Tanrıkulu'ndan doğalgaz çıkışı
MHP Genel Başkan Yardımcısı, İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, ihale şartı gereği 8 yıl içinde imarlı tüm alanlara doğalgaz verilmesi gereken İzmir'de, 11 yıla rağmen 15 ilçeye doğalgaz girmediğini belirterek, 'İzmir'in partikül miktarı bakımından havası en kirli kentlerden biri' dedi.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu, İzmir'de, 2 milyondan fazla konut ve işyeri olduğunu, bugüne kadar 1 milyon 150 bin konuta doğalgaz verilebilecek imkan varken abone sayısının 685 binde kaldığını söyledi. Tanrıkulu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) 4 Haziran 2004 tarih ve 326 sayılı kararı uyarınca, 8 Haziran 2004 tarih ve 25486 sayılı Resmi Gazete'de İzmir için doğalgaz dağıtım ihalesinin duyurusunun yapıldığını, 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu ile sınırları yeniden belirlenen İzmir ili ve Tire İlçesi'nden oluşan doğalgaz dağıtım bölgesi için dağıtım ihalesinin 27 Ocak 2005 tarihinde gerçekleştirildiğini, ihale ilanının 2'nci maddesinin (c) bendine göre 'ihale sonucunda dağıtım lisansı almaya hak kazanan firmanın, lisans yürürlük tarihinden itibaren İzmir şehrinde sekiz (8) yıl içinde imarlı alanlar bütününde doğalgaz kullanmak isteyen her müşteriyi, tesis edeceği dağıtım şebekesine bağlayacaktır' hükmünü hatırlatarak, ihalenin yapıldığı tarihten bu yana 11 yıl geçmesine rağmen bugün halen Bergama, Kınık, Dikili, Foça, Bayındır, Beydağ, Kiraz, Ödemiş, Karaburun, Çeşme, Seferihisar, Güzelbahçe, Urla, Menderes ve Selçuk'ta doğalgaz kullanımına geçilemediğine dikkat çekti.
Tanrıkulu, doğalgazı yeteri kadar kullanmamanın İzmir'i havası en kirli kentler arasına soktuğunu öne sürerek, şunları söyledi:
"Doğalgaz kullanmak isteyip, halen kullanamayan İzmirliler, yatırımların neden bu kadar geciktiğinin nedenlerini haklı olarak merak ediyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na soru önergesi verdim, yanıt bekliyorum. İzmir'in yeteri kadar doğalgaz kullanımına geçememesi, birçok ilçede hava kirliliğinin yaşanmasına neden olurken, doğalgaz kullanamayan girişimcilerimiz de pahalı enerji girdi maliyetine maruz kalıyor. Yeşil İzmir'in çağdaş kent kimliğine yakışmayan bu durum, konuyu takip etmesi gerekenlerin ilgisizliğinden kaynaklanıyor. Avrupa Birliği (AB) standartlarında günlük ortalamanın 50 mikrogram/ metreküp oranını aşmaması gerekli olan partikül madde 10'un (PM10) İzmir'in birçok ilçesinde kat kat aşıldığı görülüyor. Yine AB standartlarına göre bu oranın, 'yıl içinde günlük sınırı aşma sayısı 35 günü geçmemeli' kıstası halen Türkiye'de uygulanmıyor. Hatta AB mevzuatında ölçülmesi zorunlu olan partikül madde 2.5 gibi akciğer hastalıklarına neden olan kirleticilere dair ölçümün ülkemizde 2019'a kadar yapılamayacağı anlaşılıyor. Bu yüzden İzmir'in tüm yerleşim birimlerinin bir an önce doğalgaz kullanımına geçmesi sağlanmalı, yaşanmakta olan mağduriyet acilen giderilmeli."(DHA)