuç: Cari açık sadece bir yılda 20’ye katlandı. Çin işi, Maçin işi dediler. Cehaletleriyle milleti perişan ettiler.”  

“2018'DE KIRILAN REKOR, ŞİMDİDEN EGALE EDİLMİŞ”

Öztrak’ın paylaştığı “Ülkeye Gelen Finansman” grafiğinde, 2021 yılında 9,7 milyar dolar olan kaynağı belirsiz finansmanın, 2022 yılında 21 milyar dolara yükseldiği görüldü. Öztrak, söz konusu tabloyu şöyle değerlendirdi:

“İlk 10 ayda patlayan cari açık kaynağı belli yollardan finanse edilemeyince, iş yine kaynağı belirsiz finansmana havale edilmiş. Bu dönemde kaynağı belirsiz finansman girişi, 2 kattan fazla artarak 21 milyar dolara çıkmış. Bu şekilde 2018'de kırılan rekor, şimdiden egale edilmiş.”

“2010'DAN SONRA BU ÜLKEDE NE OLDU DA KAYNAĞI BELİRSİZ PARA GİRİŞİ ŞAHA KALKTI”

Öztrak, kaynağı belirsiz finansman girişini gösteren ‘Net Hata ve Noksan’ kalemindeki değişimleri gösteren tabloyu ise şöyle yorumları:

“Rakamları ne kadar makyajlarlarsa makyajlasınlar, ortada değişmeyen bir hakikat var. 2010'dan sonra bu ülkede ne oldu da kaynağı belirsiz para girişi şaha kalktı? Bu paralar kimin? Hırlının mı, hırsızın mı?”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası