TOKİ konutlarındaki ‘hacizler’ için kanun teklifi verdiler
CHP İzmir Milletvekilleri Prof. Dr. Hülya Güven, Alaattin Yüksel ve Mustafa Moroğlu, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’da değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifini Meclis’e sundular.
İZMİR -Verdikleri Kanun teklifi ile “Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısiyle Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun” kapsamında Türkiye’nin birçok il ve ilçesinde TOKİ, belediye veya il özel idareleri ile anlaşarak toplu konuta geçen dar gelirli ve yoksul vatandaşlarımızın ve işyeri sahiplerinin barınma ihtiyaçlarını sosyal devletin yükümlülüğü olarak sorunsuz yerine getirilmesini amaçladıklarını belirtmişlerdir. Kişilerin konut hakkının hem Anayasa hem de uluslararası sözleşmeler ile güvence altına altına alındığını hatırlatan Prof. Dr. Güven, “Uluslararası belge ve sözleşmelerde konut hakkına yer verilmesinin temel nedeni, barınma ihtiyacını karşılayamayacak durumda olmanın temel bir insan hakkı ihlali olarak görülmesidir. Ülkemizde konut hakkı Anayasamızda da yer almasına rağmen pek çok vatandaşımızın konut sahibi olmadığı bir gerçektir. İlgili kanunlar kapsamında Türkiye’nin birçok il ve ilçelerinde TOKİ konutlarına yerleşen dar gelirli ve yoksul vatandaşlarımızın kullandıkları ve faizini ödemekte zorlandıkları kredilerin anaparalarını dahi ödeyemedikleri, bu nedenle konutlarının haczedilerek evsiz kaldıkları görülmektedir” açıklamalarında bulundu.
Sosyal amaçlardan uzaklaşılıyor
İzmir vekilleri, konu ile ilgili olarak TOKİ’nin, Türkiye’de bir kamu kuruluşu yetkisi ile 1984-2002 yılları arasında kamu kaynaklarını destek olarak kullanmış vebir milyondan fazla kişiyi ev sahibi yapıldığını, ancak bu gün iktidarın özelleştirmepolitikasıile, ranta dayalı bir şehircilik ve konut politikası ile sosyal amaçlardan uzaklaştığını belirttiler.
Vatandaş zor durumda
Örneğin, Samsun'da gecekonduları 2008 yılında yıkılarak, TOKİ tarafından yapılan apartman dairelerine yerleştirilen Romanlar’ın, evlerin aylık taksitlerini ödeyemeyince mahkemelik olduklarını ancak sonunda evleri boşaltmak zorunda kaldıklarını, hiçbir güvencelerinin ve düzenli bir gelirlerini olmadığını bilerek borcun altına sokulduklarını ifade etiklerini söylemişlerdir. Yine Batman’da 2006 yılında sel nedeniyle TOKİ’den ev alan selzede felçli bir yurttaşa da borçlarını ödeyemeyince icra geldiğini belirtmişlerdir.
Rant kurbanı oluyorlar
Vekiller, Yine İzmir’in Kadifekale mahallesinde yaşayanlar da heyelan ve deprem riski nedeniyle boşaltılarak, Uzundere TOKİ konutlarına yerleştirildiklerini, yeni yerleştirildikleri bu konutlar için de her ay belli bir miktar ödeme yapmak zorunda kalarak yol, ısınma, asansör gibi ek masraflarla karşı karşıya kalan yurttaşların da bu giderleri ödemekte zorlandıkları için giderek borçlarını ödeyemez duruma geldiklerini anlattılar. Böylece konut faizlerini bile ödeyemeyen, dar gelirli yurttaşlar, ranta kurban olarak, evlerinden olmakta, daha farklı daha uzak yerlerde gecekondulara taşınmak zorunda kaldıklarını söylediler.
Faiz desteği verilmeli
Güven, Yüksel ve Moroğlu, TBMM’ye verdikleri kanun teklifi ile dar gelirli vatandaşların TOKİ, belediye veya il özel idareleri tarafından yapılan konutlara hızla kavuşmalarını sağlamak ve konut ile işyeri maliyetlerinin Bakanlar Kurulu takdirinde gerçek maliyetlerin altında hesaplanmasıyla bu kesimlere kolaylık sağlanması ve faiz desteği verilmesinin amaçlandığını açıkladılar.