Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na yurttaşların mülkiyetine doğrudan müdahale hakkı da dahil olmak üzere geniş yetkiler veren “Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” TBMM’de 247 kabul, 73 ret oyu ile kabul edildi. Söz konusu 26 maddelik torba yasada bulunan “imar hakkı aktarımı” uygulamasıyla özel kişilerin mülkiyetindeki taşınmazların kamuya devredilmesi mümkün olacak. Teklifin TBMM’den geçmesinin ardından TMMOB Genel Sekreteri Dinçöz, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.
“ANAYASAYA AYKIRIDIR”
Dinçöz, imar kuralları içinde imar planı ile bir hak oluşturma yöntemi bulunmadığını ifade ederek “İmar hakkı aktarımı adı altında getirilen değişiklikle parsel özelinde ek imar hakkı kazandırılması anayasaya aykırıdır. Getirilen değişiklik imar düzenini bozacağı gibi, mülkiyet hakkının da gaspı söz konusu olabilir” açıklamasında bulundu.
“Ayrıca 6306 sayılı yasa ile getirilen uygulamalara benzer bir uygulama getirilerek, sadece afet riski altındaki alanlar değil, bu defa her parsel üzerinde mülkiyet hakkına müdahale edilebilecek bir yöntem belirlendiği görülmektedir” ifadelerini kaydeden Dinçöz, söz konusu düzenlemede bulunan 9. madde hakkında da değerlendirmede bulundu ve “Söz konusu yasalarla değişik kamu kurum ve kuruluşlarına verilen görev ve yetkilerin eylemsel işlevlerine son verilmesine ve bu görev ve yetkilerin bakanlıkta merkezileşmesine olanak tanındığı görülmektedir” ifadelerini kullandı.
Köy kanununda değişiklik. TOKİ yıkım kararı alabilecek Köy kanununda değişiklik. TOKİ yıkım kararı alabilecek
Söz konusu değişiklik başta ruhsat ve yapı kullanım izni olmak üzere birçok düzenlemede birden çok anayasal sorunu beraberinde getireceğini vurgulayan Dünçöz, "ucu açık bir denetim öngörülmesi Anayasa’ya aykırıdır” dedi. (Halk TV)