Ege Postası
Geri

Tahtalı Barajı'ndan umutlandıran haber!

İzmir’de aylardır süren kuraklığın ardından gelen yağışlar, kentin en kritik içme suyu kaynağı olan Tahtalı Barajı’nda sınırlı da olsa yükseliş sağladı. Aylar süren düşüşün ardından baraj doluluk oranı yüzde 1 seviyesine çıktı. Ancak İZSU’nun 13 Ocak 2026 tarihli verileri, geçen yıla kıyasla tablonun hâlâ alarm verici olduğunu ortaya koydu.
Tahtalı Barajı'ndan umutlandıran haber!
Haberler / İzmir
13 Ocak 2026 Salı 10:58
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGEPOSTASI - İklim krizinin etkilerini en sert hisseden kentlerden biri olan İzmir’de, geçtiğimiz hafta etkili olan yağışlar baraj havzalarına sınırlı da olsa can suyu oldu. Günlerdir “bitti bitiyor” endişesiyle izlenen Tahtalı Barajı, uzun bir aradan sonra yeniden yükseliş trendine girdi. Uzmanlar ise bu artışın rehavete yol açmaması gerektiği uyarısında bulunuyor.

Dip noktasından psikolojik eşik aşıldı

İzmir’in su arz güvenliği açısından hayati öneme sahip Tahtalı Barajı, geçtiğimiz haftalarda yüzde 0,1 seviyesine kadar gerileyerek kritik eşiğin altına düşmüştü. Son yağışlarla birlikte önce yüzde 0,4’e, ardından yüzde 0,9’a yükselen baraj, 13 Ocak 2026 itibarıyla yüzde 1,00 doluluk oranına ulaştı. Barajda şu an kullanılabilir su hacmi 2 milyon 880 bin metreküp olarak ölçüldü. Teknik olarak sınırlı görünen bu artış, kent yönetimi açısından “dipten dönüş” anlamına geliyor. Ancak karşılaştırmalı veriler tabloyu netleştiriyor: Tahtalı Barajı, geçen yılın aynı döneminde yüzde 12,39 doluluk oranına sahipti. Aradaki fark, kuraklığın boyutunu gözler önüne seriyor.

İki baraj tamamen kurudu

Tahtalı’daki kısmi toparlanmaya karşın İzmir’in diğer barajlarında durum çok daha vahim. Balçova Barajı ve Gördes Barajı, İZSU verilerine göre yüzde 0 doluluk seviyesine geriledi.
Geçen yıl bu tarihte yüzde 23,18 doluluk oranına sahip olan Balçova Barajı’nın tamamen kuruması dikkat çekerken, Gördes Barajı da geçen yılki yüzde 3,43 seviyesinden sıfıra düştü. Bu tablo, hem kentsel kullanım hem de tarımsal sulama açısından ciddi risk oluşturuyor.

Yarımada ve turizm bölgelerinde alarm sürüyor

İzmir’in turizm merkezlerini besleyen barajlarda da tablo parlak değil. Çeşme ve çevresinin su ihtiyacını karşılayan Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı yüzde 4,81 doluluk oranına ulaştı. Ancak bu seviye, geçen yılın aynı dönemindeki yüzde 19,66’nın oldukça gerisinde kaldı.

Ürkmez Barajı yüzde 7,33 doluluk oranında kalırken, geçen yıl bu oran yüzde 18,18’di. İzmir genelinde nispeten en iyi durumda olan Güzelhisar Barajı bile geçen yılki yüzde 66,41 seviyesinden yüzde 41,75’e geriledi.

“Tehlike geçti” demek için çok erken

Barajlardaki sınırlı yükseliş sevindirici olsa da genel tablo, İzmir’in hâlâ ciddi bir su stresi altında olduğunu gösteriyor. Yetkililer, Tahtalı Barajı’ndaki yüzde 1’lik seviyenin su sorununun çözüldüğü anlamına gelmediğini vurguluyor.
Önümüzdeki günlerde beklenen yeni yağışların baraj havzalarına ne ölçüde katkı sağlayacağı belirsizliğini korurken, su tasarrufu çağrılarının hayati önem taşıdığı bir kez daha ortaya çıkıyor.

İklim krizinin etkileriyle yüzleşen İzmir’de, barajların eski doluluk oranlarına ulaşabilmesi için çok daha düzenli ve güçlü yağışlara ihtiyaç var. Şimdilik ibre yukarı dönmüş olsa da, tehlike çanları çalmaya devam ediyor.

 

Uzmanından kritik uyarı; 'Doğru yönetemezsek kullanabilecek suyumuz kalmayacak'

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM RESMİ REKLAM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2026 Ege Postası