Ege Postası
Geri

Tarihi alana RES onayı

İzmir’de son dönemde acele kamulaştırma kararları ve tartışmalı yer seçimleri nedeniyle sıkça kriz yaratan Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) yatırımlarına bir yenisi de Menemen’de eklendi. Yüzyıllarca yıllık geçmişe sahip ve İyonya kalıntıları ile dolu arkeolojik SİT alanı olarak tescilli Çakaltepe Mevkii’nde RES kurulmasına olanak sağlayan planlara Kültür Ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan onay çıktı.
Tarihi alana RES onayı
Haberler / İzmir
2 Eylül 2014 Salı 12:55
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Menemen ilçesinde yer alan Asarlık ve Emiralem Mahalle’lerinde Çapar Elektrik Üretim Limited Şirketi tarafından kurulması planlanan Yılmaz RES projesine isimli rüzgar enerjisi santrali projesi için hazırlanan 1/1000 ve 1/5000’lik imar planlarına Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan da onay geldi. 3’üncü Derecede Arkeolojik SİT Alanı içerisinde yer alan Yantarla (Çakaltepe) Mevkii’ne rüzgar tribünleri ve rüzgar santrali kurulmasında sakınca görmeyen İzmir 2 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu firmanın projesine olumlu görüş sundu.

BAKANLIK PROJE İÇİN SİT ALANINA ONAY VERDİ

Menemen halkı ve sivil toplum örgütlerinin de karşı çıktığı bölgedeki RES projesi için yatırımcı firmaya ilk vize Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan gelirken, Çapar Elektrik Üretim Limited Şirketi 30 yıllık üretim lisansı aldı. Projenin planlama süreci devam ettiği sırada mevcut 3’üncü derece arkeolojik SİT alanı için olumlu görüş sunan Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı İzmir 2 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, hazırlanan 1/1000 ve 1/5000 ölçekli imar planlarına onay verdi. Kurul yaptığı inceleme sonucunda alanda rüzgar tribünleri ve rüzgar santrali kurulmasında herhangi bir sakınca görmezken, firma bürokratik işlemlerin tamamlanmasıyla birlikte, kısmen orman alanında bulunan arazide 12.5 M W üretim kapasiteli tesis için yatırım yapacak.



 BÖLGEDE SAYISIZ UYGARLIĞA AİT KALINTILAR BULUNDU

Menemen'in kuruluşunun milattan önceye dayanmakla birlikte kesin bir tarih saptanmış değildir. İlçenin M.Ö. 1000 yıllarında Eoliyenlerle İonyalıların hudutlarını oluşturan bugünkü Yahşelli Köyü civarında kurulduğu, M.Ö. 263-241 yılları arasında da Asarlık Köyü civarına nakledildiği söylenmektedir. Tarih boyunca İranlılar, Makedonya Kralı Büyük İskender, eski Yunanlılar, Bergama Krallığı, Romalılara, Selçuklular, Aydın Beyliği, Osmanlılar’a ev sahipliği yaptı. RES projesinin hayata geçirileceği Çakaltepe’nin de arasında yer aldığı Panaztepe bölgesinde yapılan arkeolojik kazılarda Geç Tunç Çağı’nın yanı sıra Roma ve İslami Dönem’e ait büyük kısmı mezar yapıları, yönetim merkezleri ve yerleşim birimlerine ait bulgulara rastlandı.

 MEVZUAT ARKEOLOJİK SİT’LERDE RES YATIRIMLARINA İZİN VERİYOR

Geçmişte Kültür Bakanlığı’na bağlı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu tarafından alınan karar doğrultusunda, “Arkeolojik SİT’ler Korunma ve Kullanma Koşulları”  başlığında değişiklik yapılmış ve söz konusu alanlarda yapılaşmaya izin verilmişti. Buna göre 3’üncü derecede arkeolojik SİT alanlarında ülke enerji üretimine getireceği katkı ve kamu yararı doğrultusunda bu alanlara koruma kurulunca uygun görülmesi halinde rüzgar enerji santrali kurulmasına izin veriliyor. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası