Ege Postası
Geri

TL yerel seçim sonrası dolar karşısında ilk kez değer kaybetti

Gelişmekte olan ülke para birimlerinin dün dolar karşısında yaşadığı değer kaybından TL de nasibini aldı. Türk lirası dolar karşısında yerel seçim sonrası ilk kez değer kaybetti.
TL yerel seçim sonrası dolar karşısında ilk kez değer kaybetti
Haberler / Ekonomi
5 Haziran 2024 Çarşamba 10:09
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Gelişmekte olan ülke para birimlerinde dün dolar karşısında yüzde 2'yi aşan değer kayıpları görülürken TL'de de küresel satış baskısına paralel yerel seçim sonrası ilk kez değer kaybı yaşandı.

TL dün dolar karşısında yüzde 1,07 değer kaybederken dolar/TL bu yükselişin ardından günü 32,6 civarında tamamladı. Kur bugün sabah saatlerinde bir miktar düşerek 32,55 seviyesinde işlem gördü.

TL nisan ve mayıs aylarında dolar karşısında oldukça yatay bir seyir izlemişti.

DOLAR DEĞER KAZANDI

Gelişmekte olan para birimlerinde seçim baskısıyla dün sert kayıplar görüldü. ABD ekonomisinin yavaşladığı yönünde endişeler risk iştahını sınırlarken, Hindistan'da Başbakan Narendra Modi'nin tahminlerden az bir farkla seçimleri kazanması Hint hisse piyasasında keskin gerilemeye ve rupinin değer kaybetmesine neden oldu.

İşlemciler dünkü hareketin küresel riskten kaçış ile paralel olduğunu bir miktar yabancı pozisyon kapaması gördüklerini söylediler.

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan dün enflasyonu düşürmek için "ne gerekiyorsa" yapacaklarını vurguladı. İhracatçıların elde ettiği dövizin yüzde 40'ının alınması uygulaması süreceğini ancak rezerv güçlendikçe oran değişikliği değerlendirebileceklerini söyledi.

İç gündemde takip edilecek veri bulunmuyor.

REZERVLER POZİTİFE GEÇTİ

Başta yabancı olmak üzere yerel seçim sonrası TL'ye artan ilgi ile birlikte TCMB swap hariç net rezervi geçen hafta pozitife geçti.

Bankacılar yerel seçim öncesi 29 Mart'ta -65.5 milyar dolar ile tarihi düşük seviyede olan swap hariç net rezervde yerel seçim sonrası geçen dokuz haftada yaşanan artışı yaklaşık 67 milyar dolar olarak hesapladı. Karahan bu artışın 10 milyar dolar civarında kısmının sıcak para olduğunu da söyledi.

Bu hızda ve bu büyüklükte bir rezerv artışı daha önce gerçekleşmemişti. (SÖZCÜ)

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası