Ege Postası
Geri

Tacikistan ile Özbekistan doğalgaz sorununu çözemedi

Tacikistan Enerji ve Sanayi Bakanı Şerali Gul, Özbekistan ile doğalgaz sorununu çözemediklerini söyledi. İki ülke arasında bu konuda uzun süren müzakerelerden hala bir olumlu sonuç alınmadı.Tacik basınında yer alan habere göre, Enerji ve...
Tacikistan ile Özbekistan doğalgaz sorununu çözemedi
Haberler / Ekonomi
21 Haziran 2013 Cuma 16:55
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Tacikistan Enerji ve Sanayi Bakanı Şerali Gul, Özbekistan ile doğalgaz sorununu çözemediklerini söyledi. İki ülke arasında bu konuda uzun süren müzakerelerden hala bir olumlu sonuç alınmadı.
Tacik basınında yer alan habere göre, Enerji ve Sanayi Bakanı Şerali Gul, Özbekistan ile aralarındaki doğalgaz sorunu ile ilgili konuştu. Tacikistan ile Özbekistan arasında bu alanda görüşmelerin yapıldığını ve ancak olumlu bir sonuca varamadıklarını söyleyen Bakan Gul, “Doğal gaz ile çalışan tesislerimizi kömür ile değiştirdik. Ülke genelinde 162 sanayi tesisi kömür ile çalışıyor. Taciktransgaz şirketi çalışanlarının yüzde 50’sini uzun süre izine gönderdi. Özbekistan ile anlaşma sağlandığı takdirde, işçiler tekrar işlerinin başına dönecek.” dedi.
Özbekistan, Tacikistan vanalarını 31 Aralık 2012 tarihinde iki ülke arasında imzalanan kontratın süresinin dolduğu gerekçesiyle kapatmıştı. Tacikistan, 2012 yılında 125 milyon metreküp doğalgaz ithal etti. Özbek gazının bin metreküpüne 300 dolar ödendi.

Tacikistan’ın bir yıllık doğalgaz ihtiyacı 1 milyar metreküpü buluyor. Ülkedeki doğalgaz üretimi bu ihtiyacın ancak yüzde 2’sini karşılayabiliyor. Bundan dolayı, ülkenin petrol ve doğalgaz sektörü yeni yabancı yatırımcıları bekliyor.
Geçtiğimiz günlerde bu bağlamda önemli anlaşmalara imza atıldı. Dünyanın dev enerji şirketleri Fransız Total ile Çin Milli Petrol Şirketi (CNPC) Tacikistan’da doğalgaz ve petrol arama çalışmaları için gerekli izni aldı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası