Ege Postası
Geri

TİM Başkanı'ndan ihracat uyarısı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ilişkin, "Eğer 2023'te dünya dış ticareti 25 trilyon dolar olursa ve Türkiye 375 milyar dolar ihracat gerçekleştirirse hedefi tutturuz. Ya da tersini söyleyelim, eğer 50 trilyon olursa, biz de 500 milyar dolar ihracat yaparsak hedefi gerçekleştirmemiş oluruz. o zaman yüzde 1 pay almış oluruz. Önemli olan rakam değil, dünya dış ticaretinden, pastadan alacağımız pay" dedi.
TİM Başkanı'ndan ihracat uyarısı
Haberler / Ekonomi
1 Mart 2016 Salı 10:43
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Ekonomi Bakanlığı'nın katkılarıyla TİM tarafından inovasyon kavramını Anadolu'ya yaymak amacıyla düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası'nın İzmir Buluşmaları 17-18 Mart'ta yapılacak. Etkinliğin tanıtımı amacıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, inovasyon haftasının geçen iki yılda olduğu gibi bu yıl da İzmir'den başlayacağını belirterek, "İnsan hayal kurabilirse, ortaya bir fikir koyabilirse, bunu ticari ve sosyal değere dönüştürebilirse o zaman inovatif bir şeyler ortaya çıkıyor. Bu açıdan yeni Türkiye'nin inşaası başlı başına bu toprakların son dönemde gördüğü en önemli inovasyon hamlesidir" diye konuştu.

İnovasyonun, geleceğin müteahhiti olduğunu vurgulayan Büyükekşi, "İnovasyon geleceği inşa ediyor. Her yeni inovasyon bir öncekini yıkıyor. Milli gelirin yüzde 3'ü AR-GE'ye dayanan yüksek teknolojili markaların olduğu bir Türkiye oluşturmak zorundayız" dedi. Büyükekşi, Türkiye'nin zengin yeraltı kaynaklarının bulunmadığını, ancak genç, dinamik, hayalleri kabına sığmayan bir insan kaynağının bulunduğunu ifade ederek, önemli olanın insanlara cesaret vermek olduğunu söyledi.

İnovasyon haftası etkinlikleriyle her yıl 10 binlerce kişiye ulaştıklarını kaydeden Büyükekşi, geçen yılki etkinliğe 50 bin kişinin katıldığını, bu rakamlara bakıldığında inovasyon konsunda farkındalık oluşturma amaçlarına büyük ölçüde ulaştıklarını gördüklerini belirtti. 


Büyükekşi, 7 yıl önce ihracat hedefi belirlemeye çalışırken önemli ekonomistlerle görüştüklerini, 2023'te dünya dış ticaretinin ne olacağına yönelik öngörülerini istediklerini anlatarak, 25 trilyon dolar, 34.5 trilyon dolar ve 50 trilyon dolar olarak 3 senaryonun ortaya çıktığını kaydetti. Senaryolardan 25 trilyon doların düşük, 50 trilyon doların çok yüksek olduğunu düşündüklerini, bu nedenle 34,5 trilyon doları benimsediklerini ifade eden Büyükekşi, şu bilgileri verdi,

"Burada dünya dış ticaretinde yüzde 1.5 pay almayı hedef olarak koyduk. 34,5 trilyon doların yüzde 1,5 'i 500 milyar dolar yapıyor. Bu hedef tek bacaklı değil. Bir taraftan 500 milyar dolar, öbür taraftan hedef dünya dış ticaretinde yüzde 1,5 pay almak. İçinde olduğumuz ortamdan örnek vereyim, 2015 yılı dünya dış ticareti 15.2 trilyon dolar. Türkiye 2 tane şeyde rekor kırdı. Dünya dış ticaretinden aldığı pay yüzde 0.8 iken yüzde 0.95 e çıktı. 2018 yılı hedefi bizim yaptığımız programda dünya dış ticaretinden yüzde 1.2 pay almak. Böyle gidersek inşallah gerçekleştiririz. 2023'te de yüzde 1.5'i gerçekleştiririz. Ben şunun altını çizmek istiyorum. Eğer dünya dış ticareti 25 trilyon dolar olursa Türkiye 375 milyar dolar ihracat gerçekleştirirse hedefi tutturuz. Ya da tersini söyleyelim, 50 trilyon dolar olursa biz de 500 milyar dolar yaparsak hedefi gerçekleştirmemiş oluruz. O zaman yüzde 1 pay almış oluruz. Önemli olan rakam değil, dünya dış ticaretinden pastadan alacağımız pay. Bunu da yapabilmemiz için katma değeri yükseltmek, teknoparklar, ARGE, inovasyon, marka konusundaki çalışmalar çok büyük destek sağlayacak."

İzmir Buluşmaları'na evsahipliği yapacak Ege İhracatçı Birlikleri'nin koordinatör başkanı Sabri Ünlütürk, bu yılki programı interaktif etkinliklerle zenginleştirmeyi amaçladıklarını dile getirerek, program hakkında bilgi verdi.

İki gün sürecek etkinlik boyunca inovasyon, markalaşma, pazarlama gibi konularda panel ve konferanslar olacak.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası