Ege Postası
Geri

Tarih bir kez daha İzmir'i gösterdi

Bornova Belediyesi, futbolun Anadolu topraklarında ilk oynandığı noktayı futbolcu heykeli ile süsledi. Dönemin futbolcularını temsil eden heykelin açılışı törenle yapıldı. Tarih bir kez daha İzmir'i gösterdi
Tarih bir kez daha İzmir'i gösterdi
Haberler / Yerel Yönetimler
13 Ekim 2017 Cuma 10:03
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Heykelin açılışını genç sporcularla birlikte gerçekleştiren Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Bornova’nın bir spor kenti olduğunu belirterek, “Bizler 10 yıl sonra Milli Takımımızda Bornova’dan 5 oyuncu gördüğümüzde hedefimize ulaşmış olacağız” diye konuştu.

Bornova Belediyesi, Türkiye’de futbolun ilk oynandığı yere futbolcu heykeli dikti. Bornova Orduevi ve Yavuz Selim İlkokulu’nun karşısında, 159 sokak ile 162 sokağın kesişimine dikelen heykelin açılış töreni, İzmir Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu yöneticileri, kulüp temsilcileri, sporcular , mahalle muhtarları ve vatandaşların katılımıyla gerçekleşti. Ayakkabısından tozluğuna, şortundan formasına dönemin futbolcularını temsil eden 2 metre 70 santimetre boyundaki heykelin açılışı hep birlikte yapıldı.

ATİLA: BORNOVA'DAN MİLLİ SPORCULAR ÇIKMALI 

Törende konuşan Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Heykeltraşlar Neda İsmail Ata ile Can Aktaş’a teşekkür ederek, Bornova’nın bir spor kenti olduğuna dikkat çekti. Atila, “Bizler 10 yıl sonra Milli Takımımızda Bornova’dan 5 oyuncu gördüğümüzde hedefimize ulaşmış olacağız. Bunun için Atamızın izinde daha çok çalışmalıyız ve bunu sporun tüm dallarında yapmalıyız. Unutmayalım ki; Spor ve sanatla uğraşan insanlar hiç bir zaman kötü alışkanlıklar edinmez. Biz bunun farkındayız ve bilincindeyiz” diye konuştu. Böylesi alanlar ve kaldırımların yayaların olduğunu hatırlatan Başkan Atila, yenilerini yaptırmayı planladıkları farklı mesajlar içeren heykellerle ilçeyi daha estetik bir görünüme kavuşturucaklarını da ifade etti.

ACARBAY: BU GEÇMİŞE SAYGI DUYMAKTIR 

Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği(TÜFAD) İzmir Şubesi Başkanı Dr. Şaban Acarbay ise Bornova Belediyesi’nin spor kenti Bornova’da tarihi bir olayı yaşama geçirdiğini söyledi. Acarbay, “Bu gibi eserler geçmişe duyulan saygının, vefanın, insanın olmanın göstergesidir. Bu eseri Bornovamıza kazandıran Başkan Atila’ya ekibine bir spor adamı olarak şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.

BAŞKANLIK KUPASI ÖDÜL TÖRENİ 

Törende ayrıca her yıl geneleksel olarak düzenlenen ve bu yıl geride bıraktığımız Ağustos Ayı’nda hizmete açılan Bahri Altıntabak Naldöken Semt Sahası’nda gerçekleştirilen Başkanlık Kupası’nın ödül töreni de yapıldı. U15 Yaş Kategorisi’nin şampiyonu Çamdibispor, ikincisi Bornova Gençlik ve üçüncüsü Ülküspor ile U17 şampiyonu Çamdibi Altınok, ikinci Çamdibi Gençlerbirliği ve üçüncü olan İzmirgücü takımlarının kupalarını Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, CHP Bornova İlçe Başkanı Nevzat Kavalar, Türkiye Futbol Federasyonu İl Temsilcisi Kadir Akbulut ile Bornova Halk Eğitim Müdürü Ercan Arık verdi.

1800'LÜ YILLARA DAYANAN TARİH 

1970 yılında yayımlanan Tercüman Spor Ansiklopedisi’ne göre, Türkiye’nin 1877 yılında futbolla ilk tanıştığı yer Bornova’da bugün Subay Orduevi olarak kullanılan, Yavuz Selim Ortaokulu’nun karşısındaki apartmanların bulunduğu yerdeki çayırlık alandı. Bu bilginin doğruluğu Türkiye Futbol Federasyonu’nun resmi sitesindeki tarihçe sayfasında yer alan; “Ülkemizde futbolun ilk olarak 19. yüzyılın son çeyreğinde oynanmaya başladığı bilinmektedir. Osmanlı döneminde Selanik’te yakılan ilk ateş, zamanla Bornova çayırlarına kadar yayılmıştır” ifadeleriyle de tescillenmiştir.

İzmir’de ikamet eden La Fontaine ailesinin ileri gelenleri, kentteki diğer İngiliz ailelerinin de katılımıyla 1894 yılında “Bournabat Football and Rugby Club” adıyla bir futbol ve Rugby kulübü kurdular ve bu tarihten itibaren faaliyetlerini belirli bir organizasyon ve disiplin içerisinde bu kulüp çatısı altında yürüttüler. Bournabat Football and Rugby Club, Türkiye’de resmi nizamnamesi ve tüzüğü ile oluşmuş ilk futbol takımıydı. 19. yüzyılın sonlarına kadar İzmir’in zengin Levanten ailelerinin tekelinde olan futbol oyunu daha sonra Bornova'daki Rum nüfusun da ilgisini çekti ve İlk olarak Bornova'da oynanmaya başlayan futbol, Rum takımları olan Panionios, Apollon ve Pelops ile Ermeni takımları Apetyan ve Vartanyan’ın katılımıyla geniş halk yığınlarına ulaştı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası