Tarihi çeşmelerden yine su akacak
Restorasyonlar tamamlandıktan sonra çeşmelerde Türkçe ve İngilizce tanıtım bilgileri olacak, gece de ışıklandırılacak. Proje maliyeti 250 bin lira. Finansmanı üstlenen hayırseverlerin ismi de çeşmelerdeki levhalara yazılacak..
İZMİR-Yıllardır harap durumda bekleyen ve restore çalışmaları yılan hikayesine dönen Çeşme'nin çeşmeleri belde turizmine kazandırılıyor. Aslına uygun restorasyon yaptırılarak, ilçenin isminin simgesi olan çeşmeler yeniden yaşatılacak ve geleceğe taşınmış olacak. Proje kapsamında Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) tarafından Vakıflar İzmir Bölge Müdürlüğü’nden bir protokolle alınan Çeşme’nin tarihi beş çeşmesinin restorasyon çalışmaları başlıyor. Konuyla ilgili olarak Çeşme Pırıl Hotel’de bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya ÇEŞTOB Yönetim Kurulu Başkanı Veysi Öncel, ÇEŞTOB Yönetim Kurulu üyeleri Yakup Demir ile Berna Cabbaroğlu, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç ve Umart Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı, Restorasyon Uzman İnşaat Mühendisi Mahir Kaplan katıldı.
ÖNCEL: HAYIRSEVERLERİN İSMİNİ ÇEŞMELERDEKİ TANITIM LEVHALARINA YAZACAĞIZ
Basın toplantısında konuşan ÇEŞTOB Yönetim Kurulu Başkanı Veysi Öncel, Çeşme’nin tarihi çeşmeleriyle ilgili olarak uzun süredir çalışma yürüttüklerini, sonunda ilk somut adımların atılabildiğini, projenin gerçekleşmesi için yardımsever vatandaşlardan da destek beklediklerini, bu yardımseverlerin adlarının çeşmelerin info bilgilerinin yer alacağı levhalara yazılacağını söyledi. Öncel, “Yönetim kurulundan arkadaşlarımız Vakıflar İzmir Bölge Müdürlüğü’yle irtibata geçerek tarihi çeşmelerimizin tekrar kazanılabilmesi için yoğun bir çaba sarf ettiler. Umart Mimarlık ile birlikte restorasyon çalışmalarını yıl sonuna kadar tamamlayıp, bunları gelecek yıl turizme kazandıracağız. Maliyeti yaklaşık 250 bin lira. Hayırsever arkadaşlarımız olduğu takdirde, onların da katkılarıyla projemiz daha kolay gerçekleştireceğiz. Belediye zaten bize bu konuda ilk günden beri katkı koyuyor, destek veriyorlar. Çünkü bunlar gerçekten çok önemli eserler. Ayrıca Çeşme’de daha çok fazla eski yapılar var. Biz STK olarak üzerimize düşen vazife neyse, ne yapmamız gerekiyorsa ÇEŞTOB olarak yapmaya devam edeceğiz. Çünkü bu bir ekip işi. Güç birliğiyle yapılması gereken işler. Herkesin buna katkı koyması gerekiyor. Bir tek belediyeden ve vakıflardan beklememek gerekiyor. O yüzden tüm STK’ların, tarihe duyarlı olan herkesin Çeşme’ye bu katkıyı koymasını bekliyoruz. Restorasyonlar tamamlandıktan sonra çeşmelerde Türkçe ve İngilizce tanıtım bilgileri olacak, gece de ışıklandırılacak. Finansmanını üstlenen hayırseverin de ismi yazılacak. Belediye başkanımızın desteğiyle bu çeşmelere şebeke suyu da bağlanacak, ziyaretçiler sularını içebilecekler” diye konuştu.
DALGIÇ: BÜYÜK BİR MEYDAN YAPIP, SEMBOL ÇEŞMELER KOYACAĞIZ
Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç yaptığı açıklamada, Sivil Toplum Kuruluşlarının koruma bilinciyle sanatsal ve tarihi yapıtlara sahip çıkmasının, restorasyon çalışmalarına destek vermesinin ve finansına katkı sağlamasının takdir edilecek bir davranış olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu:
“Tarihi Çeşmeler Projesi’nin bir örnek olmasını temenni ediyorum. Kentler tarihleriyle yaşar, değerleri bunlarla ölçülür. Bu değerlerin gelecek kuşaklara taşınması lazım. Ben şahsım olarak da, daha önce belediye başkanlığı yaptığım beldede de bu tür konulara büyük destek vermeye çalıştım. Çünkü bizim en başta gelen görevlerimizden bir tanesi de bu eserleri gelecek kuşaklara aktarmamızdır. Bu projenin çok daha ayrı bir özelliği var. Proje, ilçemizin ismini aldığı çeşmelerin yeniden kazanılması projesi. Bu çeşmeler inanıyorum ki Çeşme’ye ciddi kazanç ve görsellik de getirecektir. Belediye olarak önümüzdeki dönemde planladığımız bir şeyler var. Hem bu çeşmelerin devamının bir şekilde restore edilmesi, hem de büyük bir meydan planlıyoruz. Bu meydanda bugünün teknolojisiyle sembol olacak başka çeşmeler de yaratmak düşüncesindeyiz. Proje tam oluştuğunda sizlerle de paylaşacağız zaten. Özellikle bu projeye katkı sağlayan bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Umart Mimarlık’a teşekkür ediyorum. Kendileriyle daha önce de çalışmalarımız oldu. Hem Alaçatı bölgesinde, hem de Çeşme’de yaptıkları restorasyon ve bu çalışmalarda gerçekten başarılılar. Onlara da kolay gelsin diyorum.”
KAPLAN: UZMAN SANAT TARİHİ EKİBİNDEN DESTEĞİ ALDIK, DOĞRU BİLGİLERE ULAŞTIK
Daha önce Çeşme tarihi Aya Haralambos Kilisesi’nin restorasyonunu da başarıyla gerçekleştiren Umart Mimarlık tarafından yapılan tarihi çeşmeler projesini İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na ilettiklerini belirten Umart Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Kaplan ise yaptığı açıklamada, “İlk etapta protokolü yapılan beş adet nadide çeşmenin paftaları, röleveleri, restorasyon ve sanat tarihi raporları, bozulma ve müdahale analizleri dün itibariyle Bölge Koruma Kurulu’na iletilmiş durumda. Bu çeşmeler, Çeşme merkezde bulunan Saliha Çeşmesi, yine merkezde Çeşme’nin otoyol girişinde hemen sağda görebileceğiniz Kaymakam Sadık Bey Çeşmesi ile merkez mezarlık etrafındaki üç büyük çeşmeler olan Kabadayı Çeşmesi, Hamaloğlu (Hafize Rabia Hatun) Çeşmesi ve Hafız İlyaszade Seyidi Mehmet Ali Çeşmesi. Proje için doğru araştırma ve zengin bilgilere ulaşmamız gerekiyordu. Çok ciddi bir uzman sanat tarihi ekibinden destek aldık. Özellikle Ayla Bakır bu konuda bize büyük destek verdi. Akabinde röleve çalışmalarını yine kendi uzman kadrolarımızla, yerinde yaptığımız tespitlerle hazırladık. Son olarak korumacılık, yaşanmışlık ilkelerini baz alarak bir takım restorasyon müdahale çalışmalarını tamamladık. Sanıyorum Çeşme’mizin kültür mirasına yeni değerleri hep birlikte katmış olacağız. Sosyal bir proje olduğu için biz de katkı koymak istedik ve çok mutluyuz” diye konuştu.